Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  belastingsgewijs

  Dit is slechts 1 definitie voor "belastingsgewijs." Bekijk alle definities.

  belastingsgewijs
  (bijwoord )

  qua belasting, belastingtechnisch
  ook gespeld als belastinggewijs (zie reacties)

  Wat het belastingsgewijs ongewoon maakt, is de bedrijfsvoorheffing op de uitkering die dat leger aan tijdelijk werklozen kreeg, het voorschot op je jaarlijkse belastingen. (VRTNWS)

  U dacht dat u het in Nederland slecht had, belastingsgwijs? Duitsland scherpt de regels aan: vanaf nu betaalt iedereen kijk- en luistergeld. Ook doven, blinden en zwaar dementerende mensen. (kimbols.be)

  6 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door koarebleumke en laatst gewijzigd door koarebleumke (04 Aug 2021 04:24)

  👍
  14

  Reacties

  Volgens mij is ‘belastinggewijs’ eigenlijk een hypercorrecte vorm (in NL steken ze namelijk praktisch nooit een verbindings-s in hun samenstellingen), en is de authentiek Vlaamse vorm ‘belastingsgewijs’.

  Toegevoegd door nthn op 27 Apr 2021 12:18

  Klopt. Belastinggewijs is een na-aping van het Hollands. Er zijn trouwens meer treffers voor belastingsgewijs (al goe!).

  Toegevoegd door de Bon op 27 Apr 2021 14:36

  Het klopt niet dat NL geen verbindings s-en gebruikt. Alleen hebben de VL er een paar op plekken waar dat in NL niet gebruikelijk is. Het is weer wel zo dat belastingsgewijs meer dan 2 x zoveel gebruikt wordt als belastinggewijs. Van alletwee had ik nog nooit gehoord! Ze worden ook allebei rood onderlijnd op mijn Hollandse spellingscorrectie. Ik ga eens wat foefelen aan het lemma want ik wil jullie te vriend houden ;-).

  Toegevoegd door koarebleumke op 27 Apr 2021 21:52

  https://vrttaal.net/taaladvies-spelling/gewijs

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 27 Apr 2021 22:28

  Ge kunt -gewijs zowat met alles combineren:

  https://nl.wiktionary.org/wiki/-gewijs

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 27 Apr 2021 22:33

  Toevallig juist een brief binnengehad van de Vlaamse ‘Belastingdienst’. Volgens mij zijn dat Hollandse oplichters, want de Vlaamse overheid zou toch de Vlaamse grammatica respecteren? Of niet?

  Ik versta dat echt niet. Hoe kunde nu een samenstelling waarvan dat het eerste lid op ‘ing’ eindigt zonder verbindings-s uitspreken? Straks beginnen ze nog over het ‘koninghuis’. (Haha, niet te schatten, ik zoek het op en die Hollanders doen dat dan nog echt ook.)

  Toegevoegd door nthn op 30 Apr 2021 17:35

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Kies je favoriete woord
  Voor de week van het Nederlands zoeken we jullie favoriete woorden uit het Vlaams Woordenboek. Vul onze enquête hier in.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.