Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  trutse mussels

  Dit is slechts 1 definitie voor "trutse mussels." Bekijk alle definities.

  trutse mussels
  (uitdr.)

  tros, een tros mossels
  een dichte mensenmenigte, een dichte massa

  NL: als haringen in een ton, als sardienen in een sardienendoosje

  Het hele Sint-Petrus- en Paulusplein stond eivol met enthousiaste meezingers, jong en oud. Gelijk een ‘trutse mussels’. (deredactie.be)

  2 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door LeGrognard en laatst gewijzigd door fansy (25 Jul 2021 06:51)

  👍
  260

  Reacties

  Een Oostendse Dag op de Paulusfeesten.

  Het weinig bekende maar gezellige stadsfestival in de Stad aan Zee. Een voltreffer, zo bleek. Op het programma een heuse zangstonde en een optreden van de “Oostende All Star Band”. Top of the bill: Wendy van Wanten en Herr Seele.
  Oostende is dit jaar Culturele Hoofdstad van Vlaanderen en verloor dit jaar haar “sirene” Lucy Loes, wereldberoemde vertolkster van vissersliederen in de kuststad. Ter ere daarvan organiseerde de inmiddels al 38e editie van de Paulusfeesten een thema-avond. Voor de gelegenheid hadden de organisatoren 6.000 liedjesbrochures laten drukken: kwestie van het publiek bij de zaak te betrekken.
  En dat publiek is massaal komen opdagen. Het hele Sint-Petrus- en Paulusplein stond eivol met enthousiaste meezingers, jong en oud. “Gelijk een trutse mussels (een tros mosselen), zo stonden we geplakt”, zong Lucy Loes. “Wij komen hier elk jaar, en nu zeker, met Lucy Loes”, zegt Diane, een kranige Oostendse dame, die haar echtgenoot Marcel heeft meegebracht. De dood van de Oostendse volkszangeres heeft veel Oostendenaars beroerd, zoveel is duidelijk. Op het podium prijkt een grote foto van haar: ze overschaduwt als het ware de Paulusfeesten waar ze de voorbije jaren zoveel succes had.
  De gelegenheidsband onder leiding van Sebastien Dewaele steekt van wal met enkele meezingers zoals “De Marie-Louise” en “Het Loze Vissertje”, en het publiek zingt mee uit volle borst. Een eerste hoogtepunt van de avond is het visserslied “Op de Vissemarkt” – de Oostendse Brabançonne volgens Lucy Loes – waarvan elke rechtgeaarde Oostendenaar minstens een couplet en het refrein kent. “Vasche ploaten!” (verse pladijs) schalt er over het plein.
  Een andere klassieker is “Oostende oender woater”, een lied over de overstromingsramp die Oostende trof in 1953. “Ik woonde aan het Petit Paris en onze kelder stond helemaal onder water”, getuigt een dame voor de microfoon van de zanger. “’t Woater kwam binnen gelopen, we wierden nat an uze poten”, zingt het hele plein. 1953 is lang geleden, de watersnood is volksamusement geworden.

  De apotheose van de zangstonde is “M’n Zeekapitein”, zowaar een hit van Lucy Loes. Nu gaat het hele plein uit de bol: “Gie zie m’n zeekapiting, gie bluf m’n zeekapiting!”, galmt het. Ik durf wedden dat veel bekende zangers wel graag zo’n enthousiast publiek zouden hebben… “Bie us aan’t zeetje is er veel plezier, we drinken zo geeren een schumend pintje bier”, klinkt het in een andere bekende Oostendse meezinger. Dat van dat bier, dat blijkt te kloppen, want de drankstands op het plein kunnen de vraag nauwelijks bijhouden. Of hoe een gratis stadsfestival zichzelf terugverdient.

  Wereldberoemde Oostendenaars onder elkaar
  Het tweede deel van de avond is een hommage aan Lucy Loes. De “Oostende All Star Band” speelt samen met een pleïade aan Oostendse sterren: de Broadway Jazz Band, Cathérine Lagast, Sebastien Dewaele, Laurentius, Marleen en Bartje, Andrei Lugowski, … “Nog nooit van gehoord”, hoor ik u denken. Niet helemaal onterecht, geef ik toe, maar dit kransje bezorgt het publiek wel een geanimeerde avond.

  Sommige zingen een lied van Lucy, anderen brengen een originele ode aan de koningin van het visserslied. “Nu da je d’er ni mè ziet, voelen we us bescheten”, rapt een jong lokaal talent. Oostends is een vissersdialect en munt niet uit in fijnbesnaardheid… Maar het is wel warm en oprecht.

  Wel fijnbesnaard is het lied “De koolzwarte zee” dat Sebastien Dewaele ten gehore brengt. Hij en zijn gitaar: ’t klinkt intimistisch mooi, maar het gaat wat verloren in de woelige mensenmassa op het plein, waar “de schumende pintjes bier” duidelijk enig effect beginnen te hebben.

  Het zijn vooral de zangers of zangeressen met “een stemme gelijk een klokke” die nu de volle aandacht van het publiek krijgen. Van sommigen is het niet echt duidelijk wat zij met een hommage aan Lucy Loes te maken hebben, maar niemand die daarom maalt.

  Rond 1 uur ’s nachts zet Wendy Van Wanten het hele plein in lichterlaaie met een stomende versie van “Op de Vissemarkt”. De aanwezige Oostendenaars sluiten de diva in hun hart en kwelen mee. Al begint het bij sommigen op “brallen” te lijken… Ook een duet van la Wendy met Herr Seele – op de banjo – wordt fel gesmaakt. “ ’t Zien d’er nie veel die zo schone kunnen ziengen”, complimenteert de “master of ceremony”. Boven de Sint-Pieters- en Pauluskerk ontwaar ik een ster: Lucy Loes die zag dat het goed was?

  Rik Arnoudt zo 15/08/2010 (deredactie.be)

  Toegevoegd door LeGrognard op 17 Apr 2013 19:33

  Lucy Loes is helaas niet meer. Wendy Van Wanten wel, natuurlijk.

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 17 Apr 2013 20:18

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.