Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  smoske

  Dit is slechts 1 definitie voor "smoske." Bekijk alle definities.

  smoske
  (het ~, ~s)

  stuk Frans brood met beleg, salade en sausje

  Een smoske wordt standaard gemaakt met een half Frans brood, mayonaise, hesp, kaas, sla, en op schijfjes gesneden komkommer, tomaat en hardgekookt ei. Mogelijk worden er nog groentjes toegevoegd (zoals geraspte worteltjes, ajuintjes en augurkskes). Ook kan de hesp en kaas vervangen worden door ander beleg. Een smoske met bijvoorbeeld gerookte zalm heet dan een “smos zalm”.

  De meest gebruikte lunch in België, naast de klassieke brooddoos. Tegenwoordig vindt ge wel in elk dorpke wel een smossenwinkeltje, of een bakker die smoskes verkoopt.

  etymologie:
  In de provincie Antwerpen is een smos, eten waar ander eten is aan toegevoegd en er niet smakelijk uitziet. In een smos zit meestal een vloeibaar ingrediënt.
  < de oorspronkelijke betekenis van smos was eten waarin gesmost was (smossen)

  Dagobert au jmbon et crudités

  ’s Morgens voor ik naar mijn werk vertrek ga ik altijd een smoske kopen.

  Voor mij een smoske preparé, maar zonder wortelkes.

  4 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door aliekens en laatst gewijzigd door de Bon (06 Aug 2021 11:22)
  Dit woord was woord van de dag op 14 Nov 2007

  👍
  419

  Reacties

  geen Panos !

  Voor zover mij bekend was Panos nog lang niet in Vlaanderen te zien toen er in Antwerpen al smoskes verkocht werden. In “De Rolmops” en de “Panaché”, twee bekende broodjeszaken in het Statiekwartier, maar ik spreek nu wel over meer dan 40 jaar geleden…

  Toegevoegd door daziedevanhier op 07 Nov 2007 20:46

  Ik heb ergens gelezen (moet mijn bron nog eens opzoeken) dat het smoske inderdaad ontstaan zou zijn aan de Antwerpse haven, in het Schippers- en Statiekwartier.

  Vooral de martino (club met groentjes, preparé, ketchup, ajuintjes en pikante saus (meestal tabasco)) zou tot hier terug te traceren zijn omdat de Amerikaanse matrozen niet in het Nederlands (laat staan Antwaarps :p) konden bestellen en dan maar een broodje met alles erop en eraan bestelden.

  Toegevoegd door Dennoman op 03 Dec 2009 05:54

  Bij ons in de streek trekken ze trouwens echt een raar gezicht als ge een “smoske kip curry” bestelt. Dan verbetert men u altijd met: “u bedoelt ne club?” als ge alle groentjes erbij wilt. Een smoske is in principe een club kaas + hesp.

  Toegevoegd door Dennoman op 03 Dec 2009 06:01

  Dat kan ik verstaan, in de Kempen spreken ze van nen Club kaas – hesp of club kip special enzo. Een smoske is echt
  van Antwerpen.

  Toegevoegd door fansy op 25 Jan 2012 23:25

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.