Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  vegen, en nu gaan we ~

  Dit is slechts 1 definitie voor "vegen, en nu gaan we ~." Bekijk alle definities.

  vegen, en nu gaan we ~
  (uitdr.)

  en nu gaan we neuken, seksen

  populair uit de tv-reeks Callboys

  zie ook verzamellemma Vlaamse TV

  “En nu gaan we vegen!” Vlaanderen is alweer een nieuwe catchphrase rijker, met dank aan ‘Callboys’-regisseur Jan Eelen. (demorgen.be)

  De betaling. “Ik weet dat maakt het allemaal even wat koud en kil. Maar als dat van de baan is, kunnen we ons volledig concentreren op elkaar.” “Standaardzin. Kort. Snel. Proper vanaf… En nu gaan we vegen.” (hln.be)

  6 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door Georges Grootjans en laatst gewijzigd door Georges Grootjans (26 May 2024 10:01)

  👍
  194

  Reacties

  Voor eigen deur vegen krijgt ineens een andere betekenis. :)

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 10 Sep 2016 12:51

  “Hier haalde Matteo ‘Devon’ Simoni de mosterd voor ‘En nu gaan we vegen’

  Matteo Simoni in Callboys: “En nu gaan we vegen!” Vlaanderen is alweer een nieuwe catchphrase rijker, met dank aan ‘Callboys’-regisseur Jan Eelen. En ook een beetje aan Matteo ‘Devon’ Simoni, want dit is de video waardoor hij zich liet inspireren.

  Voor schrijver/regisseur Jan Eelen is het niet de eerste keer dat een quote uit zijn tv-werk door het publiek wordt overgenomen. Maar daar is hij naar eigen zeggen niet mee bezig.

  “Ik schrijf nooit met het idee dat we slagzinnen nodig hebben”, zegt hij. “In dit geval stond er in het scenario zelfs iets anders, gewoon ‘nu gaan we neuken’. Het was Matteo die vroeg of hij er ‘vegen’ van mocht maken. Ik had dat nog nooit gehoord, maar het klonk fantastisch.”

  Simoni kende het van een bijna tien jaar oud YouTube-filmpje, te vinden onder de titel ‘Uithalen, de voorouder van jumpen’. Daarop zien we enkele Limburgse jongeren wild dansen – vegen – bij een automaat. En voortaan is ‘vegen’ dus synoniem voor ‘seksen’." (demorgen.be 9.9.2016)

  Toegevoegd door de Bon op 10 Sep 2016 15:27

  Het filmpje:

  https://www.youtube.com/watch?v=3USdguqd-XI

  Toegevoegd door de Bon op 10 Sep 2016 15:29

  Off topic, maar toch niet helemaal: weet iemand waarom die serie ondertiteld wordt? De personagers spreken niet eens dialect, wel een goed verstaanbaar Vlaams met regionale accenten.
  Is dat voor het Nederlandse publiek?

  Toegevoegd door helle op 26 Sep 2016 20:44

  Misschien voor een NL publiek, of misschien een krampachtige taalreflex. Zoals vanavond een ondertiteling op “spoed 24/7”: Een dame vertelt hoe zij moet revalideren en terug leren lopen ‘tussen 2 bars’. Op de ondertiteling kwam ‘tussen 2 balken’. Dat is een taalkramp: ‘Bar’ is geen SN. Dus dat mag niet. Wat moet het dan wel zijn? Dat weten ze niet, maar ‘bar’ mag het niet zijn. Dus dan maar een woord dat wel in het woordenboek staat. Dat de betekenis totaal anders is, dat is niet belangrijk. Vlaamse taalschizofrenie.

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 27 Sep 2016 00:02

  Die ondertiteling van Spoed was bedoeld voor de Nederlandse kijkers omdat de serie ook op ‘den Holland’ wordt uitgezonden, daarom die VD-vertaling.

  Toegevoegd door fansy op 28 Sep 2016 15:34

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.