Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  Passagier Lokalisatie Formulier

  Dit is slechts 1 definitie voor "Passagier Lokalisatie Formulier." Bekijk alle definities.

  Passagier Lokalisatie Formulier
  (begrip)

  neologisme ten tijde van de coronacrisis: Een aangifteformulier dat mensen moeten invullen wanneer zij vanuit het buitenland terug in België komen

  ook de afkorting plf

  spellingsvariant: passagierlokalisatieformulier (zie voorbeeld + reacties)

  Vul het passagierlokalisatieformulier in binnen de 48 uur voor je aankomst in België. (asv.bnpparibasfortis.be)

  Vergeet het Passagier Lokalisatie Formulier niet. Reizen wordt nog steeds ten stelligste afgeraden.(torhout.be)

  De lokale politie zal komend weekend mee controleren of mensen die terugkeren van een reis het Passagier Lokalisatie Formulier correct hebben ingevuld. (vrt.be)

  Reizigers die uit rode gebieden terugkeren moeten een ‘Passagier Lokalisatie Formulier’ (PLF) invullen, wanneer ze daar langer dan 48 uur verbleven hebben. (demorgen.be)

  6 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door Georges Grootjans en laatst gewijzigd door de Bon (13 Jul 2021 10:24)

  👍
  20

  Reacties

  Als ik ook eens de taalverbeteraar mag uithangen: Moet dat eigenlijk feitelijk niet passagierlokalisatieformulier aaneengeschreven zijn?

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 26 Jan 2021 21:50

  Het toppunt van ironie is wellicht dan nog dat de Franse bank de enige is die het juist schrijft.

  Toegevoegd door nthn op 27 Jan 2021 20:26

  Ik denk dat het om de afkorting PFL te doen was en dat ze daarom voor de naam van het formulier a) de woorden in hoofdletters geschreven hebben en b) van elkaar. En omdat de spellingsregels voor eigennamen niet tellen…
  Enfin er zal wel een uitleg voor zijn. Alleen is het zo als de gewone taalgebruiker zoiets doet dan springen de taalpausen er direct op wegens FOUT!

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 27 Jan 2021 21:35

  Georges, ik zou het samengesteld woord aaneenschrijven en de hoofdletters laten staan opdat men kan zien dat het hier om een afkorting gaat. Wordt nogal eens gedaan. Het is niet omdat een aantal mensen het anders schrijven, dat wij het ook op die manier moeten doen.
  Zie: https://taaladvies.net/taal/advies/tekst/127/aaneenschrijven_drieledige_samenstelling_of_woordgroep_algemeen/

  Toegevoegd door fansy op 28 Jan 2021 00:17

  Ja, fansy, maar het feit is dat het VW, wij dus ;), niet moet bepalen hoe woorden wel of niet geschreven moeten worden. Een woordenboek registreert de taal zoals ze gebruikt wordt. Dat is geen uittspraak van mij, maar van Ruud Hendrickx en hierin moet ik hem gelijk geven. Voor passagierlokalisatieformulier zijn er welgeteld 5 goegelementen waarvan 2 in een hashtag waar ze sowieso alles aan elkaar schrijven. Alle andere officiële en minder officiële vermeldingen zijn van elkaar geschreven.
  Omdat er toch al een aaneengeschreven voorbeeld in het lemma staat kunnen we dit best oplossen door er verwijslemma te maken, wat ik per kerende en direct onmiddellijk en stante pede zal doen se.

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 28 Jan 2021 07:46

  Super George, ben volledig akkoord! ;-)

  Toegevoegd door fansy op 29 Jan 2021 22:54

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.