Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  Zuid-Nederlands

  Dit is slechts 1 definitie voor "Zuid-Nederlands." Bekijk alle definities.

  Zuid-Nederlands
  (het ~, geen mv)

  Soms gebruikt als synoniem voor Belgisch-Nederlands of als koepelterm voor verschillende talen gesproken in Vlaanderen, m.n. het Vlaams, Limburgs, West-Vlaams en de Belgisch-Nederlandse standaardtaal, maar verwijst ook naar de streken boven de landgrens maar beneden de Grote rivieren (en overigens ook naar Frans-Vlaanderen), waar men historisch geen Noord-Nederlands (= Nederlands-Nederlands, de standaardtaal) sprak. De dag van vandaag is het taalgebruik daar echter sterk verschoven richting het Hollands, in die mate dat het grootste verschil tussen het Nederlands van een Nederlander van Noord-Brabant en dat van een Nederlander van Holland (de provincies) berust op een iets andere uitspraak van een aantal klanken, en dat de Noord-Brabander correct friet(en) eet terwijl de Hollander verkeerdelijk van ‘een bakkie petat mét’ smult.

  De term verwijst m.a.w. historisch gezien naar een groter gebied, maar door allerlei politieke (en daardoor ook taalkundige) ontwikkelingen blijft er buiten Vlaanderen niet bijzonder veel van wat historisch als Zuid-Nederlands werd bestempeld over.

  Nederlands is de officiële benaming van onze standaardtaal, ook in Vlaanderen. Als Vlamingen het hebben over Noord-Nederlands, bedoelen ze de taal (vooral: de uitspraak) die te horen is in het Koninkrijk Nederland. Het Nederlands dat in Vlaanderen gesproken wordt, heette vroeger Zuid-Nederlands. (taalschrift.org)

  4 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door fansy en laatst gewijzigd door nthn (08 Aug 2021 11:55)

  👍
  283

  Reacties

  Zuid-Nederlands is in deze context een heel verwarrende term omdat voor vele bronnen dit gelinkt is aan een geografisch gebied waarin ook grote stukken van het zuiden van Nederland begrepen zijn.

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 04 Aug 2013 15:51

  http://taalschrift.org/reportage/000458.html

  Toegevoegd door fansy op 04 Aug 2013 16:00

  Zuid-Nederlands is voor mij een verzamelnaam van het al Nederlands dat gesproken wordt ten zuiden van de grote rivieren (NL + BE). Heden ten dage wordt het begrip nog gebruikt om verschillen in o.a. zinsopbouw, grammatica en uitdrukkingen aan te geven.
  Sommige Belgen noemen hun taal Vlaams, andere zijn weer gepikeerd als hun spraak niet meer tot het (Zuid)-Nederlands gerekend wordt.
  Ga er maar aan staan…

  Toegevoegd door LeGrognard op 04 Aug 2013 19:00

  Het Nederlands is een mandje waar eenieder uit kan pakken en opplakken.
  Na gebruik graag terugleggen!

  Toegevoegd door LeGrognard op 04 Aug 2013 19:13

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.