Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • LeGrognard

  Geregistreerd sinds 17 Sep 2010

  Recentste wijzigingen

  Bekijk alle (3390) wijzigingen van deze gebruiker.

  net omdat
  (idioom)

  juist vanwege het feit dat
  NL/ SN: juist omdat

  Nu hij uit de cel is, wil hij zijn ontslag aanvechten – net omdat hij verdacht wordt van omkoping, had de tegenpartij een ontslagprocedure opgestart.

  Gans Vlaanderen
  Bewerking door LeGrognard op 19 Nov 2018 22:35
  0 reactie(s)

  duidingsprogramma
  (z. n. het ~ (o.) ~'s )

  programma waar dieper op de actualiteit (van het nieuws) wordt ingegaan, vaak van deskundig commentaar en beelden voorzien
  NL: actualiteitenrubriek

  Neen, ik heb ook een hekel aan extremisme, links en rechts, maar ik ben beducht voor de framing van VRT. Niet de eerste keer dat de Pano-makers zich daaraan bezondigen, evenals andere ’duidings’programma’s van VRT. (twitter)

  Het duidingsprogramma van VTM wilde wel eens weten hoe het eraan toegaat tijdens zo’n lichaamsscan en inspanningstest. (sport.be)

  Gans Vlaanderen
  Bewerking door LeGrognard op 11 Sep 2018 19:53
  0 reactie(s)

  afheffen
  (ww. hief af, afgeheven)

  afnemen, aftillen, afpakken (ook in overdrachtelijke vorm)

  Glazen salontafel. 1.30 op 0.70 meter, het glas kan je afheffen. Het is een licht onderstel. (2ehands.be)

  Ze moet eerst haar linker been proberen op een tafeltje te zetten en dan er terug afheffen. (skynet, kinderrevaldatie)

  Dan kunt ge met 4 (lange) bouten de delen van de carburateur uit elkaar halen, ge kunt dan het bovenste deel der afheffen. (9lives)

  Afheffen is verplicht door de speler rechts van de deler. Niemand neemt zijn kaarten op vooraleer de deler heeft gesproken. (OKRA-kaartnamiddag manillen)

  Gans Vlaanderen
  Bewerking door LeGrognard op 11 Sep 2018 19:31
  0 reactie(s)

  beklopt zeen
  (idioom)

  getikt zijn, niet goed wijs/gek zijn

  In dien humme door de kouw, biste beklopt?
  In je hemd door de kou, ben je wel goed wijs?

  Woste die vöäl, ze woare gans beklopt.
  Wisten die veel, ze waren helemaal gek.

  Regio Maasland
  Bewerking door LeGrognard op 11 Sep 2018 19:26
  0 reactie(s)

  béton armé
  (spotnaam)

  spotnaam voor de Hollandse erwtensoep die Belgische vluchtelingen in Nederland in 14-18 voorgezet kregen

  Belgen klaagden steen en been over de Hollandse keuken. De voedzame Hollandse erwtensoep werd zonder pardon het raam uit gekieperd en kreeg als bijnaam béton armé – gewapend beton. (Historisch Nieuwsblad)

  Met het ‘béton armé’ (gewapend beton) dat Riks landgenoten elke dag wordt voorgezet — erwtensoep met spek en bruine bonen — houd je geen Belg binnen. (Biografie Rik Wouters)

  Gans Vlaanderen
  Bewerking door LeGrognard op 11 Sep 2018 19:14
  0 reactie(s)

  Recente reacties

  Bekijk alle (2431) reacties van deze gebruiker.

  stampkot

  Van Dale:

  STAMPKOT – o. v-ten), (bij olieslagers); …KUIP, v. (-en), stampton; …MOLEN, m. (-s), molen met stampers: stampmolen voor erts, voor buskruit; …PAARLEN, v. mv. parelzaad. (Van Dale)

  Wat een stampkot precies is kan ik u niet zeggen. Uit de resultaten tot nu toe kom ik tot de aanname dat het een molen geweest moet zijn die van oorsprong door mens of dierkracht aangedreven (gestampt) werd en dat het een alleen in Vlaanderen voorkomende benaming is. Vergelijk het SN-woord tredmolen en rosmolen. Verder blijkt ’Het Stampkot’ nogal een geliefde naam voor uitgaansgelegenheden in Vlaanderen te zijn. Lekker vreten instampen en lekker dansen (stampen), deze jongen begrijpt dat helemaal.

  Toegevoegd door LeGrognard op 08 Feb 2020 15:32

  klimaatnegationisme

  Taal is puissant, zeker als die in handen komt van verbale krachtpatsers als Jean-Marie of BDW. Hun tegenstrevers Calvo en Klaver moeten het meer hebben van hun charme waarmee ze een indrukwekkende schare (vooral vrouwelijk) kiesvolk achter zich weten te krijgen.
  Is het woord ‘klimaatscepticus’ dan geen goed alternatief voor het inktzwarte ‘klimaatnegationist’ zo vroeg ik mij af? Ik ben gaan zoeken: volgens Wikimedia is dat iemand die de klimaatverandering wel erkent maar niet bewezen acht dat de mens daarmee te maken heeft. Nou moe!
  Verder was ik ook nog geïnteresseerd in ‘klimaatfascist’ – toch wel op zijn minst een vleesverslindend type dat voor de goedkoopte in een stinkende ouwe diesel rondrijdt en zich van het geld dat hij daarmee uitspaart suf citytript, dacht ik. Helemaal mis: een klimaatfascist is een fanatiekeling die zonder dralen het volk zijn klimaatplannen door de strot weet te duwen.
  Tot zover de actuele woordwaarde.

  Toegevoegd door LeGrognard op 29 Jan 2019 13:14

  Marrakechcoalitie

  Dat politiek niet op een taalforum hoort ben ik helemaal akkoord, los van mijn persoonlijke opvatting dat politiek er minder toe doet dan de taal die ze voortbrengt.
  Om als het weerlicht aan te kunnen komen met een knetterende term als ‘Marrakechcoalitie’ moet je wel enig taalgevoel bezitten. Dat kun je BDW wel toevertrouwen. Jammer dat me niet duidelijk is wie wie gaat gedogen de komende maanden. En, wie gaat dokken…

  Toegevoegd door LeGrognard op 09 Dec 2018 13:43

  perfect tweetalig

  pregnant

  ‘Pregnant’ ivm met een taal, daar heb ik nog nooit van gehoord. Moet het niet eerder: vlot, degelijk (gedegen) natuurlijk of doorwrocht zijn.

  Toegevoegd door LeGrognard op 24 Nov 2018 12:46

  koppijn

  “Koppijn” is spreektaal in NL, SN dus.

  Toegevoegd door LeGrognard op 27 Aug 2018 16:19

  Kies je favoriete woord
  Voor de week van het Nederlands zoeken we jullie favoriete woorden uit het Vlaams Woordenboek. Vul onze enquête hier in.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.