Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

  • Log in
  • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

    Picon

    Dit is slechts 1 definitie voor "Picon." Bekijk alle definities.

    Picon
    (znw. van merknaam, de ~ (m) ~s)

    Toevoeging aan het bier: een soort likeur (15-18 graden) donkerbruin van kleur op basis van sinaasappels die aan een gewone pint toegevoegd wordt. Vooral bekend in West- en Frans-Vlaanderen.
    De naam Picon wordt gebruikt voor het toevoegsel zelf alswel het bier met Picon erin. Of met witte wijn.

    Zie ook: smoske en mazoutje en schreve en reacties.

    Ik dacht een Trappist voor te hebben maar het bleek een Picon. Da’s efkes wat anders!

    4 reactie(s)  |  oudere versies
    Toegevoegd door LeGrognard en laatst gewijzigd door de Bon (10 Jul 2021 07:57)

    👍
    214

    Reacties

    In 1837 vond een Fransman het recept voor de Amer Picon (Bittere Picon) uit. In zijn thuisland en in Algerije werd het drankje een groot succes. Maar omdat zijn landgenoten de pure Picon ietwat te zuur vonden, dronken ze het met soda: Picon Punch.
    De Italianen verfijnden de smaak van de Picon nog wat meer door er een scheutje grenadine bij te doen. Picon Punch is nu nog steeds populairder dan de pure Picon. In Frankrijk wordt Amer Picon ook vaak met bier en een scheut citroensiroop gedronken.
    De grondstof van Picon zijn de Muskat- en Clairettedruiven uit het zuiden van Frankrijk. De druivenmost wordt met alcohol verrijkt waardoor de normale fermentatie onderbroken wordt. Daarna worden de kruidenextracten toegevoegd die de Picon op smaak moeten brengen. Doordat het gistingsproces vroeg genoeg onderbroken wordt, moet er geen bijkomende suiker meer toegevoegd worden. De zoetheid van de Picon komt dus uitsluitend van de druivensuiker die in de most aanwezig is.
    SOORTEN
    Picon Rouge, Picon Blanc, Picon Dry. De Curacao-Picon wordt in Frankrijk als degustief gedronken. (knackweekend.be)

    Er is een café ergens in West-Vlaanderen, tegen de Franse grens, waar de waardin haar eigen Picon maakt:
    http://www.een.be/programmas/dagelijkse-kost/picon-van-het-huis

    zie ook:
    http://weekend.knack.be/lifestyle/culinair/amer-picon/article-normal-485323.html

    http://www.nevejan.eu/nl/picon-a-l-orange-1l-18.html

    http://www.focus-wtv.be/nieuws/palais-du-picon-verdwijnt-op-frans-belgische-grens#

    Bijdrage: Fansy

    Toegevoegd door LeGrognard op 04 May 2015 17:28

    Picon au vin blanc, in ’t kort picon vin blan is ook een klassieker: 1/3 Picon, 2/3 witte wijn, wat appelsien

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 04 May 2015 22:08

    schitterend lemma!

    Toegevoegd door fansy op 04 May 2015 22:34

    Net geprobeerd: met witte wijn heeft meer overlevingskansen.

    Het valt mij op dat een lemma met alcohol altijd enthousiast wordt binnengehaald op het VW.

    Op het Vlaams
    Op ons.
    Santé!

    Toegevoegd door LeGrognard op 04 May 2015 23:16

    Voeg een reactie toe

    Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

    Log in

    Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

    Uw gebruikersnaam
    Uw geheime paswoord

    Nieuwe versie!
    Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

    Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

    Creative Commons License

    Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.