Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  Omdat ik het Vlaams Woordenboek al enkele jaren niet meer kan onderhouden, wordt er gewerkt aan een nieuwe versie. Helpers zijn welkom in kanaal #vlaamswoordenboek op de Discord van Nerdland.

  Verkavelingsvlaming

  Onze databank bevat de volgende beschrijving(en) van "Verkavelingsvlaming"

  Verkavelingsvlaming
  (zn. m.; ~en)

  (pej.) Vlaming die in een typische Vlaamse verkaveling woont en representatief is voor het spreken van het Verkavelingsvlaams; inwoner van Verkavelingsvlaanderen

  Terwijl je zou denken dat vele Verkavelingsvlamingen zich geschoffeerd voelden omdat hun stemmige gezinswoning met een toch licht vulgair “kot” vergeleken werd, werd de uitdrukking snel deel van de nationale conversatie. (Mark Coenen – demorgen.be)

  Een beetje Verkavelingsvlaming brengt de kinderen met de auto naar school, trotseert vervolgens de files naar zijn werk, en racet in het weekend naar Colruyt en Delhaize: handig toch, zo’n ruime koffer. (knack.be)

  Vlaanderen blijft de verkavelingsvlaming als model nemen. Nochtans wordt de 21ste eeuw de eeuw van de stad, ook bij ons. Zéker bij ons. (demorgen.be)

  In mijn geval: eerste generatie Verkavelingsvlamingen die verveld zijn tot Dansaert-Vlamingen – toch echt tijd dat we die naam hoog houden, niet alleen als Geuzennaam, maar als model voor de ‘oefening in globalisering’ die arm verkavelingsvlaanderen (zowat al mijn studenten in vier plekken komen vandaar, dus ik weet echt wel waarover ik spreek) dringend, dringend nodig heeft. (dewereldmorgen.be)

  0 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door Georges Grootjans en laatst gewijzigd door Georges Grootjans (16 jul 2020 12:06)

  Thumbs_up
  22

  Voeg een nieuwe beschrijving toe aan onze databank!

  Weet ge nog een andere betekenis voor deze term? Als ingelogd gebruiker kunt ge uw eigen beschrijvingen van Vlaamse woorden en uitspraken in onze databank aanvullen. Om fouten te verbeteren klikt ge bij de bovenstaande definities op de "bewerk" link, en om te reageren op een definitie klikt ge op de "reacties" link.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Developers gezocht!
  De code achter het Vlaams woordenboek heeft dringend een update nodig.
  Wil je deze website graag mee een nieuw leven geven? Ik zoek een team adoptieouders.
  Stuur me een e-mailtje als je wil helpen, merci!

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.