Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

  • Log in
  • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

    Standaardvlaams

    Dit is slechts 1 definitie voor "Standaardvlaams." Bekijk alle definities.

    Standaardvlaams
    (zn. o. geen mv.)

    1. Belgisch-Nederlandse standaardtaal, Vlaamse standaardtaal
    2. Op de West-Vlaamse Wikipedia pagina’s wordt er nog een andere betekenis gegeven: “De bedoeling van het Standaardvlaams, kortweg SV, is een compromis te zijn over de spelling van de verschillende typisch West-Vlaamse klanken over de streekvarianten heen om zodoende de uniforme schrijftaal te worden voor West-Vlaams schrijvende auteurs”. Hiervoor zijn er elders weinig of geen toepassingen te vinden.

    naar analogie met Standaardnederlands

    Gele Boekje geeft uitsluitsel over Standaardvlaams (onzetaal.nl)

    SV (Standaardvlaams). Standaardtaal in Vlaanderen: alle Vlamingen begrijpen deze woorden, constructies en uitdrukkingen, maar Nederlanders vaak niet. (schrijf.be)

    En toch, heb ik het moeilijk: ik zal Boon moeten lezen in mijn beste standaardvlaams en zo onrecht doen aan de literaire meester die hier thuis was. (telenet.be)

    4 reactie(s)  |  oudere versies
    Toegevoegd door Georges Grootjans en laatst gewijzigd door Georges Grootjans (14 Jun 2021 07:50)

    👍
    16

    Reacties

    Georges, het tweede deel van de definitie komt uit de West-Vlaamse Wikipedia en is vooral gericht aan de West-Vlamingen, denk ik.

    Toegevoegd door de Bon op 31 Dec 2020 14:09

    Klopt, Bon. Maar ik wilde maar vermelden dat die West-Vlaamse invulling van het begrip naast de meer algemene betekenis bestaat. En zo te zien wordt dat zo enkel op die Wikipedia pagina’s gebruikt. Ik vind toch geen andere voorbeelden.

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 31 Dec 2020 15:24

    Het feit dat ze dat op de West-Vlaamse Wikipedia ‘Standaardvlaams’ noemen en geen ‘Standaardwestvlaams’ is natuurlijk (typisch) West-Vlaams taalparticularisme dat doet alsof het graafschap Vlaanderen nog altijd bestaat – doch ook enkel maar de westerhelft, want de oosterhelft is verderfelijk verbrabantst (*). Het zal wel naar Hollands voorbeeld zijn zeker – de naam van gans het taalgebied toepassen op het eigen regiolect.

    Ik heb het wel moeilijk met ‘Vlaams’ en ‘Belgisch-Nederlands’ dooreen te gebruiken. BN verwijst in mijn ogen uitdrukkelijk naar Hollands met het tikkeltje ambtenaarsjargon en Wetstratees dat de Taaluniecensoren passeert, m.a.w. Ruud-Hendrickxtaal, terwijl Vlaams naar het spontaan taalgebruik van Jean met de klak refereert, met de ingewikkeldere grammatica, woordenschat, uitspraak, enz.

    Toegevoegd door nthn op 31 Dec 2020 16:00

    Om een eigen neologisme te promoten: misschien is ‘graafschap-Vlaams’ een duidelijk alternatief om het onderscheid met modern Vlaams (alle dialecten in Vlaanderen behalve de Limburgse) te maken.

    Toegevoegd door nthn op 31 Dec 2020 18:29

    Voeg een reactie toe

    Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

    Log in

    Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

    Uw gebruikersnaam
    Uw geheime paswoord

    Nieuwe versie!
    Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

    Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

    Creative Commons License

    Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.