Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

  • Log in
  • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

    frikandel

    Dit is slechts 1 definitie voor "frikandel." Bekijk alle definities.

    frikandel
    (de ~ (v.), ~len)

    gehaktbal, gekookt in water en daarna in de pan gebakken

    vgl. Vlaamse Ardennen: frikandellenbal

    zie reactie: frikadel/frikandel

    Vanavond eten we frikandellekes met kriekskes.

    2 reactie(s)  |  oudere versies
    Toegevoegd door aliekens en laatst gewijzigd door de Bon (30 Jul 2021 12:21)

    👍
    380

    Reacties

    in W.-Vl. (zie versie Flipper) en Antw. is een gehaktbal een frikadel. In een andere regio is het misschien een frikandel?

    Volgens de website vd taalunie:
    frikadel of frikandel?
    “Welke vorm juist is, hangt af van wat bedoeld wordt. Een frikadel is een gehaktbal die vooral in België gegeten wordt. Een frikandel is behalve in Belgische ook te vinden in Nederlandse snackbars; het is een gefrituurd worstje, gemaakt van gehakt vlees. In België wordt de frikandel ook wel curryworst genoemd.

    Toelichting
    Frikadel is afgeleid van het Franse woord fricadelle (‘gehaktbal’). Dat woord is verwant met fricandeau (‘mager kalfs- of varkensvlees’) en waarschijnlijk ook met fricassee (‘in stukken gehakt vlees’).

    De aanduiding frikandel is eind jaren vijftig bedacht door Gerrit de Vries, een snackfabrikant uit Dordrecht. Toen de gehaktbal van De Vries in verband met nieuwe wettelijke eisen voor het meelgehalte in vleesproducten niet langer gehaktbal mocht heten, gaf de fabrikant hem de vorm van een ruwe worst en noemde hij hem frikandel. Een andere fabrikant, Beckers, nam die naam over toen hij uit de ruwe worst de hedendaagse gladde versie ontwikkelde."

    Toegevoegd door de Bon op 22 Jan 2010 18:38

    Frikadel

    Nooit geweten dat dit stukje hollandse haute cuisine ook in België genuttigd wordt. Voor mij is het een listige truuk om met het laatste abbatoir-afval nog iets verkoopbaars te maken.
    In het noorden is het een favoriet gerecht voor doorzakkers na een avondje stevig innemen. Ook van frikadellenmassa is de ‘mexicano’ met streepkes overdwars en pittiger. Verder is er de ‘berehap’, drie balletjes op een stokkie met satehsaus. Oneerbiedig ‘berelul’ genoemd door het snackbarpubliek.
    Frikandel is in het Maastrichts een aanuiding voor open been.
    Aet sjmakelijk geer doa!

    Toegevoegd door LeGrognard op 16 Aug 2012 20:55

    Voeg een reactie toe

    Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

    Log in

    Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

    Uw gebruikersnaam
    Uw geheime paswoord

    Nieuwe versie!
    Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

    Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

    Creative Commons License

    Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.