Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  Hollander

  Dit is slechts 1 definitie voor "Hollander." Bekijk alle definities.

  Hollander
  (de ~ (m.), ~s; eigennaam)

  Nederlander.

  De gemiddelde Belg, net als veel andere niet-Nederlanders, is er zich niet zo van bewust dat Holland slechts een deel van Nederland is. Niet elke Nederlander wil zichzelf een Hollander noemen. Toch is het gebruik van “Hollander” om een Nederlander aan te duiden algemeen verspreid. De Belg staat hierin overigens niet alleen, in talloze talen over de hele wereld zijn de officiële namen voor ‘Nederland’, ‘Nederlands’, ‘Nederlander’ e.d.m. variaties op ‘Holland’, ‘Hollands’, ‘Hollander’, enz. (bv. ‘Hulanda’ in het Papiaments, ‘Hollandi’ in het Groenlands, ‘Holandija’ in het Servisch, ‘Holani’ in het Hawaïaans, ‘Holand’ in het Perzisch, ‘Hulanda’ in het Arabisch, ‘Hélán’ in het Chinees, enz.) Deze woorden zijn daar o.m. terechtgekomen door Hollandse kooplieden, die gedurende hun zeereizen zichzelf, hun taal en hun land aan de lokale bevolking als dusdanig voorstelden.

  vrouwelijke tegenhanger: Hollandse

  zie Holland

  zie ook verzamellemma nationaliteiten

  We gaan niet meer op reis naar campings, want het zit daar steevast vol Hollanders.

  9 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door aliekens en laatst gewijzigd door de Bon (01 Sep 2021 12:33)
  Dit woord was woord van de dag op 15 Jan 2010

  👍
  436

  Reacties

  Bijna hetzelfde in Nederland

  Tegenwoordig is “Holland” een synoniem voor “Nederland” in het hele Nederlandse taalgebied. Een uitzondering is Friesland. Als men daar vraagt: “Komt uit u uit Holland?”, bedoelt men: " Bent u geen Fries?"

  Toegevoegd door jeroenvdberg op 07 Nov 2007 16:51

  Ook in Limburg en Brabant

  Ook de meeste Limburgers en Brabanders zijn weinig in hun schik met de benaming ‘Hollander’. Ze associëren het niet alleen met een geografisch gebied dat niet het hunne is maar ook met een cultuur van betweterij en bemoeizucht.

  Toegevoegd door Jan B op 07 Nov 2007 16:54

  zeeland

  Uit ervaring weet ik dat ook Zeeuwen niet als ‘Hollanders’ bestempeld willen worden. Mijn moeder was Zeeuwse.
  Zelf ben ik Hollandse en dus zeker ook Nederlandse. En mijn geboorteland is Nederland!

  Toegevoegd door rita op 08 Nov 2007 12:57

  Nederlander

  Het woord “Hollander” roept bij mij (ik ben een Nederlandse) associaties op van stereotypes als caravans, aardappelen, klompen, Calvinisme.

  Toegevoegd door Karlijn op 08 Nov 2007 21:08

  Eigenlijk zou dit lemma veranderd moeten worden in Holland (Nederland) met alle andere afleidingen als gevolg: Hollands (Nederlands Nederlands), Hollander, Hollandse, …

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 20 Nov 2010 22:04

  Nederland en Hollande doen beurzen beven, staat er in de gazet. t’ Gaat over de val van de NL regering en de goeie verkiezingsuitslag van de Franse presidentskandidaat Hollande. Maar toen ik de titel las associeerde ik het toch met 2x Holland: ze bakken het wel bruin, onze noorderburen.

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 24 Apr 2012 12:49

  Bij een peiling zeiden 11 van de 10 Hollanders zich superieur te voelen aan anderen.

  Toegevoegd door LeGrognard op 26 Aug 2016 19:39

  ‘Holland’ is trouwens niet alleen in het Nederlands taalgebied een metoniem voor Nederland. Kijkt maar eens op Wikipedia naar artikels over ‘Holland’ in verschillende talen, bij zo goed als allemaal staat er bovenaan of in de eerste paragraaf een zinnetje “dit artikel gaat over de provincie/regio Holland, voor het land, zie Nederland”. De Hollanders (van de provincie) hebben hun naam wereldwijd verspreid, en de andere Nederlanders werden dan maar onder dezelfde noemer geplaatst.

  Toegevoegd door nthn op 29 Jul 2018 18:32

  Denk niet dat Hollanders alleen maar dom en arrogant zijn: een simpele boer heeft zojuist dé oplossing gevonden om Corona te bestrijden.
  Tik in de zoekbalk:

  Boer heeft de oplossing – dumpert.nl

  (Helaas zonder ondertiteling)

  Toegevoegd door koarebleumke op 27 Mar 2020 13:00

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Kies je favoriete woord
  Voor de week van het Nederlands zoeken we jullie favoriete woorden uit het Vlaams Woordenboek. Vul onze enquête hier in.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.