Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  Typisch Vlaams

  Dit is slechts 1 definitie voor "Typisch Vlaams." Bekijk alle definities.

  Typisch Vlaams
  (referentie)

  ‘Typisch Vlaams’ is een boekje uitgegeven door het Davidsfonds met 4000 woorden en uitdrukkingen door Ludo Permentier en Rik Schutz verzameld.

  Interessant is dat zij voor elk lemma de ‘Vlaamsheid’ weergeven door een aantal ‘leeuwen’ bij het lemma te plaatsen. Zo is volgens de auteurs beenhard met 6 leeuwen typischer Vlaams dan bekwaam (om) met slechts 1 leeuw.

  klik link: Typisch Vlaams

  In Van Dale staat besttijd ongemarkeerd als SN terwijl het in ‘Typisch Vlaams’ 7 leeuwen krijgt.

  12 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door Georges Grootjans en laatst gewijzigd door de Bon (08 Aug 2021 09:40)

  👍
  231

  Reacties

  Knap boekje! Overzichtelijk geschreven en aangenaam om lezen. Bijna zo goed als het VW :)

  Toegevoegd door de Bon op 28 May 2016 14:50

  schitterend naslagwerk!

  Toegevoegd door fansy op 29 May 2016 02:35

  Nu is er ook ‘Typisch Belgisch’, het gaat blijkbaar over de belgitude(s). Geen taalkundig werk, maar het ziet er mij wel geestig uit:
  https://borgerhoff-lamberigts.be/boeken/typisch-belgisch

  Toegevoegd door nthn op 01 Apr 2020 12:37

  Heb eens gekeken en Typisch Belgisch heeft veel met Typisch Vlaams te maken volgens mij: Als ge de inhoudstafel bekijkt gaat dat over thema’s zoals Eten, Drinken, Wonen, … Dat is precies wat ik wil zeggen met De Vlaming spreekt zoals hij eet en woont: Rijkelijk, met veel koterij en in lintbebouwing. En zolang we niet eten en wonen zoals de NL, zullen we ook niet spreken zoals de NL.

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 01 Apr 2020 13:54

  Door ‘Typisch Vlaams’ nog eens in te tikken, ben ik op onderstaande link gebotst:

  https://lvb.net/item/4183

  Ge moet maar scrollen tot aan “Wat zijn de symbolen bij uitstek van de Vlaamse regio ?”

  Toegevoegd door nthn op 10 Dec 2020 16:12

  Ja, het is merkwaardig dat geen enkele politieke partij in Vlaanderen die zich Vlaams noemt (en dat zijn ze zowat allemaal, de ene al wat uitgesprokener dan de andere) de Vlaamse taal (volgens die enquete het Vlaamse symbool bij uitstek) koestert. Ze zwaaien desnoods met de vlag en laten de leeuw klauwen, maar onderwerpen zich gedwee aan de Nederlandse taaloverheersing.

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 11 Dec 2020 12:00

  Uit een interview met Ludo Permentier in DS van van ’t weekend, naar aanleiding van zijn pensioen bij DS:

  LP: “En zo moest ik Nederlands ­leren, want thuis spraken we Bornems. De standaardtaal was een poort naar een nieuwe cultuur.”

  DS: “Had u ooit het gevoel daarmee de taal van uw familie te verloochenen?”
  LP: “Ja. Omdat die nieuwe taal afstand creëerde. Tot op vandaag. Het kost mij moeite om met mijn broers en zus Bornems te spreken.”

  Toegevoegd door nthn op 31 Jan 2021 23:24

  Ik kan niet in het hart en de ziel van Ludo Permentier kijken, en ik ga de mens ook niet veroordelen, maar het zegt veel over het project dat de pleitbezorgers van de standaardtaal voor ogen hadden: Zij waren misschien nog idealistisch en naÎef om te geloven dat het ABN of het SN het Vlaamse volk op taalgebied zou verenigen, maar als ge decennia later vaststelt dat het voor een (taal)breuk in uw eigen familie gezorgd heeft dan kunt ge u toch ook iets voorstellen bij de taalschizofrenie van gans Vlaanderen?

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 01 Feb 2021 12:57

  Het verklaart ook waarom de standaardtaalinstigatoren zo’n woede uiten bij elke ontwikkeling richting de toekomstige Vlaamse standaardtaal. Hun opzet is namelijk in beide richtingen gefaald. Enerzijds is het hen ondanks alles nooit gelukt om hun medeburgers Nederlands te doen spreken, anderzijds zijn ze zodanig zwaar opgegaan in hun waan van de universele standaardtaal dat ze hun moedertaal niet meer hebben onderhouden. Ze kunnen enkel nog betekenisvolle gesprekken voeren binnen hun eigen kliek.

  Die mensen moeten verschrikkelijk eenzaam zijn.

  Toegevoegd door nthn op 01 Feb 2021 22:59

  Mensen spreken altijd een soort Nederlands zegt Permentier. Hij vat het als volgt samen: “Hét Nederlands bestaat, maar ik ben nog nooit iemand tegengekomen die het spreekt.” (https://klara.be/de-liefhebber-met-ludo-permentier)

  Dan mag hij hier eens over nadenken: Waarom is hij nog nooit iemand tegengekomen (in VL) die ‘het’ Nederlands spreekt? Omdat iedereen Vlaams spreekt, tiens. Inclusief Martine Tanghe. En dan het bestaan van het eerste bekrachtigen en het bestaan van het tweede miskennen? Dat is zoals het onbestaande bestaansrecht geven en het bestaande het bestaansrecht ontnemen. Met het eerste deel kan ik nog leven, maar met het tweede deel ben ik niet t’ akkoord!

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 07 Feb 2021 15:59

  Als ge maar goed genoeg uw best doet spreken ze overal wel ‘een soort Nederlands’. IJslands? Nederlands met een accentje, want ze hebben een aantal overeenkomsten in woordenschat. Hongaars? Nederlands met een accentje, want hun zinnen bestaan ook uit onderwerpen, lidwoorden en lijdend voorwerpen.

  Dat is een groot probleem in de denk-/werkwijze van de taalminnaars: ze zeggen tegelijk dat iedereen binnen de totaal niet arbitraire grenzen van de Lege Landen Nederlands spreekt en daarbuiten iets anders, en dat niemand binnen diezelfde grenzen ‘goed’ Nederlands spreekt. Nochtans sluit het een noodzakelijk het ander uit, want uw moedertaal kunde niet slecht spreken (tenzij dat ge ze niet meer spreekt). Dat is gelijk alsof dat wij zouden zeggen dat al onze geburen in Nederland, Duitsland en daarbuiten Vlaams spreken, maar dat ze het gewoon zodanig slecht spreken dat ze moeilijk te verstaan zijn als ze geen efforken doen.

  Misschien moet de natiestaat eens uit de taal gehaald worden – dan kunnen Nederlands, Duits, Vlaams, Fries, … gewoon geïnterpreteerd worden als dialecten van de West-Germaanse taal. De taalminnaars zullen het niet graag horen, maar het is officieel de waarheid. Dat ze taal vooral aanwenden als vehikel voor het uitbouwen van hun natie-droom-staat wisten we echter al langer.

  Toegevoegd door nthn op 08 Feb 2021 01:22

  Oeie, dat moest hierboven natuurlijk ‘werkwoorden’ en niet ‘lidwoorden’ zijn.

  Toegevoegd door nthn op 08 Feb 2021 21:06

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.