Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  DS2010

  Dit is slechts 1 definitie voor "DS2010." Bekijk alle definities.

  DS2010
  (referentie)

  DS2015: In 2015 publiceert De Standaard een boekje met 1000 Belgisch-Nederlandse woorden. Met enige woordspeling bestempelt De Standaard vele van deze woorden als ‘Standaardtaal’, kortom algemeen aanvaard Vlaams. Aanvaarden van taal is altijd positief.

  Vijf jaar eerder was het nog afwijzen van taal, het zeg-niet-dit-maar-zeg-wel-dat waarmee de Vlaming nu al generaties lang op de vingers – euh… op de mond – getikt wordt. Toen publiceerden ze een lijst van een 400-tal woorden waar zogezegd iets mis mee is:
  http://www.standaard.be/extra/static/pdf/taal2010/bijlage3.pdf

  opm: Niet alle taalverbeteringen uit DS2010 zijn typisch VL. Sommige zogezegde taalfouten worden evengoed in NL gemaakt, zoals vermoedelijk bestaan uit.

  Bv. volgende woorden werden in DS2010 nog afgekeurd en in DS2015 als standaardtaal aanvaard (benieuwd hoe lang de lijst wordt):

  aanduiden
  aanklagen
  abstractie maken van
  autocontrole
  bestemmeling
  bijkomend

  1 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door Georges Grootjans en laatst gewijzigd door de Bon (11 Aug 2021 00:12)

  👍
  347

  Reacties

  Die taalverbeteraars zijn toch aardige pipo’s: In de zeg-niet-zus-maar-zeg-wel-zo lijst staat ‘behartenswaardig’ niet goed is en ‘behartigenswaardig’ moet zijn. Dan vraag ik mijn eigen af waar ze dat vandaan halen: Van Dale vermeldt beide vormen zonder meer, WNT idem en Taaladvies zegt: Zowel behartenswaardig als behartigenswaardig is correct.
  Beide vormen worden in VL en NL gebezigd.
  Wat is dan het probleem?

  Waarschijnlijk maken ze deze gedachtengang: ‘Behartenswaardig.’ Wat een vreemd woord. Een wat fout woord ook, want volgens de afleidingsregels in het Nederlands moet het ‘behartigenswaardig’ zijn, maar de taal van het recht staat nu eenmaal stijf van de taalfouten.
  (http://www.standaard.be/cnt/dmf20130619_00628481)

  Ze redeneren: lezen-s-waardig, bezien-s-waardig, vemelden-s-waardig… dus …. behartigen-s-waardig

  Zo’n argumenten vind ik nu eens ongelovenswaardig se.

  Als ge die gasten laat doen, gaan ze ‘Elke helikopter die opstijgt, is vliegwaardig’ (nieuwsblad.be) veranderen in ‘Elke helikopter die opstijgt, is vliegenswaardig’.

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 13 Sep 2015 10:28

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.