Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Gene Zever

  Geregistreerd sinds 01 Mar 2023

  Recentste wijzigingen

  Bekijk alle (204) wijzigingen van deze gebruiker.

  boulevard, een ~ richting …
  (uitdrukking )

  vrij baan krijgen of hebben tot iets, onbelemmerde toegang krijgen of hebben

  Hij heeft een boulevard richting Argentijns doel, is als koele afwerker moederziel alleen op weg naar de 1-0. (DS)

  Door het lidmaatschap van Polen en de Baltische Staten creëerde de NATO zich een boulevard richting Moskou. (argenta.be)

  We hebben de verkiezingen van 9 juni gewonnen. Op veel plekken zijn we de grootste. Dat is een ongelofelijke boulevard richting 13 oktober. We hebben vruchtbare voedingsbodem om een goed resultaat neer te zetten. (kies24)

  Gans Vlaanderen
  Bewerking door Gene Zever op 16 Jun 2024 16:44
  0 reactie(s)

  kaktivisme
  (z.n. het ~ (o.) ~s)

  (neologisme) activisme dat bestaat uit het letterlijk kakken ergens in of op om er zodoende tegen te te protesteren

  De website jechiedanslaseinele23juin.fr (ik schijt in de Seine op 23 juni) roept de Franse bevolking op om te kakken in de bekende rivier. (VRTNWS)

  Maar volgens Vincent Byloo gaat de geschiedenis van het ‘kaktivisme’ veel verder terug. (Radio 1)

  De website jechiedanslaseinele23juin.fr (ik schijt in de Seine op 23 juni) roept de Franse bevolking op om te kakken in de bekende rivier. Die dag neemt de burgemeester van Parijs een duik om te bewijzen dat het water proper is voor de Olympische Spelen. Volgens de actievoerders gaat té veel geld naar de sportieve hoogmis. (VRTNWS)

  Gans Vlaanderen
  Bewerking door Gene Zever op 14 Jun 2024 21:15
  0 reactie(s)

  kaktivisme
  (z.n. het ~ (o.) ~s)

  neologisme, activisme dat bestaat uit het letterlijk kakken ergens in of op om er zodoende tegen te te protesteren

  De website jechiedanslaseinele23juin.fr (ik schijt in de Seine op 23 juni) roept de Franse bevolking op om te kakken in de bekende rivier. (VRTNWS)

  Maar volgens Vincent Byloo gaat de geschiedenis van het ‘kaktivisme’ veel verder terug. Volgende afleveringen afspelen. (Radio 1)

  De website jechiedanslaseinele23juin.fr (ik schijt in de Seine op 23 juni) roept de Franse bevolking op om te kakken in de bekende rivier. Die dag neemt de burgemeester van Parijs een duik om te bewijzen dat het water proper is voor de Olympische Spelen. Volgens de actievoerders gaat té veel geld naar de sportieve hoogmis. (VRTNWS)

  Gans Vlaanderen
  Bewerking door Gene Zever op 13 Jun 2024 20:45
  0 reactie(s)

  luistersalon
  (z.n. het ~ (o.) ~s)

  gelegenheid of plek waar informatie gegeven wordt aan het publiek
  SN: informatiebijeenkomst, hearing

  Vooruit-kopstuk Conner Rousseau moest woensdagavond zijn luisteravond in café Ragtime in Ninove vervroegd stopzetten na een incident. (Radio Ninove)

  In dienstencentrum de Wimilingen is er maandelijks een luistersalon voor vrouwen. (Nieuwsblad)

  “De eerste verdieping wordt een stille(re) zone waar je rustig kan lezen, werken en studeren: bijna alle fictie en non-fictieboeken zijn er te vinden, net als kranten en tijdschriften. Ook de muziek- en filmcollectie krijgt hier een plaats en in een latere fase komt er een luistersalon." (HLN)
  .

  Gans Vlaanderen
  Bewerking door Gene Zever op 10 Jun 2024 11:25
  0 reactie(s)

  bommawekkertje, een ~ zetten
  (politieke term)

  (neologisme) uitspraak gemunt door van Tom van Grieken (VB) om een vaste termijn te stellen waarna Vlaanderen uit België stapt
  (zie derde voorbeeldzin)

  Dit was de campage: het bommawekkertje van Van Grieken, bijltjesdag bij Groen en een deal onder kandidaat-premiers. (DS)

  Tom Van Grieken over zijn plan voor een onafhankelijk Vlaanderen: “Ik heb dat wekkertje misschien wat te simplistisch voorgesteld”. (HLN)

  Het was een opvallende passage in ‘Het conclaaf’ op VTM, een paar weken geleden: de uitleg van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken over zijn pad naar Vlaamse onafhankelijkheid. Hij zou eerst een soevereiniteitsverklaring doen, of in zijn woorden: een “bommawekkertje” zetten dat 5 jaar lang “tik tik tik” zou doen en dan zou hij Vlaanderen eenzijdig afscheuren. N-VA-voorzitter Bart De Wever pakte Van Grieken daarover toen fors aan. (Youtube)

  Gans Vlaanderen
  Bewerking door Gene Zever op 08 Jun 2024 20:12
  0 reactie(s)

  Recente reacties

  Bekijk alle (89) reacties van deze gebruiker.

  ontgraving

  Uw voorbeeldzin is prima, het zijn de verschillende betekenissen van ontgraven in VL en NL die het ingewikkeld maken. Echter de standaardtaal kent vele soorten van …graven. Opgraven, ingraven, uitgegraven en afgraven. De eerste resultaten van de NL-treffers waren verwarrend omdat ik er al snel Vlaamse woorden tegenkwam. Ontgraven (menselijke resten, geologische bijzonderheden, maar ook het afgraven van een bodemlaag om welke reden dan ook lijkt mij vooralsnog Vlaams.

  Toegevoegd door Gene Zever op 17 Jun 2024 15:05

  ontgraving

  Is ontgraven/ontgraving in de eerste voorbeeldzin in de standaardtaal niet eerder afgraven/afgraving?

  Toegevoegd door Gene Zever op 16 Jun 2024 16:58

  loat voaren

  Mijn indruk is dat de uitdrukking “laat varen” meer in VL dan in NL gebruikt wordt waar “laat (toch) gaan” meer in gebruik is.

  Toegevoegd door Gene Zever op 01 Jun 2024 22:11

  Vlaamse TV

  Vraag: is het de bedoeling dat alleen recente Vlaamse TV uitspraken in dit lemma komen of kunnen anderen zoals bovenstaande maar ook b.v. “Mieleke melleke mol” (Melkbrigade, nonkel Bob) er ook bij?

  Toegevoegd door Gene Zever op 31 May 2024 14:46

  Vlaamse TV

  Allez, 't is toch dat wat ik zééé!

  “Allez, ’t is toch dat wat ik zééé!” is een beroemde uitspraak uit de Vlaamse TV serie over de gepensioneerde schipper Mathias, zijn lieve zus Mathilde, de geadopteerde dochter Marianneke (eerste gespeeld door Francine De Weerdt, vanaf 1959 door Chris Lomme onder de nieuwe naam “Marieke”), de bemoeizuchtige Madam Krielemans, de stotterende en deftige Philidoor, de oerdomme Sander en Hyppoliet Maréchal die voortdurend Franse uitdrukkingen gebruikte, maar wel continu taalfouten maakte. Als men hem dan verbeterde reageerde hij altijd defensief: “Allez, ’t is toch dat wat ik zééé!” (“Dat is toch wat ik zei!”) Ook bezat het gezin een papegaai die regelmatig “Kopke Krabbééééé” zei en vaak commentaar gaf op wat er om zich heen gebeurde.

  Toegevoegd door Gene Zever op 26 May 2024 17:11

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.