Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  ijskreem

  Dit is slechts 1 definitie voor "ijskreem." Bekijk alle definities.

  ijskreem
  (de ~ (m.), ~s, ~kremen)

  ijsje, crème-glace

  Wikipedia: ijs is volgens de Belgische wetgeving onder vier categorieën weergegeven: roomijs, melkijs, waterijs en slagroomijs.

  Soft Ice cream
  softijs

  Voor mij nen ijskreem met twee bollen vanille, alstublieft.

  Softijs eet ik het liefste van alle ijskremen

  “Het is bijzonder moeilijk om ‘ijskreem’ te verkopen op de Noordpool.” (Louis Tobback – vrt.be)

  4 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door aliekens en laatst gewijzigd door de Bon (14 Sep 2021 12:43)
  Dit woord was woord van de dag op 25 May 2017

  👍
  569

  Reacties

  ijskreem

  in Geel en omstreken noemen we een ijsje:
  ne kreem
  of ne kreemgelas

  Toegevoegd door pumba op 08 Mar 2008 15:22

  aan de kust afgekort ook: een kreem of een créme

  Toegevoegd door Erwin op 24 Dec 2009 12:24

  kreimgelas

  ook ten noordwesten van Geel spreken we van ne kreimgelas

  Toegevoegd door De Ronnekes op 13 Jul 2014 21:26

  ijskreem: geschiedenis

  Romeinen: sorbet. Ze waren er verzot op en serveerden hun gasten diverse ijsgerechten bereid met sneeuw, gemengd met honing, rozenwater en fruit.

  Middeleeuwen: veel van de kennis inzake de ijsbereiding ging verloren. De Arabieren namen de geheimen over en verfijnden ze. Het is ook geen toeval dat Sicilië, dat aan de grens van het Arabische rijk lag, de traditie van ijs overnam.

  Chinezen: kunstmatige bevriezing: en mengsel van water en salpeter gebruikten om het water kunstmatig te bevriezen. Marco Polo zou de eerste Europeaan zijn geweest die de chineze recepten meebracht en gauw verspreidde de lekkernij zich over Italië.

  Roomijs: begin van de Renaissance (vroege 15e eeuw): de techniek van koelen bestond al, maar werd steeds verder verfijnd. Steeds meer grondstoffen kwamen voorhanden door handel met de kolonies.
  De Siciliaanse poelier Ruggeri won met een creatie van “een bevroren zoetigheidje” op een roemrijke wedstrijd van de Catharina de’ Medici. Hij was op slag beroemd en gevraagd door alle grote vorstenhoven. Hij was het zo beu dat hij het recept naar Catharina de’ Medici opstuurde, verborgen in een beeldje, met de mededeling dat hij liever terugkeerde naar zijn beroep als poelier.
  Roomijs werd zo populair in Italië, dat het vroeg om een grootschalige bereiding. In 1686 vestigde de Siciliaan Procopio Coltelli zich in Parijs en begon er een semi-industriële ijsfabriek. Al gauw was zijn salon internationaal bekend. Een kleine honderd jaar na de oprichting verkocht de ijssalon tachtig verschillende smaken ijs. Napoleon, Chopin, Balzac en Voltaire kwamen er over de vloer.

  Room- en melkijs raakte erg geliefd. Weldra bestond het in een hele waaier van smaken en kleuren, gecombineerd met allerlei sauzen en toppings.

  Consumptie-ijs viel ook bij de Amerikanen in de smaak, en zij vonden als eerste een ijsmachine uit. De eerste fabriek voor consumptie-ijs werd gebouwd in Baltimore. De populaire hoorntjes zijn waarschijnlijk in de loop van de 19e eeuw ontstaan.

  De commercialisatie in Europa moest wachten tot na de Tweede Wereldoorlog, toen de eerste diepvriezers verschenen en de eerste grote ijsfabrieken werden opgericht.

  Bron: Wikipedia

  Toegevoegd door fansy op 27 May 2017 19:55

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Kies je favoriete woord
  Voor de week van het Nederlands zoeken we jullie favoriete woorden uit het Vlaams Woordenboek. Vul onze enquête hier in.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.