Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

  • Log in
  • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

    Recente reacties

    De onderstaande reacties zijn de laatst toegevoegde reacties op termen in ons woordenboek.

    #15621 frietvet

    Van Dale (online 2013) zegt wel degelijk “Belgisch-Nederlands”.
    In Limburg hoor ik vooral “fritvet”.

    Toegevoegd door petrik op 19 Apr 2013 16:08

    #15622 tevreden van iets of iemand zijn

    GG ge zijt wel geweldig in ’t samenstellen bep.zinnen

    Toegevoegd door fansy op 19 Apr 2013 10:13

    #15623 pottoe

    het lemma is potdicht en in het voorbeeld wordt pottoe gebruikt? Garga?

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 19 Apr 2013 09:21

    #15624 spits, aan de ~ staan

    Merkwaardig dat VD als voorzetsel zowel aan als in vermeldt.
    Hij staat in de spits van het wetenschappelijk onderzoek.
    Voor mij mag het, maar ik ken het niet met ‘in’.

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 18 Apr 2013 21:22

    #15625 spijtig voor

    Ik vind het een van de meest kenmerkende dingen van het Vlaams idioom: het gebruik van de voorzetsels.

    Ik kwam op deze via mijn favoriete schrijfbedrijf: http://www.schrijf.be/blog/zo-maak-je-klanten-boos/

    Waar dat die al kwaad voor wordt! Spijtig voor de moeite zou Wim Helsen zeggen.

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 18 Apr 2013 20:50

    #15626 lever, dat ligt op zijn(e) of hare ~

    Tja, er staat dat het standaardtaal in België is, en in die gevallen wordt het waarschijnlijk zonder verbuiging geschreven… Persoonlijk zie ik het liever met, maar zonder is dus ook te verdedigen

    Toegevoegd door Grytolle op 18 Apr 2013 18:28

    #15627 lever, dat ligt op zijn(e) of hare ~

    Moeten we er niet “op zijne lever” van maken?

    Toegevoegd door petrik op 18 Apr 2013 15:56

    #15628 lever, dat ligt op zijn(e) of hare ~

    In het Zweeds hebben we dingen op het hart ipv onze lever:)

    Toegevoegd door Grytolle op 18 Apr 2013 13:23

    #15629 treinbiljet

    biljet alsdusdanig staat in VD (o.a. betekenis kaartje, bewijs … met als voorbeeld o.a. toegangsbiljet). Maar specifiel treinbiljet is veel meer in gebruik in VL dan in NL.

    Algemeen wordt biljet meer toegepast in VL dan in NL: lottobiljet, …

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 18 Apr 2013 10:17

    #15630 tuttebel

    Klopt.

    VD kent het, maar onder die voledig andere betekenis:

    tuttebel: uitbreiding van tut
    en tut:
    1.onbetekenende, onaantrekkelijke, preutse vrouw
    2.slome vrouw die niet veel durft

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 18 Apr 2013 00:35

    #15631 bijhouden

    Bijgehouden foto...

    Jongetje op foto uit WO II geeft identiteit prijs

    do 04/04/2013 – 19:15 Alexander Verstraete Vakbondsman René Stroobant uit Diksmuide kreeg vandaag een televisieploeg uit Nieuw-Zeeland over de vloer. Het bezoek paste in de zoektocht die de makers van het programma Family Secret in opdracht van Bob Bamber voerden. Tijdens WO II was Bamber als Brits soldaat in de Westhoek gestationeerd. Hij ging destijds samen met de kleine René op de foto en wilde na al die jaren graag weten wat er van hem was terechtgekomen.

    Het verhaal begint bij de bevrijding van België op het einde van WO II. René Stroobant uit Diksmuide was toen 5 en volgde de intrede van de Britse soldaten in de Westhoek op de voet. “De bevrijding was een fantastische tijd”, herinnert hij zich. “Als kleine jongen stond ik uren op de brug toe te kijken hoe de Engelsen via de kust het binnenland in trokken en tonnen materiaal met zich meebrachten.”

    Een van die Engelsen was soldaat Bob Bamber, nu 89. Hij ging destijds samen met de kleine René op de foto en hield die al die jaren bij. De foto toont Bob, een andere soldaat en René getooid in een miniatuurversie van het Engelse soldatenuniform. “Gewonde Engelse soldaten in het hospitaal hadden dat voor mij gemaakt”, weet Stroobant nog.

    Bamber is hem nooit vergeten. Bijna 70 jaar later wilde hij eindelijk weten wie de jongen op de foto precies was, wat er van hem terechtkwam en of hij nog leefde. Zelf was hij te oud om op onderzoek uit te gaan, dus schakelde hij het Nieuw-Zeelandse programma Family Secret in. De makers van het programma gingen op zoek en kwamen uiteindelijk bij René Stroobant uit. Bij ons is Stroobant bekend als de socialistische vakbondsman van de failliete Boelwerf in Temse.

    Stroobant reageerde niet weinig verrast, maar is wel blij met het Nieuw-Zeelandse bezoek. Bamber zelf is er niet bij. Hij woont intussen in Nieuw-Zeeland en gezien zijn hoge leeftijd was de verre reis niet mogelijk. Vanavond zullen de twee wel met elkaar praten over de telefoon.

    (deredactie.be)

    Toegevoegd door LeGrognard op 17 Apr 2013 21:34

    #15632 trutse mussels

    Lucy Loes is helaas niet meer. Wendy Van Wanten wel, natuurlijk.

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 17 Apr 2013 20:18

    #15633 lever, dat ligt op zijn(e) of hare ~

    SN: Iets op zijn lever hebben, iets hebben wat dwarszit.
    “Zeg maar wat je op je lever hebt!”

    Toegevoegd door LeGrognard op 17 Apr 2013 19:46

    #15634 trutse mussels

    Een Oostendse Dag op de Paulusfeesten.

    Het weinig bekende maar gezellige stadsfestival in de Stad aan Zee. Een voltreffer, zo bleek. Op het programma een heuse zangstonde en een optreden van de “Oostende All Star Band”. Top of the bill: Wendy van Wanten en Herr Seele.
    Oostende is dit jaar Culturele Hoofdstad van Vlaanderen en verloor dit jaar haar “sirene” Lucy Loes, wereldberoemde vertolkster van vissersliederen in de kuststad. Ter ere daarvan organiseerde de inmiddels al 38e editie van de Paulusfeesten een thema-avond. Voor de gelegenheid hadden de organisatoren 6.000 liedjesbrochures laten drukken: kwestie van het publiek bij de zaak te betrekken.
    En dat publiek is massaal komen opdagen. Het hele Sint-Petrus- en Paulusplein stond eivol met enthousiaste meezingers, jong en oud. “Gelijk een trutse mussels (een tros mosselen), zo stonden we geplakt”, zong Lucy Loes. “Wij komen hier elk jaar, en nu zeker, met Lucy Loes”, zegt Diane, een kranige Oostendse dame, die haar echtgenoot Marcel heeft meegebracht. De dood van de Oostendse volkszangeres heeft veel Oostendenaars beroerd, zoveel is duidelijk. Op het podium prijkt een grote foto van haar: ze overschaduwt als het ware de Paulusfeesten waar ze de voorbije jaren zoveel succes had.
    De gelegenheidsband onder leiding van Sebastien Dewaele steekt van wal met enkele meezingers zoals “De Marie-Louise” en “Het Loze Vissertje”, en het publiek zingt mee uit volle borst. Een eerste hoogtepunt van de avond is het visserslied “Op de Vissemarkt” – de Oostendse Brabançonne volgens Lucy Loes – waarvan elke rechtgeaarde Oostendenaar minstens een couplet en het refrein kent. “Vasche ploaten!” (verse pladijs) schalt er over het plein.
    Een andere klassieker is “Oostende oender woater”, een lied over de overstromingsramp die Oostende trof in 1953. “Ik woonde aan het Petit Paris en onze kelder stond helemaal onder water”, getuigt een dame voor de microfoon van de zanger. “’t Woater kwam binnen gelopen, we wierden nat an uze poten”, zingt het hele plein. 1953 is lang geleden, de watersnood is volksamusement geworden.

    De apotheose van de zangstonde is “M’n Zeekapitein”, zowaar een hit van Lucy Loes. Nu gaat het hele plein uit de bol: “Gie zie m’n zeekapiting, gie bluf m’n zeekapiting!”, galmt het. Ik durf wedden dat veel bekende zangers wel graag zo’n enthousiast publiek zouden hebben… “Bie us aan’t zeetje is er veel plezier, we drinken zo geeren een schumend pintje bier”, klinkt het in een andere bekende Oostendse meezinger. Dat van dat bier, dat blijkt te kloppen, want de drankstands op het plein kunnen de vraag nauwelijks bijhouden. Of hoe een gratis stadsfestival zichzelf terugverdient.

    Wereldberoemde Oostendenaars onder elkaar
    Het tweede deel van de avond is een hommage aan Lucy Loes. De “Oostende All Star Band” speelt samen met een pleïade aan Oostendse sterren: de Broadway Jazz Band, Cathérine Lagast, Sebastien Dewaele, Laurentius, Marleen en Bartje, Andrei Lugowski, … “Nog nooit van gehoord”, hoor ik u denken. Niet helemaal onterecht, geef ik toe, maar dit kransje bezorgt het publiek wel een geanimeerde avond.

    Sommige zingen een lied van Lucy, anderen brengen een originele ode aan de koningin van het visserslied. “Nu da je d’er ni mè ziet, voelen we us bescheten”, rapt een jong lokaal talent. Oostends is een vissersdialect en munt niet uit in fijnbesnaardheid… Maar het is wel warm en oprecht.

    Wel fijnbesnaard is het lied “De koolzwarte zee” dat Sebastien Dewaele ten gehore brengt. Hij en zijn gitaar: ’t klinkt intimistisch mooi, maar het gaat wat verloren in de woelige mensenmassa op het plein, waar “de schumende pintjes bier” duidelijk enig effect beginnen te hebben.

    Het zijn vooral de zangers of zangeressen met “een stemme gelijk een klokke” die nu de volle aandacht van het publiek krijgen. Van sommigen is het niet echt duidelijk wat zij met een hommage aan Lucy Loes te maken hebben, maar niemand die daarom maalt.

    Rond 1 uur ’s nachts zet Wendy Van Wanten het hele plein in lichterlaaie met een stomende versie van “Op de Vissemarkt”. De aanwezige Oostendenaars sluiten de diva in hun hart en kwelen mee. Al begint het bij sommigen op “brallen” te lijken… Ook een duet van la Wendy met Herr Seele – op de banjo – wordt fel gesmaakt. “ ’t Zien d’er nie veel die zo schone kunnen ziengen”, complimenteert de “master of ceremony”. Boven de Sint-Pieters- en Pauluskerk ontwaar ik een ster: Lucy Loes die zag dat het goed was?

    Rik Arnoudt zo 15/08/2010 (deredactie.be)

    Toegevoegd door LeGrognard op 17 Apr 2013 19:33

    #15635 binnen de

    Binnen een week, dag, uur, maand.

    Toegevoegd door LeGrognard op 17 Apr 2013 15:20

    #15636 bijhouden

    Merkwaardig is dat VD geen enkele van deze betekenissen van bijhouden kent. Zelfs niet als Belgisch-Nederlands.
    VD kent bijhouden enkel als:
    1.gereedhouden
    2.de zeilen bijhouden
    geen zeil minderen (bij sterke wind bv.)
    3.(weinig gebruikt) bij zijn bewustzijn houden
    ?4.(mbt. zaken) zo houden dat het bij een bepaald punt niet achter raakt
    ?5.met iem. of iets gelijk blijven, er niet bij achteropraken
    6.(scheepvaart) op dezelfde hoogte, ofwel onder de wal blijven

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 17 Apr 2013 14:35

    #15637 lever, dat ligt op zijn(e) of hare ~

    t’tje vergeten – ik had er toevallig nog eentje liggen …

    Toegevoegd door petrik op 17 Apr 2013 12:24

    #15638 binnen de

    LG, hoe zegt men dat in NL: (in minder dan een week)

    binnen de week of binnen een week?

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 17 Apr 2013 11:47

    #15639 schaar

    Wij krijgen geen scharen maar scharten. Ge krijgt ne schart van de katte. Vergelijk ook Duits: Scharte.

    Toegevoegd door Rodomontade op 16 Apr 2013 21:02

    #15640 schaar

    Van ’t Engels scar?

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 16 Apr 2013 20:38

    Meer ...

    Nieuwe versie!
    Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

    Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

    Creative Commons License

    Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.