Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  procureur des Konings

  Dit is slechts 1 definitie voor "procureur des Konings." Bekijk alle definities.

  procureur des Konings
  (de ~ (m.), procureurs des Konings)

  openbare aanklager

  Van Dale: in Belgiƫ: een magistraat van het Openbaar Ministerie bij de arrondissementsrechtbank, de rechtbank van eerste aanleg, de rechtbank van koophandel, de arbeidsrechtbank en de politierechtbank.

  NL: de officier van justitie

  Het dossier wordt aan de procureur des Konings overgemaakt.

  4 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door petrik en laatst gewijzigd door de Bon (20 Jul 2021 11:20)

  šŸ‘
  344

  Reacties

  Als ooit een vrouw deze baan zou krijgen… Werde ze ook een “procureur”, of is hier een speciaal woord voor vrouwelijke procureurs?

  Toegevoegd door Grytolle op 12 Feb 2008 13:27

  Uit De Wiki:

  In Belgiƫ is een procureur des Konings een magistraat van het Openbaar Ministerie. De functie van een procureur des Konings is vergelijkbaar met de officier van justitie in Nederland.
  Er is een procureur des Konings in ieder gerechtelijk arrondissement en een federale procureur die bevoegd is voor het hele grondgebied.
  De procureur des Konings wordt bijgestaan door een of meer substituten.

  Taken en bevoegdheden

  De bevoegdheden van het Openbaar Ministerie, en dus ook van de procureur des Konings, worden beschreven in de artikels 137 tot en met 156 van het Gerechtelijk Wetboek.

  De procureur des Konings oefent, onder het gezag van de minister van Justitie, de opdrachten van het Openbaar Ministerie uit bij de arrondissementsrechtbank, de rechtbank van eerste aanleg, de rechtbank van koophandel, de arbeidsrechtbank en de politierechtbank van het arrondissement.

  In Nederland wordt het woord O.M. gebruikt als het om de ’procureur des Konings gaat.

  Hij staat in voor de uitoefening van de strafvordering, maar treedt ook op in burgerlijke zaken en zaken voor de arbeidsgerechten wanneer de wet het voorschrijft of zijn optreden wordt gevorderd.

  bewerken Raad van procureurs des Konings

  De procureurs des Konings vormen samen de raad van procureurs des Konings. De federale procureur kan de vergaderingen van deze raad bijwonen.

  De raad adviseert het College van procureurs-generaal over de harmonisatie en de uniforme toepassing van de regels en over elke zaak die verband houdt met de opdrachten van het Openbaar Ministerie.

  Toegevoegd door LeGrognard op 31 May 2012 23:14

  Er is geen speciale titel voor dames die dergelijke ambten uitoefenen. Wel zal men hen eventueel aanspreken of aanschrijven met “Mevrouw de Procureur” zoals trouwens gebruikelijk voor andere titels: “Mijnheer/Mevrouw de Procureur des Konings,. Mijnheer/Mevrouw de. Arbeidsauditeur,…”

  Toegevoegd door Marcus op 11 Apr 2015 02:07

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Procureur_des_Konings

  Toegevoegd door fansy op 22 Sep 2016 03:33

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.