Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  astrant

  Dit is slechts 1 definitie voor "astrant." Bekijk alle definities.

  astrant
  (bn., bw.)

  brutaal, vrank, stout

  Woordenboek der Nederlandsche Taal: bij Assurant: in de volkstaal geworden tot ASTRANT (met invoeging van t tusschen s en r die onmiddellijk achter elkander kwamen —, Een woord dat men in het Nederlandsch heeft afgeleid uit assurantie, den verhollandschten vorm van frans assurance, in den zin van vrijmoedigheid; het Fransch zegt niet assurant, maar assuré.

  Van Dale online 2018 niet al­ge­meen on­be­schroomd, zelf­ver­ze­kerd

  zie ook: strant, astranterik

  - Dat was nen astrante kerel seg! Zonder iets te vragen of te zeggen, sleurt die mij op den dansvloer en ik ken die nog geen eens.

  - “Zeg, Wouter, hoe kwam het toch dat je zoo opeens met de familie meeging? ’t Is nogal heel erg asterant van je.” – Multatuli, 1874

  5 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door petrik en laatst gewijzigd door de Bon (10 Aug 2021 13:31)

  👍
  792

  Reacties

  Etimologiewoordeboek van Afrikaans, Stellenbosch (incl. Supplement uit 2007)

  astrant b.nw.
  1. Vrypostig, parmantig.
  In bet. 1 uit Ndl. astrant (1669), gewestelik nog bekend in S.Ndl. Ndl. astrant uit verouderde Ndl. assurant, met as oudste bet. ‘onbeskroomd, selfversekerd’ (sonder ongunstige bygedagte), gewestelik nog bekend in die Vlaamse dialekte in die bet. ‘vrymoedig’.
  2. Brutaal.
  In bet. 2 uit Ndl. astrant (1681) ‘brutaal, onbeskaamd’. Eerste optekeninge in Afr. by Pannevis (1880) en Du Toit (1908), asook by Kern (1890) in die afleiding astrantigheid ‘onbeskaamdheid, vrypostigheid’.

  Toegevoegd door fansy op 13 May 2015 18:03

  De voorbeeldzin van Multatuli en het lemma asterant zijn weggehaald.
  Op internet heb ik geen enkele schriftelijke referentie kunnen vinden die verwijst naar het Vlaams. Wel 3x in Nederlandse teksten, waarvan 1x in het Fries.
  Het is wel mogelijk dat enkelingen, in 1 of ander Vlaams dialect, het wel eens verlengd uitspreken, bij wijze van de nadruk te leggen op het woord.

  Toegevoegd door fansy op 13 May 2015 18:24

  Prima, fansy. Mijn toegevoegde reactie hierboven mag eigenlijk ook weg want die ging over asterant.
  Met “gans Vlaanderen” heb ik het moeilijk, want ik heb astrant nooit, jamais ni, gehoord in Antwerpen. Waarschijnlijk was het woord daar ooit in gebruik, maar dat moet héél lang geleden zijn. Misschien terug op Haspengouw zetten en andere regio’s toevoegen.

  Toegevoegd door de Bon op 13 May 2015 19:22

  Ik heb het toegevoegd bij nooit ofte jamais.

  Toegevoegd door de Bon op 14 May 2015 13:55

  Ik ken astrant wel in het Antwerpse (astraent). Maar in ’t stad misschien niet…

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 14 May 2015 14:12

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.