Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

  • Log in
  • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

    voormiddag

    Dit is slechts 1 definitie voor "voormiddag." Bekijk alle definities.

    voormiddag
    (de ~ (m.), ~en)

    ’s morgens, voor de middag
    Periode van de dag tussen de ochtend en de middag, ongeveer tussen 9u en 12u.

    In Nederland wordt dit woord gebruikt voor de periode van de vroege namiddag, dus tussen 12u-14u.

    Algemeen Nederlands Woordenboek: In Nederland het gedeelte van de dag dat ongeveer duurt van 12.00 tot 16.00 uur, maar in België gebruikt voor de periode tussen ongeveer 9.00 en 12.00 uur.

    DS2015 standaardtaal (geeft als betekenis ochtend!)

    ook in samenstellingen: maandagvoormiddag, dinsdagvoormiddag, woensdagvoormiddag, donderdagvoormiddag, vrijdagvoormiddag, zaterdagvoormiddag, zondagvoormiddag, gisterenvoormiddag, eergisterenvoormiddag

    klemtoon op de tweede lettergreep (zie Vlaamse uitspraak)

    vgl. middag, namiddag

    We zijn deze voormiddag al naar de winkel geweest.

    In de voormiddag zijn we gaan wandelen, dan hebben we ’s middags gegeten in een taverneke aan de baan, en in de namiddag hebben we dan op de camping wat gevoetbald.

    Op de E40 tussen Aalter en Nevele gebeurden gisterenvoormiddag vier verkeersongevallen: drie in Nevele en één in Aalter. (standaard.be)

    Zondagvoormiddag zorgde een onwel geworden toeschouwer even voor opschudding bij ‘De Zevende Dag’.(hln.be)

    8 reactie(s)  |  oudere versies
    Toegevoegd door aliekens en laatst gewijzigd door nthn (04 Aug 2021 13:33)
    Dit woord was woord van de dag op 15 Jun 2012

    👍
    1091

    Reacties

    Ik vind dit een héél onduidelijk en foutief lemma. Ik ga er dus een nieuw aanmaken.

    Voormiddag betekent in Nederland de periode vooraan in de middag, tussen 12 en 14 uur – wat in België de middag zelf, of de vroege namiddag is. Het woord is in Nederland erg ongebruikelijk.

    In “Gans Vlaanderen” wordt het als standaardwoord gebruikt voor de uren voor de middag (9-12u), wat helemaal niet archaïsch is.

    Dit verschil kan leiden tot grote verwarring bij Vlaams-Nederlandse afspraken!

    Toegevoegd door steven_VI op 20 Jul 2008 15:43

    Ik snap de kritiek niet van steven_Vl hierboven en waarom hij het lemma nog eens invoert. Die opmerking over de NL interpretatie had em er toch gewoon kunnen bijvoegen?
    Geert Van Istendael in zijn Hollands boek ‘Het Belgisch labyrint’ (hij gebruikt zelfs het woord wethouder als hij het over ne schepen heeft!)vindt het in 1989 spijtig dat de W-Vl hun eigen Brabantse woorden zoals het ‘lelijke’ (sic)‘voormiddag’ laten opdringen. Als voormiddag lelijk is dan namiddag ook zeker?

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 11 Apr 2011 15:25

    Maar ons lelijke Ollandse woorden laten opdringen vindt de VanIstendaal allemaal wel bon zeker.

    PS ‘voormiddag’, hoe heet da dan in het WestVlaams?
    Het element ‘middag’ is inderdaad in veel dialecten niet autochtoon, maar ook in 80% van Belgisch Brabant niet dus dat is dan eerder een lelijk Noordnederlands woord en dus ni Brabants. Heel Brabant ten zuiden van de lijn Antwerpen-Turnhout zegt (/zei 50-60j geleden) “noen”, “s noenes” enz dus waarom da ze alles constant op ons Brabanders steken, da snappekik ook ni.

    Toegevoegd door Diederik op 11 Apr 2011 18:29

    Hoe laat dan?

    Ik denk dat het hier en oprechte poging betreft van steven_V1 om enige duidelijkheid aan te brengen in de vaak verwarrende terminologie van: voor- en namiddag, vooravond, noen en ga zo maar door. We zijn hier vooral om schoonvlaamse woorden in te voeren en te zo te behouden. Het ware dus beter aan te geven welk uur van de dag het hier betreft bij al deze woorden. Anders kom je in het parmantige (Hollandse) eufemisme van ‘jongere ouderen’ en ‘oudere jongeren’ terecht om het woord ‘bejaarde’ maar te vermijden.

    Toegevoegd door LeGrognard op 11 Apr 2011 21:58

    Maar tegen duidelijkheid is niks op tegen. Maar had hij dat gewoon niet bij het lemma kunnen verduidelijken? Enfin, niet dat het het einde van de wereld is, er zijn nu gewoon twee lemma’s. Niemand over boord.
    Die uren zijn overigens rekbaar denk ik. Bijvoorbeeld Nieuwejaarkezoete moogt ge op oudjaar enkel in de voormiddag gaan zingen (vroeger toch). En dat werd in dat geval geinterpreteerd tot 1 uur ’s middags.
    En half negen morgen is dat morgenvroeg of morgenvoormiddag? Voor mijn part moogt ge dat kiezen naargelang met welk been ge uit bed stapt. Het overlapt allemaal wat, zoals de late namiddag en de vooravond. En wanneer begint de nacht? Er zijn mensen die om 1 uur ’s nachts zeggen: ik gaan slapen want ik moet morgen vroeg opstaan. In de zomer begint de morgend als de zon opkomt. In de winter naargelang wanneer als dat ge opstaat. Ik wil maar zeggen dat het naar mijn gevoel allemaal nogal rekbaar is.

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 11 Apr 2011 22:30

    is noen de middag of de voormiddag dan, didi?

    Toegevoegd door Grytolle op 12 Apr 2011 11:18

    noen is middag, klokslag 12 uur

    Toegevoegd door fansy op 13 Jun 2012 02:18

    Steven heeft gewoon gedaan wat de site hem aanbeval :p

    …geen idee waarom ik de behoefte voelde om dat te vragen vorig jaar (langer geleden had ik het wel van m’neigen verwacht :D)

    Toegevoegd door Grytolle op 13 Jun 2012 10:26

    Voeg een reactie toe

    Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

    Log in

    Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

    Uw gebruikersnaam
    Uw geheime paswoord

    Nieuwe versie!
    Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

    Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

    Creative Commons License

    Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.