Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  Omdat ik het Vlaams Woordenboek al enkele jaren niet meer kan onderhouden, wordt er gewerkt aan een nieuwe versie. Helpers zijn welkom in kanaal #vlaamswoordenboek op de Discord van Nerdland.

  koersvlaams

  Onze databank bevat de volgende beschrijving(en) van "koersvlaams"

  Koersvlaams
  (begrip)

  Het Vlaams dat vooral in de gesproken koersverslaggeving gebruikt wordt. Het gaat hierbij niet zozeer om de Vlaamse koersterminologie zelf, maar wel om het algemeen taalgebruik: de uitspraak, de uitdrukkingen tot en met de zinsbouw en de grammatica. Het taalgebruik in de koersverslaggeving is meer (letterlijk en figuurlijk) uitgesproken Vlaams dan die in andere sportverslaggeving ( om in dezelfde ‘registers’ te blijven). Zelfs in die mate dat de politiek er zich probeert mee te moeien. (zie verwijzing 1).
  Dit is een zeer interessant sociolingu├»stisch fenomeen dat misschien wel verband houdt met ‘de koers, die is van ons!’ (verwijzing 2).
  Wellicht heeft het ook te maken met de emoties die de koers losmaakt (alhoewel dat ook bij bv. de voetbal zou moeten zijn). Het is ook al in andere contexten vastgesteld (o.a. de politiek) dat wanneer er emoties aan te pas komen, het Vlaams in de taal nadrukkelijker naar boven komt (bv. het ‘da gade gij ni bepale’ van Jambon: zie verwijzing 3).
  Het is een vaststelling waarover taalbeleidsmakers, taalpausen en taalverbeteraars zich eens goed zouden moeten bezinnen: een mens in slechts in staat zijn diepste emoties en gevoelens uit te drukken in de taal die het diepst in hem leeft. Humor bijvoorbeeld.

  Opmerking: Koersvlaams is overigens een term die tot dusver niet gebezigd wordt (bron: google)

  Verwijzingen:
  1. vrt-nederlands, reacties van 28/10/2021 en 30/01/2021
  2. koers, de ~ is van ons + reacties
  3. vrt-taal: reactie van 7/10/2019 e.v.

  1 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door Georges Grootjans en laatst gewijzigd door de Bon (30 jan 2021 22:04)

  Thumbs_up
  16

  Voeg een nieuwe beschrijving toe aan onze databank!

  Weet ge nog een andere betekenis voor deze term? Als ingelogd gebruiker kunt ge uw eigen beschrijvingen van Vlaamse woorden en uitspraken in onze databank aanvullen. Om fouten te verbeteren klikt ge bij de bovenstaande definities op de "bewerk" link, en om te reageren op een definitie klikt ge op de "reacties" link.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Developers gezocht!
  De code achter het Vlaams woordenboek heeft dringend een update nodig.
  Wil je deze website graag mee een nieuw leven geven? Ik zoek een team adoptieouders.
  Stuur me een e-mailtje als je wil helpen, merci!

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.