Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  Omdat ik het Vlaams Woordenboek al enkele jaren niet meer kan onderhouden, wordt er gewerkt aan een nieuwe versie. Helpers zijn welkom in kanaal #vlaamswoordenboek op de Discord van Nerdland.

  schuldig verzuim

  Onze databank bevat de volgende beschrijving(en) van "schuldig verzuim"

  schuldig verzuim
  (Belgische rechtsterm)

  De Nederlandse term/vertaling van het Vlaamse: ‘schuldig verzuim’: De Belgische rechtsterm schuldig verzuim Frans: négligence coupable; Duits: unterlassene Hilfeleistung wordt in De Valks Juridisch Woordenboek (2010) als volgt omschreven: ‘verzuimdelict waarbij de verzuimer beslist geen hulp te verlenen aan een persoon die in groot gevaar verkeert’.

  In Nederland spreekt men van een nalatigheidsdelict of omissiedelict.
  Fockema Andreae’s Juridisch woordenboek (2008) omschrijft die als volgt: ‘strafbaar feit bestaande in enig nalaten, een niet-doen, terwijl handelen plicht was, zoals het nalaten van hulpverlening aan hulpbehoevenden’.
  Bron/uitgezocht door: Taaladvies

  Wat is schuldig verzuim precies? Verzuim is het nalaten om iemand te helpen die in groot gevaar verkeert. Het is noodzakelijk dat u de persoon in gevaar kon helpen zonder een gevaar voor uzelf of voor anderen te zijn. Als u niet wist dat de andere persoon in groot gevaar was, kan u niet verdacht worden van dit misdrijf. (studio-legale.be)

  Van Dale 2013 online: in België

  Het onderzoek in de verschillende bisdommen richtte zich op mogelijk schuldig verzuim.

  demorgen.be: “Of u bent onbekwaam of u pleegt schuldig verzuim”

  0 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door LeGrognard en laatst gewijzigd door de Bon (10 jun 2019 13:50)

  Thumbs_up
  359

  Voeg een nieuwe beschrijving toe aan onze databank!

  Weet ge nog een andere betekenis voor deze term? Als ingelogd gebruiker kunt ge uw eigen beschrijvingen van Vlaamse woorden en uitspraken in onze databank aanvullen. Om fouten te verbeteren klikt ge bij de bovenstaande definities op de "bewerk" link, en om te reageren op een definitie klikt ge op de "reacties" link.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Developers gezocht!
  De code achter het Vlaams woordenboek heeft dringend een update nodig.
  Wil je deze website graag mee een nieuw leven geven? Ik zoek een team adoptieouders.
  Stuur me een e-mailtje als je wil helpen, merci!

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.