Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  Omdat ik het Vlaams Woordenboek al enkele jaren niet meer kan onderhouden, wordt er gewerkt aan een nieuwe versie. Helpers zijn welkom in kanaal #vlaamswoordenboek op de Discord van Nerdland.

  straatloper

  Onze databank bevat de volgende beschrijving(en) van "straatloper"

  straatloper
  (de~, m., ~s)

  personen die veel tijd op straat doorbrengen:
  - doelloos zwerven, ook uit verveling
  - beroepsmatig of voor een hobby
  - sociale contacten

  Woordenboek der Nederlandsche Taal: Straatlooper, in N.-Ndl. Niet meer in gebruik.
  Van Dale 2018 online: niet al­ge­meen iem., m.n. jon­gen, die veel op straat ver­keert

  Afbeelding zie hier

  Heemkundigen worden vaak straatlopers genoemd omdat zij vrij veel rondzwerven op zoek naar sporen uit het lokaal verleden. (http://bouveloo.be)

  Medewerker Jan Vens is een straatloper: rondlopen, mensen kijken, opvallende dingen proberen te registreren, veranderingen in het stadsbeeld vastleggen. (nieuwsblad.be)

  ‘Ik ben een straatloper’, zegt facteur-fotograaf Rudy Chatelet. Al bijna 30 jaar fotografeert hij zijn geliefde Gent. (nieuwsblad.be)

  Haar motto was: je moet in beweging blijven. Daarom trok ze elke dag op wandel doorheen de buurt. Eigenlijk was ze een echte straatloper. (hln.be)

  In het speelfilmdebuut van Fonteyne vormen een Italiaanse ex- kapper en een straatloper een onafscheidelijk duo dat de sfeer van Brussel kristalliseert in gevatte natuurlijke dialogen. (cinenews.be)

  2 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door fansy en laatst gewijzigd door fansy (22 jul 2018 00:08)

  Thumbs_up
  96

  Voeg een nieuwe beschrijving toe aan onze databank!

  Weet ge nog een andere betekenis voor deze term? Als ingelogd gebruiker kunt ge uw eigen beschrijvingen van Vlaamse woorden en uitspraken in onze databank aanvullen. Om fouten te verbeteren klikt ge bij de bovenstaande definities op de "bewerk" link, en om te reageren op een definitie klikt ge op de "reacties" link.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Developers gezocht!
  De code achter het Vlaams woordenboek heeft dringend een update nodig.
  Wil je deze website graag mee een nieuw leven geven? Ik zoek een team adoptieouders.
  Stuur me een e-mailtje als je wil helpen, merci!

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.