Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent
Op deze web site kunt ge beschrijvingen van Vlaamse woorden, termen en uitspraken vinden, toevoegen en bewerken. Deze woorden zijn goed ingeburgerd in Vlaanderen, maar worden niet als Nederlandse standaardtaal aanvaard. Het Vlaams woordenboek bevat reeds 37943 termen. Kijk gerust wat rond, en gebruik de duimen om aan te geven of ge een beschrijving goed vindt.
Als ge u registreert (dit duurt gemiddeld 12 seconden) en inlogt kunt ge meewerken aan het woordenboek door termen toe te voegen of te bewerken.
trouwjapon, trouwjurk
vnw: trouwjurk, bruidsjapon
zie ook verzamellemma kledij
Die klein had er niet beter op gevonden van het trouwkleed van haar moeder uit de kast te halen, het aan te trekken en zo ’t straat op te wandelen.
“En Natalia zei: ‘Clement, wilde gij niet met mij trouwen? Maar dan wil ik zelf ook een trouwkleed dragen.’ Ze liet het voorkomen als een grap, maar ik voelde dat het van heel diep kwam.” (Clement Peerens in De Morgen)
Hier is een willekeurige selectie van wat we zoal te bieden hebben.
bij jullie
(te ulders)
zie ook: tjulders
Waar spreken we af en waar komen we tesamen in het weekend? Toezens of tulders?
Dit is dialect voor Sinaai. De uitspraak varieert van “Snau” tot “Schnau”
Nor wur godde?
Tot in Schnau
(Naar waar ga je?)
(Naar Sinaai)
een persoon die er op het eerste zicht mager uitziet
slank
Die jongen is niet mager, hij is raaiend, er hangt stevig vlees aan zijn botten.
Iemand die altijd slecht gezind is
Die mottigaard komt nog met zichzelf niet overeen, hoe zou hij dan met een vrouw overeen komen?
Afkorting van: Directie Speciale Eenheden of La Direction des Unitรฉs Spรฉciales in het Frans
De federale politie heeft als onderdeel de Algemene Directie Operationele Ondersteuning (adoo), waaronder de DSU valt. De eenheden die onder de DSU vallen, worden ingezet na een formele toestemming van een bevoegde gerechtelijke of bestuurlijke overheid, bijvoorbeeld de procureur of de burgemeester.
zie ook sie, Groep Diane
Bij de politiehervorming in 2002 werd ervoor gekozen om de speciale eenheden te groeperen in een directie, namelijk Directie speciale eenheden (DSU).
Sinds maart 2006 veranderde de directie de naam DSU in cgsu (Commissariaat Generaal Special Units).
Sinds januari 2015 werd er, omwille van een interne reorganisatie binnen de federale politie, opnieuw gekozen voor de naam “DSU”.
Als ingelogde gebruiker kunt ge nieuwe beschrijvingen van typisch Vlaamse woorden, termen en uitspraken aan onze databank toevoegen.
Ge zijt niet geregistreerd of ingelogd.
Nieuwe versie!
Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze
GitHub.