Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  pompelmoessap

  Dit is slechts 1 definitie voor "pompelmoessap." Bekijk alle definities.

  pompelmoessap
  (zn. o.; ~pen)

  sap van de pompelmoes

  gezondheid.be: Zelfs kleine hoeveelheden pompelmoes of pompelmoessap kunnen in combinatie met geneesmiddelen ernstige bijwerkingen zoals plotselinge dood, ernstig nierfalen en gastrointestinale bloedingen veroorzaken.

  pajottenlanedr.be: Pajottenlander roze pompelmoessap is puur, niet van concentraten, 100% biologisch, met maximaal behoud van vitaminen en mineralen

  6 reactie(s)
  Toegevoegd door Georges Grootjans (08 Aug 2021 17:09)

  👍
  252

  Reacties

  Waarom zijn pompelmoes en het sap Vlaams? Wat zijn dan wel de AN-woorden ervoor?

  Toegevoegd door dsa op 21 Oct 2015 17:57

  Sommige pomplemoezen zijn in NL blijkbaar grapefruit volgens VD. Maar slaagt me dood, ik weet niet juist welke. Ik heb geen fruitologie gestudeerd :)

  VD2015 online: BE
  NL: grapefruit

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 21 Oct 2015 18:27

  grijpfruit

  Toegevoegd door LeGrognard op 21 Oct 2015 22:20

  Ik dacht dat grapefruit Engels was?

  Toegevoegd door dsa op 23 Oct 2015 20:48

  De pompelmoes (Citrus maxima) is een citrusvrucht die wel wat lijkt op de grapefruit (Citrus ×paradisii) maar groter is, met een dikkere schil. De pompelmoes is een van de ouders van de grapefruit, die een kruising is; de andere ouder is de sinaasappel (Citrus sinensis). De naam pompelmoes komt waarschijnlijk oorspronkelijk uit het Tamil (pampa lim?su (?????) = grote citroen, vgl. Portugees pomposos limĂ”es) en is via het Nederlands door andere talen overgenomen, zoals te zien in het Italiaanse pompelmo1 Franse pamplemousse en het Duitse Pampelmuse.2 (Wikipedia)

  Toegevoegd door LeGrognard op 23 Oct 2015 21:40

  Volgend artikeltje legt alles uit, met foto’s en al:
  https://taaldenker.wordpress.com/2014/12/29/pompelmoezen-grapefruit-en-appeltjes-van-oranje/

  En tekst:
  Aanleiding van mijn onderzoekje zijn de benamingen voor de citrus paradisi, die in Nederland grapefruit en in Vlaanderen pompelmoes wordt genoemd. Het leek een klassiek noord-zuidverschil, tot ik de enquĂȘte begon op te stellen. Toen ontdekte ik dat er nog citrusvrucht bestaat, de citrus maxima, die ook pompelmoes wordt genoemd. Ik stelde mijn hypothese bij: de citrus maxima heet in Nederland pompelmoes en in Vlaanderen witte pompelmoes; de citrus paradisi heet in Nederland grapefruit en in Vlaanderen (roze) pompelmoes. Twee noord-zuidverschillen voor de prijs van Ă©Ă©n.

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 24 Oct 2015 11:57

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.