Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  moeskoppen

  Dit is slechts 1 definitie voor "moeskoppen." Bekijk alle definities.

  moeskoppen
  (ww., alleen infinitief)

  Het stelen van groenten, fruit of andere gewassen. Het veronderstelt het plukken, afrukken, afsnijden of uitgraven van de vruchten.

  Van Dale 2017 online: BE: ju­ri­disch
  < Duits: Mauskopf: mui­zen­kop, dief; mausen: ste­len

  zie ook moeskopperij, fruitenieren en verzamellemma groenten en fruit

  De Belgische strafwetgever heeft geoordeeld dat het wegnemen van groenten van het veld, het plukken van appels of druiven, niet moet bestraft worden als een wanbedrijf maar als een overtreding. Met ingang van 1 april 2005 is moeskoppen uit het strafwetboek gehaald en dus gedecriminaliseerd. (Wikipedia)

  Indien gewenst kunnen steden en gemeenten moeskoppen opnemen in hun politiereglement en zo opnieuw bestraffen via een gas-boete.

  “Moeskoppen” staat al quasi zo lang als het bestaat beschreven in het strafwetboek. Wie zich hieraan waagt, wordt dus bestraft. “Moeskoppen” is volgens de wet “zij die veldvruchten of andere nuttige voortbrengsels van de bodem die nog niet los van de grond zijn, roven.” (art. 557, 6° Sw.). (vrt.be)

  3 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door fansy en laatst gewijzigd door de Bon (10 Aug 2021 01:24)

  👍
  186

  Reacties

  Op basis van de klank lijkt het mij zeer onwaarschijnlijk dat het hier om een Duits leenwoord gaat, want dan zou het hier toch ook ‘mauskoppen’ moeten klinken. Ik zou eerder een gemene voorouder veronderstellen, of dan toch een taal waarin het equivalent van de Duitse ‘au’, de Nederlandse ‘uiu’/‘uij’, de Vlaamse ‘ui’ en de West-Vlaamse ‘uu’ klinkt als ‘oe’.

  Toegevoegd door nthn op 05 Sep 2019 01:05

  Nederduits? zie:
  http://gtb.ivdnt.org/iWDB/search?wdb=WNT&actie=article&uitvoer=HTML&id=M039897

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 05 Sep 2019 14:36

  Ah, dat zou goed kunnen. Als het in 1588 al door Kiliaan werd gedefinieerd, moet het waarschijnlijk al vrij lang daarvoor (vroeger toen de dieren nog spraken) ontleend geweest zijn.

  Toegevoegd door nthn op 05 Sep 2019 19:45

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.