Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.
Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent
De onderstaande reacties zijn de laatst toegevoegde reacties op termen in ons woordenboek.
LG, ik snap ze niet. Maakt er eens een tekeningeske bij… :)
Ik zou zelf nooit lagelonenlanden zeggen, wel lageloonlanden.
Die taalverbeteraars schrijven wat ze zelf het liefst willen horen, nl wat in NL bruikbaar is:
google2015:
“lageloonland” .BE (1.070) ; .NL (526)
“lageloonlanden” .BE (5.600) ; .NL (2.080)
“lagelonenland” .BE (1.040) ; .NL (5.760)
“lagelonenlanden” .BE (2.530) ; .NL (18.900)
VRT-taal:
lageloonland / lagelonenland
Beide vormen zijn correct.
De gebruikelijkste vorm, ook in België, is lagelonenland.
Ik tel 3 spellingen :)
SN zal het niet zijn?
Ik vermoed zelfs N-NL, gezien de googels van de combinatie brokkelen overgeven.
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/leven/2122-braaksel-kots-overgeefsel.html:
“Namen
Voor het woord braken zijn veel verschillende woorden, net als het spul dat er uit komt: braaksel. Een korte opsomming:
Braken
Braken, nekken, brokkelen, gobbelen, vomeren en zwalpen zijn synoniemen voor het woord braken.”
Lang geleeie (lang geleden) waren al die woorden met een ‘d’.
Vroeger werd dikwijls terecht of onterecht het verwijt gebruikt dat ambtenarees en Wetsratees veel terminologie bevatte die direct uit het Frans vertaald was. Sinds dat VL een aantal eigen bevoegdheden heeft, mogen we onze eigen woordjes kiezen. Volgens mij zou het een geschikt onderwerp voor een of andere doctoraatsthesis zijn: ‘De invloed van de staatshervorming op het ambtelijk taalgebruik in Vlaanderen’. Er valt een grote onderscheiding mee te halen.
Welkom raspoutin.
Ik heb züpteele gewijzigd omdat 1. er geen treffers zijn in Google. 2. ü niet verschijnt in de alfabetische lijst van het Vlaams woordenboek.
ook regio Leiestreek
bleke, niet gebruinde kuiten waren: kerremelkkieten
Zie ook: turteltaks.
Een beetje Belg laat een taks na zoals Franse presidenten instituten en musea.
Is een uitspraakvariant van SN zeiken neem ik aan?
´Plat kalle´ wordt ook in Limburg gebruikt voor ´Limburgs spreken´. Maar ik heb de indruk dat het meer in het oostelijke Limburg (tegen de Duitse grens) gebruikt wordt.
In normale situaties zal een Limburger eerst in AN aan de onbekende vragen of hij Limburgs wil of kan spreken. Als de aangesprokene dat wil beaamt hij of zij dat in het Limburgs.
Daarna wordt er geen Nederlands meer gesproken. Voor altijd.
plat
Ik meen dat de aanduiding “plat” pas in tweede instantie een negatieve betekenis gekregen heeft. Denk hierbij aan Plattdeutsch en platdiets(Plattdütsch). Het laatste is een soort overgangstaal tussen de Nederlandse dialecten en het Nederduits.Volgens de Duitse versie van Wikipedia zou de aanduiding met “plat” uit het Nederlands stammen en eigenlijk positief zijn: plat als synoniem van helder,klaar en duidelijk en niet al te geleerd zoals bijvoorbeeld het Hochdeutsch.
“Im 17. Jahrhundert kommt die Bezeichnung Plattdeutsch auf, der sassesch usw. verdrängt und zum allgemeinen Namen für das Niederdeutsche wird. Dieser neue Name für das Niederdeutsche kommt aus dem Niederländischen. Der früheste Beleg befindet sich in einem Neuen Testament, das 1524 in Delft gedruckt wurde. In Titel und Vorwort heißt es, das Buch sei in goede platten duytsche verfasst, also in guter klarer Volkssprache (im Gegensatz zur weniger gut verständlichen Gelehrtensprache). Das niederländische Adjektiv plat „flach, eben“ bedeutet dabei nicht „unberührt von der hochdeutschen Lautverschiebung“ oder „vom flachen Lande“, sondern „klar, deutlich, jedermann verständlich“8 im Sinn von „unverstellt, unbehindert“.910”
Waarom geen lemma “kaljen” met de basisbetekenis? Zie piezeling.
ook nog: bajaag – welja
bajaag je mag buitenspelen
mobajaag – welzeker
mobajaag ge zie gie mama’s keppe
Nieuwe versie!
Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze
GitHub.