Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  lavoir

  Dit is slechts 1 definitie voor "lavoir." Bekijk alle definities.

  lavoir
  (de ~, (m.), ~s)

  wastafel, lavabo

  Hij doucht niet elke dag maar hij wast hem aan den lavoir.

  9 reactie(s)
  Toegevoegd door fansy (22 Jul 2021 08:04)

  👍
  117

  Reacties

  Vorige inbreng van dit lemma is verdwenen alsook de reactie van de Bon ivm het gebruik van ‘zijn eigen’ of ‘hem/haar’ als wederkerig voornaamwoord in het Gentse. Hierbij de (op)nieuwe versie.

  Toegevoegd door fansy op 05 Mar 2019 04:33

  Tiens, op google vindt ge voor lavoir nog http://www.vlaamswoordenboek.be/definities/toon/35528, maar als ik er op klik komt er steevast ‘Dit onderdeel van het Vlaams woordenboek wordt momenteel onderhouden’ en dat is niet weg te krijgen…

  Het huidige lemma is 35581, aan de nummerkes te zien is dat maar 53 lemma’s geleden?

  Ik zie in google ook:
  “Het Vlaams woordenboek » Wijzigingen door fansy
  www.vlaamswoordenboek.be/gebruiker/wijzigingen/fansy
  Translate this page
  Hij doucht zich niet elke dag maar hij wast zijn eigen (eigen, zijn ~) ’s morgens aan de lavoir. Regio Gent. Bewerking door fansy op 21 feb 2019 22:10”

  Dat is van 21 februari, maar als ge daar op klikt staat dat ook niet in de lijst…

  Het VW blijft een trizee. Heel frustrerend vind ik dat.

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 05 Mar 2019 07:19

  Er staat nog een spoor van de reactie van de Bon op google:
  “Het Vlaams woordenboek » de Bon
  www.vlaamswoordenboek.be/gebruiker/toon/de+Bon
  Translate this page
  lavoir. Is het in Gent niet: hij wast hem ipv zijn eigen? Toegevoegd door de Bon op 22 feb 2019 15:11. e (weekdag). Het kwam door de schuine streep.”

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 05 Mar 2019 07:24

  Hopelijk kan onze webmeester de site volledig back-uppen, een nieuwe site maken die minder lemma’s en reacties verslindt, en de gegevens van de back-up op een of andere manier in die nieuwe site proppen. Eventueel wil ik voor die hypothetische nieuwe site ook de lemma’s en reacties meehelpen manueel overtappen moest het automatisch niet lukken, maar dat gaat wel lank duren.

  Toegevoegd door nthn op 05 Mar 2019 11:03

  Het zou supertof zijn mochten er weer nieuwe accounts aangemaakt kunnen worden. Al was het alleen maar om om aan de huidige inteeltsituatie een eind te maken.
  Een account aanmaken op een geverifieerde manier: het is mogelijk.

  Vlaams/Belgisch-Nederlands beslaat minstens een kwart van het Nederlandse taalgebied. Tel de dialecten van Zuid-Nederland en Frans-Vlaanderen daarbij op en je gaat ‘facilement’ naar 1/3 tot de helft.
  Helaas is het niet evenredig vertegenwoordigd.

  Toegevoegd door koarebleumke op 05 Mar 2019 12:14

  ’t Akkoord over die accounts, ik heb puur toevallig eens mijnen account kunnen aanmaken maar ’k heb ook maanden aan een stuk voor gesloten deuren gestaan.
  Of dat ge zomaar de rest van het zuiden aan het VW zou kunnen toevoegen (als ik uw reactie goed begrijp) weet ik wel nog niet zo zeker. De grensdorpen, geen probleem. Zeeuws is onderling relatief goed verstaanbaar met het West-Vlaams, dus dat zou eventueel ook nog moeten lukken. In Frans-Vlaanderen spraken ze ooit wel West-Vlaams, maar hoeveel zijn der van die mensen nog over? Het feit dat der daar een zeer beperkt aantal scholen is dat Nederlands aanbiedt helpt de situatie bovendien niet, niet omdat ze zo beperkt zijn maar omdat ze Nederlands aanbieden en het Frans-Vlaams dus nog verder de dieperik in wordt geduwd (dialect, slecht, jakkiebah). Ironisch en triestig tegelijk, maar ik vrees dat een uitgeroeide taal niet terug tot leven kan gewekt worden door de restanten dervan hier vast te leggen. Hoeveel mensen spreken der in Noord-Brabant effectief nog Brabants? Hoeveel contact hebben de paar duizend mensen die in Vlaanderen nog effectief Limburgs spreken (en niet gewoon Vlaams met een Limburgs accent) met hun mede-Limburgers in Nederland?
  We kunnen niet om de realiteit heen dat de landsgrenzen tot een extreme splijting hebben geleid. De Vlaamse dialecten in Frankrijk zijn foutu, de die in Nederland zijn veel nauwer bij het Hollands gaan aansluiten – vele(n) zijn zelfs gecapituleerd -, en de dialecten in Vlaanderen zijn naar mekaar toe gegroeid, West-Vlaanderen niet meegerekend. Mijn hoofdargument tegen het toevoegen van gebieden buiten het huidig Vlaanderen is in feite dit: door het feit dat ze in een ander land wonen kennen we die mensen niet, we hebben daar geen contact mee, en bijgevolg worden nieuwe woordenschat en uitdrukkingen dus ook al zeer lang niet met mekaar niet meer gedeeld. Zonder met de landsgrenzen te schuiven kunt ge dat volgens mij onmogelijk oplossen, en hoe dan ook vormt heel de voorhistorie met protestanten en katholieken en verlatingen en annexaties en oorlogen en nog meer oorlogen een probleem. Niks mis met die mensen of hun talen en ge moet mij niet verkeerd verstaan als zou ik een of andere etnische zuivering voorstaan, maar volgens mij zijn we al te lang vreemden. Dat is volgens mij ook de reden dat het Standaardnederlands zo zwaar faalt op alle mogelijke vlakken: het is één taal voor twee groepen die simpelweg niet met mekaar interageren (en het feit dat slechts een deeltje van één van de twee groepen er aan mocht bijdragen maakt het niet beter).

  Maar bon, nu dat we toch bezig zijn, andere zaken die bijzonder handig zouden zijn op deze site:
  - Meerdere regio’s tegelijk selecteren
  - Zoeken/filteren op regio
  - Spellings-/regelgebonden uitspraakvarianten automatisch doorverwijzen naar één hoofdlemma
  - Een index die rekening houdt met accenten en (speciale) leestekens
  - Een soort systeem dat ge meldingen krijgt als er iemand een reactie plaatst op een van uw lemma’s, of op een lemma waarop dat ge zelf gereageerd hebt

  Toegevoegd door nthn op 06 Mar 2019 14:29

  Dat is een fraai betoog dat gij daar geschreven hebt. Ik ga u daar nog eens volledig op antwoorden du moment ik alle argumenten daarvoor bij elkaar heb. En een helder hoof natuurlijk!

  Toegevoegd door koarebleumke op 06 Mar 2019 15:17

  Bon, het meest gebruikte is hij/zij wast hem/haar, maar hij/zij wast zijn/haar eigen wordt zeker ook gebruikt. Misschien zijn de hangend-blijvende studenten daar de voorlopers van. Want in mijn Gentse vriendenkring merk ik dat de ouderen meer traditioneler taalgebruik hebben en de jongeren meer en meer een mix spreken van talen.

  Toegevoegd door fansy op 08 Mar 2019 23:25

  Ja, dat zou wel kunnen.

  Toegevoegd door de Bon op 09 Mar 2019 12:36

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.