Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

  • Log in
  • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

    godverdommemiljaardenondedju

    Dit is slechts 1 definitie voor "godverdommemiljaardenondedju." Bekijk alle definities.

    godverdommemiljaardenondedju
    (Tw)

    krachtterm, vloek

    Godverdommemiljaardenondedju! Ann De Craemer in de Morgen over vloeken en vloekverschilen in Noord en Zuid.
    http://www.demorgen.be/opinie/vloeken-bij-de-lever-en-ingewanden-van-god-a2401846/

    kuleuven.be: Dat vormt een definitief keerpunt, gemarkeerd door een rollend ‘godverdommemiljaardenondedju’.

    Piet van Sterkenburg: “Vlamingen vloeken meer met fecaliën en genitaliën, terwijl Nederlanders verwijzen naar ziektes. In Vlaamse vloeken zijn uitwerpselen dominant aanwezig: kak, schijt, merde. Verwensingen als krijg het vliegend schijt en loop schijten met uw gat naar de wind komen in deze vorm niet voor in het noorden van het taalgebied. Vlamingen verwijzen bovendien naar genitaliën en erogene sectoren. Ge kunt mijn kloten kussen is de populairste verwensing in Vlaanderen. Bovendien zijn Vlamingen sterk in stapelvormen als godverdommemiljaardenondedju. Nederlanders gebruiken in hun vervloekingen allerlei ziekteverwensingen. Op dat gebied is Nederland uniek.”
    http://taalschrift.org/reportage/001784.html

    3 reactie(s)  |  oudere versies
    Toegevoegd door Georges Grootjans en laatst gewijzigd door de Bon (11 Aug 2021 06:31)

    👍
    194

    Reacties

    Die van Serkenburg gaat verder:

    Vloeken Nederlanders dan zo apart?
    Piet van Sterkenburg: “Ziekteverwensingen komen verder alleen nog voor in het Hebreeuws. Krijg de tering is onder Nederlanders een alledaagse verwensing. Of krijg de tyfus, de aids, de kanker, de ebola, je kunt voor mij aan het gas. Vooral de jongste generatie gebruikt de ziekteverwensing vaak in de meest extreme vormen. Verouderde ziekteverwensingen als krijg de stuipen worden vervangen door ernstige actuele ziektes. De jeugd doorbreekt de laatste taboes. Het heeft er ook de schijn van dat ze op zoek zijn naar de overtreffende trap van vloeken en verwensingen: ik hoop dat je moeder snel sterft aan de kanker, krijg de knok (krijg keel-, neus- en oorkanker), zak door de plee en neem je moeder mee. Toch laat ook de Vlaamse jeugd zich niet helemaal onbetuigd: krijg de krielkespis, kruip in de chargebuis en lik het zwart af, stik in uw eigen nat … ”

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 23 Jul 2015 17:29

    Niet enkel in het Hebreeuws worden verwensingen van zijn ziektes gebruikt, ook in de Slavische talen van Oost-Europa worden die nog volop gebezigd. ‘Ge moest de pest krijgen, gij kutwijf met uw lelijk karakter!’, ‘Ge moest afzien en sterven aan de ergste ziekte die er bestaat, gij met al uw leugens’, ‘Gij zijt zo erg gelijk de pest gij kutvent!’ enz.

    Toegevoegd door fansy op 24 Jul 2015 04:19

    https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/09/17/hier-vloekt-men-anders/

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 17 Sep 2018 18:32

    Voeg een reactie toe

    Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

    Log in

    Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

    Uw gebruikersnaam
    Uw geheime paswoord

    Nieuwe versie!
    Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

    Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

    Creative Commons License

    Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.