Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wijzigingen door LeGrognard

  Boerekot
  (bijnaam)

  bijnaam voor de campus van de bio-ingenieurs aan de Coupure in Gent

  De Universiteit Gent wil over een kleine 30 jaar een pak minder campussen. In het toekomstplan dat is voorgesteld bij de start van het academiejaar is er voor het iconische “Boerekot” geen plaats meer. Bron: VRTNWS.

  Toch beseft men ook in de Sint-Pietersnieuwstraat dat het capaciteitstekort in het Boerenkot een prangend probleem is. Daarom besliste de UGent recent tot de bouw van een nieuwe resto aan de Coupure. Bron: Schamper.

  Regio Gent
  Bewerking door LeGrognard op 30 Sep 2022 09:42
  0 reactie(s)

  koningin, de ~ van West-Vlaanderen
  (belgische bijnaam)

  bijnaam voor de politica Hilde Crevits

  Hij werd verkozen met een stalinistische uitslag maar toch moest hij een knieval maken voor Hilde Crevits, de koningin van West-Vlaanderen. (Jo Valvekens, krantencommentaar vandaag)

  Gans Vlaanderen
  Bewerking door LeGrognard op 29 Sep 2022 11:17
  2 reactie(s)

  ummer get
  (term, uitroep)

  altijd wat

  Ich wouw mich sigrette hoale mer ze woare weer es toe, ‘t is ummer get doa.
  Ik wilde sigaretten halen maar ze waren weer eens dicht, het is altijd wat daar.

  Ummer get. Eers ein paar joar corona, van de zomer sjtikdesde van de wermde en noe raegent ‘t bekans alle dage en zitste weer te razele veur de vènster.

  Altijd wat. Eerst een paar jaar corona, van de zomer stikte je van de warmte en nu regent het bijna alle dagen en zit je weer te rillen voor het raam.

  Regio Maasland
  Bewerking door LeGrognard op 28 Sep 2022 19:56
  0 reactie(s)

  spektakelarm
  (bijwoord )

  (voetbal) weinig spannend, lusteloos spel

  De terugwedstrijd was spektakelarm – al moest doelman Thibaut Courtois Real met enkele reddingen overeind houden. (fan2.be)

  In de eerste helft kwamen de Rode Duivels niet verder dan spektakelarm spel, in de tweede helft scoorde Oranje 1–0. (Journaal)

  Gans Vlaanderen
  Bewerking door LeGrognard op 26 Sep 2022 09:55
  0 reactie(s)

  vrouwenloper
  (z.n. de (m.) ~s)

  man die graag en veel achter de vrouwen aanzit
  NL: rokkenjager
  zie ook: zijn broek niet kunnen toehouden

  Pontagnac, een hardnekkige vrouwenloper, achtervolgt de knappe Madame Vatelin tot haar huis en ontdekt dat zij de vrouw is van één van zijn vrienden. (Plot le Dindon)

  Uiteraard komt hij met zijn wagen opscheppen bij Pascale. Maar Pascale wil hem een lesje leren, omdat Boma een onveranderlijke vrouwenloper blijft. (booksinbelgium.be)

  Eddy Merckx en René Magritte zijn lid van die selecte club van Belgen op wie Belgen apetrots zijn. Jacques Brel hoort daar ook bij. De Vlaamse Brusselaar was tijdens zijn leven nochtans geen modelburger. Hij was naar verluidt veeleer een zelfingenomen misogyne vrouwenloper. (De Tijd)

  Gans Vlaanderen
  Bewerking door LeGrognard op 15 Sep 2022 10:03
  0 reactie(s)

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.