Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  Omdat ik het Vlaams Woordenboek al enkele jaren niet meer kan onderhouden, wordt er gewerkt aan een nieuwe versie. Helpers zijn welkom in kanaal #vlaamswoordenboek op de Discord van Nerdland.

  Orangist

  Onze databank bevat de volgende beschrijving(en) van "Orangist"

  orangist
  (z.nw. m. ~en)

  Groep die zich Orangisten noemden, vooral liberalen die na 1830 hereniging met Nederland nastreefden. Enerzijds waren het industriëlen die economische voordelen zagen (haven van Antwerpen doorvoer van producten uit Hollandse koloniën, doorgaan met uitbreiding van infrastructuur) anderzijds waren er ook die meenden dat België na het congres van Wenen alleen maar kon overleven met langdurig stabiel bestuur. Verder waren ook nog de taalminnaren die voorstander waren van het Nederlands en hun taal bedreigd zagen met culturele en sociale achterstelling.
  Noot: Belgische Orangisten zijn niet te verwarren met Hollandse (ook wel: Oranjisten). Die waren veel eerder in de geschiedenis en wilden in Nederland een Oranje aan de macht i.p.v. een republiek.
  zie taalminnaar

  Het Orangisme nu staat in Vlaanderen soms voor het streven naar een betere manier van besturen zoals men die in Nederland denkt te vinden, vandaar ook het streven naar samengaan. Het gaat om een intellectuele droom, een spelerij die niet ondersteund wordt door politieke programma’s of door activiteiten van verenigingen of groepen. Vertegenwoordigers vindt men in Vlaamsgezinde middens. Bronnen: Wiki en ´Het verlies van België´ van Johan Op de Beeck.

  0 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door LeGrognard en laatst gewijzigd door de Bon (01 apr 2016 10:33)

  Thumbs_up
  191

  Voeg een nieuwe beschrijving toe aan onze databank!

  Weet ge nog een andere betekenis voor deze term? Als ingelogd gebruiker kunt ge uw eigen beschrijvingen van Vlaamse woorden en uitspraken in onze databank aanvullen. Om fouten te verbeteren klikt ge bij de bovenstaande definities op de "bewerk" link, en om te reageren op een definitie klikt ge op de "reacties" link.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Developers gezocht!
  De code achter het Vlaams woordenboek heeft dringend een update nodig.
  Wil je deze website graag mee een nieuw leven geven? Ik zoek een team adoptieouders.
  Stuur me een e-mailtje als je wil helpen, merci!

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.