Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  Omdat ik het Vlaams Woordenboek al enkele jaren niet meer kan onderhouden, wordt er gewerkt aan een nieuwe versie. Helpers zijn welkom in kanaal #vlaamswoordenboek op de Discord van Nerdland.

  schoolpact

  Onze databank bevat de volgende beschrijving(en) van "schoolpact"

  schoolpact
  (het ~, geen mv. onz. zelfst. nw.)

  Overeenkomst, in 1958 afgesloten door vertegenwoordigers van de toenmalige drie nationale partijen (Christelijke Volkspartij, Belgische Socialistische Partij en de Liberale Partij). Het Schoolpact maakte een einde aan de Schoolstrijd . Doel van het pact was de schoolvrede: het garanderen van de vrijheid van onderwijs en schoolkeuze, los van toekomstige politieke constellaties. Daarvoor moest worden gezorgd voor een voldoende aantal vrije en openbare scholen in het hele land. Ook moest het middelbaar onderwijs kosteloos zijn in beide onderwijsnetten. Later werd het pact uitgebreid tot het hoger onderwijs.

  zie ook schoolstrijd; pact

  Het schoolpact heeft de verzuiling bekrachtigd, met als basis het levensbeschouwelijke vrije keuzebeginsel. Twee grote netten hebben zich kunnen ontwikkelen, elk met hun zgn. identiteit en elk met hun eigen politieke beschermheren. Hierdoor bleef de verzuiling van het onderwijs ook samen vallen met de politiek-levensbeschouwelijke polarisering. Het schoolpact is echter ook een belangrijke stap geweest in de democratisering van het onderwijs. Veel nieuwe scholen hebben zich kunnen ontwikkelen dank zij de middelen die door de schoolpactwetten werden vrij gemaakt, zowel voor het officieel als voor het gesubsidieerd onderwijs. Het financieren van meerdere parallelle onderwijsnetten heeft echter ook zwaar gewogen op de schatkist. (http://www.cvhs.be 18.02.15)

  1 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door Marcus en laatst gewijzigd door Georges Grootjans (18 dec 2017 12:43)
  Dit woord was woord van de dag op 07 jun 2020

  Thumbs_up
  177

  Voeg een nieuwe beschrijving toe aan onze databank!

  Weet ge nog een andere betekenis voor deze term? Als ingelogd gebruiker kunt ge uw eigen beschrijvingen van Vlaamse woorden en uitspraken in onze databank aanvullen. Om fouten te verbeteren klikt ge bij de bovenstaande definities op de "bewerk" link, en om te reageren op een definitie klikt ge op de "reacties" link.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Developers gezocht!
  De code achter het Vlaams woordenboek heeft dringend een update nodig.
  Wil je deze website graag mee een nieuw leven geven? Ik zoek een team adoptieouders.
  Stuur me een e-mailtje als je wil helpen, merci!

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.