Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  botten, met zijn zatte ~

  Dit is slechts 1 definitie voor "botten, met zijn zatte ~." Bekijk alle definities.

  botten, met zijn zatte ~
  (uitdr.)

  dronken zijn, zat zijn, meurg zijn

  < ‘botten’ betekenen hier waarschijnlijk ‘beenderen’ en overdrachtelijk ‘het lichaam’

  Van Dale: met zijn dronken kop

  Hij sloeg met zijn zatte botten tegen de sjambrang van de deur.

  effe dikke merci aan dees schoon poep die ervoor gezorgd heeft dat ik en mn vriendin ons kapot hebben gelachen nadat gij op uw gemak met uw zatte botten de straat opging zonder broek! gij zijt ene HELD (stubru.be 22 aug. 2016)

  Kris Van Dijck kroop met een halve bak bier op achter het stuur van zijn wagen en reed met zijn zatte botten tegen een aanhangwagen. (doorbraak.be › Satire 14 jul. 2019)

  5 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door de Bon en laatst gewijzigd door de Bon (07 Jun 2021 15:35)

  👍
  381

  Reacties

  Ik denk dat botten vaak als substituut voor kloten gebruikt wordt: met zijn zatte kloten, zijn kloten afdraaien, …
  Het kan natuurlijk ook omgekeerd zijn, dat botten het origineel is.

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 15 Apr 2011 14:29

  Dat is goed mogelijk want wij zijn heel beschaafde mensen :) maar die kloten staan, volgens mij, ook voor heel het lichaam (pars pro toto, om het met schoon woorden te zeggen). Waarom het nu juist kloten zijn en bv. geen armen, weet ik niet. Ik vind botten logischer: die zitten overal in het lichaam.

  Toegevoegd door de Bon op 15 Apr 2011 15:16

  Met zijn zatte botten is voor mij de beste vertaling voor zatte kloten Die laatste zitten (gelukkig) ook niet overal. Maar de kracht van de uitdrukking wordt hiermee in stand gehouden. Zatte hersens/harses kan ook maar U voelt het ook: is niet zo totaal zat als ‘kloten’. Kwestie van taalgevoel misschien.

  Toegevoegd door LeGrognard op 15 Apr 2011 16:17

  In’t Hageland zeggen ze inderdaad “met zijn zatte kloten”.

  Toegevoegd door jiet op 15 Apr 2011 17:24

  WNT: in de volgende gewestelijke spreekwijzen is met botten wellicht het mv. van dit woord in de overdrachtelijke beteekenis van: lijf bedoeld. Iets in zijne botten slaan, naar binnen ”slaan”, schrokken; iets uit zijne botten slaan, mallepraat ”uitslaan” of wel: verzinnen, ”uit zijn duim zuigen”; ’t is in zijne botten, het is hem naar den zin; er zijne botten aan vegen en er de botten af geven, zich in ’t geheel niet om iets bekommeren (verg. BAL (I), B, 8) enz. Zie rutten (1890) en Loquela 6, 66-71 (1886) en Loquela 6, 81 (1886).

  Toegevoegd door fansy op 09 Nov 2014 17:41

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.