Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  klimaatnegationisme

  Dit is slechts 1 definitie voor "klimaatnegationisme." Bekijk alle definities.

  klimaatnegationisme
  (het ~, ~n)

  het ontkennen of extreem minimaliseren van de klimaatverandering en/of het ontkennen van de rol van de mens in de klimaatopwarming

  Afbeelding zie hier

  Is een deftig en inhoudelijk debat over klimaatverandering en vervuiling – want dat zijn twee verschillende zaken – nog mogelijk? Komen we niet vervaarlijk dicht bij een situatie waarbij klimaatnegationisme strafbaar wordt? (pallieterke.net)

  “De regering geeft terecht kritiek op het klimaatnegationisme van Donald Trump, maar zelf durft ze niet ingaan tegen de werkgeverslobby om de nodige maatregelen te nemen” zegt Olivier Goessens, ondervoorzitter van Comac. (comac-studenten.be)

  Kristof Calvo en Jesse Klaver, respectievelijk fractieleiders van Groen in Vlaanderen en GroenLinks in Nederland, moeten nog 30 worden, maar ze zijn nu al de hoop van de ecologisten in de Lage Landen. Een dubbelgesprek over klimaatnegationisme, kibbelkabinetten, en de kunst van het compromis. (knack.be)

  10 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door fansy en laatst gewijzigd door de Bon (11 Aug 2021 03:51)

  👍
  153

  Reacties

  meer dan 21x meer googles in .be dan in .nl

  Toegevoegd door fansy op 24 Jan 2019 23:22

  Klopt de definitie?

  Toegevoegd door de Bon op 25 Jan 2019 14:37

  ja, die klopt

  Toegevoegd door fansy op 25 Jan 2019 19:15

  Ik heb ze toch wat aangepast.

  Toegevoegd door de Bon op 26 Jan 2019 12:59

  Ja, ik denk dat de aanvulling correct is. Jean-Marie De Decker is klimaatnegationist en schrijft zelf in Knack:
  “De school, en zeker de universiteiten, zouden een vrijplaats moeten zijn voor kritische geesten, maar wat het klimaatdebat betreft lijken ze volgens mij meer op een indoctrinatieplaats van een pensée unique: de aarde warmt op en dat is enkel de schuld van de mens.
  Wie in dit dogma ook maar de minste nuance aanbrengt is minstens een rechtse populist of wordt gestigmatiseerd als een klimaatnegationist. "

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 26 Jan 2019 13:38

  Het woord ‘klimaatnegationist’ klinkt nogal negatief omdat het doet denken aan dat andere (verfoeilijke) negationisme: het holocaustnegationisme. Voorzover ik Jean-Marie begrepen hebt komt hij in de eerste plaats op tegen de drammerigheid in het klimaatdebat en de quasireligieuze trekjes waarmee het omgeven is. Nogal wat mensen hebben geen zin om zich de groene facturen zonder meer door de strot te laten duwen. Soms simpelweg omdat ze het niet kunnen betalen. De waarheid in het klimaatdebat zal ergens in het midden liggen.
  ‘Klimaatnegationist’ is hét woord om de tegenstander in het debat op een comfortabele manier uit te schakelen. Het is geen ‘fair’ woord.

  Toegevoegd door koarebleumke op 26 Jan 2019 18:58

  De klassieke toepassing van negationisme gaat volgens de meeste bronnen inderdaad over het ontkennen (of minimaliseren) van historische gebeurtenissen. De klimaatverandering is nog geen historische gebeurtenis en in die zin is klimaatnegationisme een atypische samenstelling. Ook zouden taalzuiveraars kunnen opperen dat de Jean-Maries van deze wereld het klimaat niet ontkennen en dat de samenstelling dus niet klopt, het zou zoiets als klimaatopwarmingnegationisme moeten zijn. Alleen is het zo dat taal niet op die manier werkt.

  Ge kunt dat geen ‘fair’ woord vinden in het debat, maar Jean-Marie Dedecker schrijft: “Dit woord, dat een connotatie oproept met het fascistisch verleden, is niet toevallig gekozen door de discipelen van de klimaatkerk.” Met ‘klimaatkerk’ probeert hij met eenzelfde techniek de tegenstander op een comfortabele manier uit te schakelen, want ook dit woord heeft de nodige connotaties.

  Het is natuurlijk niet de bedoeling om op dit forum een klimaatdebat te gaan voeren. Het gaat er alleen om dat in dergelijke debatten er welgekozen woorden gebruikt worden om de tegenstander weg te zetten. Zie bijvoorbeeld ook mijn reactie bij Marrakechcoalitie. Deze aanpak wordt overigens door alle partijen aan het debat toegepast.

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 26 Jan 2019 19:25

  Heuh, een klimaatdebat, ik denk dat ik daar weinig van terecht zou brengen. Wat ik wil is een neologisme dat zo’n ernstige connotaties oproept eens tegen het licht houden: dekt dit woord de lading wel? Kunt ge u daarmee positioneren of versterkt het de kakofonie alleen maar?
  We gaan het zien.

  Toegevoegd door koarebleumke op 26 Jan 2019 21:41

  Het omgekeerde gebeurt ook: zich een woord toe-eigenen dat positief klinkt, zie ecorealisme.
  De kracht van de taal in het publieke debat is niet te onderschatten.

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 27 Jan 2019 12:26

  Taal is puissant, zeker als die in handen komt van verbale krachtpatsers als Jean-Marie of BDW. Hun tegenstrevers Calvo en Klaver moeten het meer hebben van hun charme waarmee ze een indrukwekkende schare (vooral vrouwelijk) kiesvolk achter zich weten te krijgen.
  Is het woord ‘klimaatscepticus’ dan geen goed alternatief voor het inktzwarte ‘klimaatnegationist’ zo vroeg ik mij af? Ik ben gaan zoeken: volgens Wikimedia is dat iemand die de klimaatverandering wel erkent maar niet bewezen acht dat de mens daarmee te maken heeft. Nou moe!
  Verder was ik ook nog geïnteresseerd in ‘klimaatfascist’ – toch wel op zijn minst een vleesverslindend type dat voor de goedkoopte in een stinkende ouwe diesel rondrijdt en zich van het geld dat hij daarmee uitspaart suf citytript, dacht ik. Helemaal mis: een klimaatfascist is een fanatiekeling die zonder dralen het volk zijn klimaatplannen door de strot weet te duwen.
  Tot zover de actuele woordwaarde.

  Toegevoegd door LeGrognard op 29 Jan 2019 13:14

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Kies je favoriete woord
  Voor de week van het Nederlands zoeken we jullie favoriete woorden uit het Vlaams Woordenboek. Vul onze enquête hier in.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.