Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

  • Log in
  • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

    vette

    Onze databank bevat de volgende beschrijving(en) van "vette"

    vette
    (de ~, (v.), ~n)

    kunstmatige korrelmest, mest, meststof in het algemeen

    Vroegmiddelnederlands Woordenboek: Oudste attestatie: Gent, Oost-Vlaanderen, 1285
    (Voor laten van de St.-Pietersabdij worden een aantal wijzigingen doorgevoerd, inz. m.b.t. renten, maar de mestdienst blijft.) (…) onse dienst buten+ghelaten dien si ons sculdech sin elkes iars, alse van der vetten hute onsen houe te voerne, ende vp onse couteren te bredene, te elken saisoene, Corp.I, Gent, Oost-Vlaanderen, 1285

    Woordenboek der Nederlandsche Taal:
    - Soo wanneer dat de Landen ten lesten jaere … vanden pacht, bevonden worden behoorelijck ghemest te zijn met eene volle vette …, soo zalmen den afgaenden Pachter … daer over … doen redelijcke recompence. (1671).
    - NAVETTE, naarvette:
    eene later gevolgde ”vette” (t.w. bemesting van een land).
    Voor de naer-vette van eenen Vlasschaert, die behoorelijck ghemest is gheweest met eene volle vette, zalmen moghen bylegghen d’helft vande selve vette. Ald. (Recht vande afgaende ende aenkomende Pachters).

    Hageland: vedde: Mnl. mnd. vette. Van vet met -te (enkele idiotica (Schuermans(1865-1870); Rutten (1890)) geven den vorm vedde met het oude -de-suffix).

    voornamelijk in de uitdrukking ‘vette geven’ (= bemesten)

    ook in westelijk Oost-Vlaanderen

    zie ook verzamellemma groenten en fruit

    Vette(n) in de zin van meststof is zeker niet beperkt tot kunstmatige korrelmest, maar geldt in feite voor elk grondverbeteringsmiddel dat tot meer-opbrengst kan leiden.In landbouwkringen zijn ook de ‘na-vetten’ heel bekend wanneer een perceel grond van gebruiker verandert. Het is gebruikelijk dat de nieuwe huurder (of eigenaar) een vergoeding betaalt aan de opgezegde huurder voor de meststoffen die ‘nog in de grond aanwezig zijn’ bij de overdracht. Bij sommige openbare verkopen is zelfs tevoren bepaald hoeveel deze ‘na-vetten’ bedragen bovenop de biedprijs voor het betreffende perceel.

    Maar aangezien het overvloedige water van den winter een gedeelte der stikstofvette zou kunnen wegslepen zal men best maar 1/4 van die vette vóór den winter geven, en de andere 3/4 na den winter. (Het Ypersche, 14 november 1928, via historischekranten.be)

    oplissing
    -minderwater geven (heeft er echt niet zo veel nodig hoor ben er zelf inverschoten )
    -meer vette geven ( het beste daarvoor is koemest) (tuinadvies.be)

    meer info dan ‘veel water en vette geven’ kan hij niet geven (hettuinforum.be)

    Morgen ga ik ze nog vet geven voor goed te kunnen groeien en dan wachten tot de vruchten (tuinadvies.be, regio Geraardsbergen)

    1 reactie(s)  |  oudere versies
    Toegevoegd door enigma en laatst gewijzigd door Georges Grootjans (07 Aug 2021 17:18)

    👍
    342

    Voeg een nieuwe beschrijving toe aan onze databank!

    Weet ge nog een andere betekenis voor deze term? Als ingelogd gebruiker kunt ge uw eigen beschrijvingen van Vlaamse woorden en uitspraken in onze databank aanvullen. Om fouten te verbeteren klikt ge bij de bovenstaande definities op de "bewerk" link, en om te reageren op een definitie klikt ge op de "reacties" link.

    Log in

    Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

    Uw gebruikersnaam
    Uw geheime paswoord

    Nieuwe versie!
    Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

    Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

    Creative Commons License

    Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.