Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  Omdat ik het Vlaams Woordenboek al enkele jaren niet meer kan onderhouden, wordt er gewerkt aan een nieuwe versie. Helpers zijn welkom in kanaal #vlaamswoordenboek op de Discord van Nerdland.

  ikkigheid

  Onze databank bevat de volgende beschrijving(en) van "ikkigheid"

  ikkigheid
  (zn. v.; ~heden)

  egocentrisme

  vrt.be: “In deze aflevering van de Tijdschijf duikt psychiater Dirk De Wachter in zijn platenkast, en hij haalt er zijn tijdgeest uit. Ikkigheid, leukigheidstijden, de inbunkeringsmaatschappij: de psychiater zorgt voor een schat aan nieuw Nederlands, dat hij op zijn bekende bevattelijke manier voor jou en mij begrijpelijk maakt.”

  Dit blijkt niet te kloppen. (Zie reacties)

  Woordenboek der Nederlandsche Taal: ikkigheid, het vervuld zijn van zichzelven (”Hij cijfere voor een poosje heelemaal weg, in zijn kunst, zijn daaglijksch ik en gestadige ikkigheid”, KLOOS, N. Litt. Gesch. 3, 111)

  google2019 -Wachter (dus zonder verwijzing naar De Wachter) heeft 191 hits in .NL en 75 in .BE

  De tv braakt een onverdraaglijke hoeveelheid ikkigheid. (bndestem.nl)

  Gevolg van al deze ‘online’ mogelijkheden: meer burn-outs, meer depressies, meer eenzaamheid, meer ikkigheid en minder jij en ik!(.groeiendbest.nl)

  We gaan voor het beschermen van moeder aarde…en ook leren om content te zijn met de kleine dingen des levens…ons minder materialistisch in te stellen zeker niet te “overconsumeren” maar eerder te recycleren…geen ikkigheid (pallieterschool.be)

  7 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door Georges Grootjans en laatst gewijzigd door fansy (22 okt 2019 00:17)

  Thumbs_up
  51

  Voeg een nieuwe beschrijving toe aan onze databank!

  Weet ge nog een andere betekenis voor deze term? Als ingelogd gebruiker kunt ge uw eigen beschrijvingen van Vlaamse woorden en uitspraken in onze databank aanvullen. Om fouten te verbeteren klikt ge bij de bovenstaande definities op de "bewerk" link, en om te reageren op een definitie klikt ge op de "reacties" link.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Developers gezocht!
  De code achter het Vlaams woordenboek heeft dringend een update nodig.
  Wil je deze website graag mee een nieuw leven geven? Ik zoek een team adoptieouders.
  Stuur me een e-mailtje als je wil helpen, merci!

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.