Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

  • Log in
  • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

    verdenken

    Dit is slechts 1 definitie voor "verdenken." Bekijk alle definities.

    verdenken
    (ww. alleen infinitief)

    (verouderd in Nederland)
    bedenken, zich inbeelden, verzinnen

    “Ge kunt niks verdenken, of ’t is er.” Corn.-Vervliet (1903)

    “Ik ken niet veel van wapens maar het was duidelijk dat daar al wat ge kunt verdenken te koop was, nieuw en tweedehands!”
    (seniorennet.be)

    5 reactie(s)  |  oudere versies
    Toegevoegd door Leo Flandriae en laatst gewijzigd door fansy (06 Aug 2021 09:18)

    👍
    301

    Reacties

    Paraboolcontract? En dat terwijl we er het schoon Vlaams schotelovereenkomst voor hebben. Post? Zender bedoelt ge. Internet zoudt ge beter vervangen door verbindingsnetwerk. Klikken van to click? Is aantoetsen niet schoon genoeg? ‘deredactie’ zou ook beter ‘de opstellersraad’ noemen. Media?? En waarom Erdogan niet gewoon Karel of Jan heet is mij ook een raadsel.

    Beste Leo, we kunnen er wel eens mee lachen maar om serieus te zijn: Een Vlaams woordenboek registreert het typisch taalgebruik dat in Vlaanderen gebruikt wordt. Het Vlaams woordenboek spreekt zich niet uit over de origine van de woorden, of het nu Frans, Duits, Latijn of Chinees is. Wilt ge toch per se uw appreciatie over een woord geven kunt ge dat via de duim doen of voor mijn part zelfs in een commentaar.

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 21 Apr 2014 16:11

    Der ister maar een die zo hallucinant kan schrijven als ons Vlaams Leeuwke.

    Cultureel erfgoed!
    3 punten!

    Toegevoegd door LeGrognard op 21 Apr 2014 16:25

    Wat weinige Vlamingen weten, het komt ook nooit in de media:
    Als je vanuit Vlaanderen Frankrijk binnenkomt (ik bedoel in Frans Vlaanderen) en je stopt bij het eerste huis, vraag dan even of ze op tv een Vlaamse post kunnen aan of op zetten. Het zal niét lukken! In Frankrijk bestaat zo goed als geen kabeltv maar ook via een normaal (Frans) paraboolcontract is er geen enkele Nederlandstalige post beschikbaar¡ en neen, ook geen enkele Hollander!

    Nog straffer? Vraag of ze op hun rekenaartje even willen zoeken naar “deredactie.be”. Ze zullen het vinden maar als je erop klikt krijg je een foutmelding die betekent dat je gewoon geblokkeerd wordt!
    Ook op het internet dus: Franse overheidsbemoeienis om te verhinderen dat er teveel taalverwantschap zou kunnen ontstaan!
    En onze media dan maar kwekken over Erdogan!

    Het is een goed voorbeeld dat aantoont dat Frankrijk als land wel graag overal zijn taal naar uitvoert en tracht op te leggen, maar zijn eigen onderhorigen niet echt toelaat om taalgenoten te horen en zien leven. Verbroedering wordt alleszins tegengewerkt.

    naschriftje:
    Waarom staat hier het Franskiljons Nederfranglais “Creëer”? Is dat ook al Vlaams? Of zelfs hier onnodig Nederfranglais?

    Was aanmaken, scheppen, enz. niet duidelijk genoeg?

    toegevoegd door Leo Flandriae

    Toegevoegd door fansy op 21 Apr 2014 18:37

    Beste Leo Flandriae, zoals Georges Grootjans zei, verzamelen we in het VW woorden die Vlamingen gebruiken, ongeacht hun oorsprong. Allafransai zou in aanmerking komen als het ergens zou worden gebruikt. Op Google heb ik echter niks allafransai gevonden, ook niet in een spelvariant. Het woord wordt dus nooit of zelden gebezigd. Omdat ik niet weet wat ik hier moet mee aanvangen, ga ik het maar overschrijven.
    De rest van uw tekst wordt zorgvuldig bewaard in de reactie hierboven en in de vorige versies.

    Toegevoegd door de Bon op 23 Apr 2014 13:06

    “Creëer” is naar (mijn smaak) een jaren ‘70-woord. ’Maak’ of ‘voeg toe’ zou meer van deze tijd zijn.

    Wat deiste tegewoordig Leike?

    Toegevoegd door koarebleumke op 09 Feb 2019 18:07

    Voeg een reactie toe

    Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

    Log in

    Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

    Uw gebruikersnaam
    Uw geheime paswoord

    Nieuwe versie!
    Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

    Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

    Creative Commons License

    Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.