Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Achtergrond  |  Updates  |  Provincies en Regio's  |  RSS Feeds  |  Contact

  Vlaamse provincies en regio's

  Het online Vlaams woordenboek wil op de eerste plaats een verzameling bouwen van "Algemeen Beschaafd Vlaamse" woorden, woorden die door zo goed als elke Vlaming worden begrepen. Het Vlaams is echter sterk versnipperd in een grote variƫteit aan dialecten. Dialecttermen nemen een belangrijke taak op in het dagelijks gesproken Vlaams, en krijgen daarom ook hun plaats in het online Vlaams woordenboek. Als ge als gebruiker een Vlaamse term in onze databank steekt, kunt ge bij uw beschrijving aangeven uit welke streek de dialectterm afkomstig is.

  De onderstaande kaarten geven de regio's weer die in het Vlaams woordenboek worden onderscheiden

  Er zijn 5 overheersende Vlaamse dialecten, wier streken van oorsprong sterk overeenkomen met de provinciegrenzen; West-Vlaams, Oost-Vlaams, Antwerps, Brabants and Limburgs.

  Daarnaast zijn er binnen elke provincie lokale regio's met hun eigen dialect. Twee naburige dorpen kunnen sterke verschillen in hun dialect vertonen. Om het woordenboek echter niet te overladen met keuzemogelijkheden, beperken we de classificatie tot dialecten, zoals gesproken in hun overeenkomstige toeristische regio's van Vlaanderen. De volgende regio's zijn opgenomen in het Vlaams woordenboek.

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.