Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

  • Log in
  • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

    dragonder

    Dit is slechts 1 definitie voor "dragonder." Bekijk alle definities.

    dragonder
    (de (m), -s)

    Iets of iemand met grote afmetingen
    ook: iets groots, lelijks, mismaakt

    Hedde het nief lief van de Polle al gezien? Wat nen dragonder, daar meugen wel een paar kilokes af.

    Hetgeen ze daar nu naast het station neergezet hebben is toch een dragonder van een gebouw!

    4 reactie(s)  |  oudere versies
    Toegevoegd door Inoxxxxx en laatst gewijzigd door de Bon (10 Aug 2021 10:47)

    👍
    329

    Reacties

    Algemeen Nederlands!

    In VD en ook bij de etymologien wordt “dragonder” beschreven als 1.soldaat van de lichte cavalerie en 2. een manwijf
    Ik heb het woord nog nooit weten in verband brengen met een voorwerp.

    Toegevoegd door Marcus op 12 Jan 2014 22:30

    Zie ook: gendarme

    Toegevoegd door LeGrognard op 12 Jan 2014 23:07

    De term ‘Dragonder’ heeft in de loop der eeuwen verschillende betekenissen gekregen. Het woord ‘dragonder’ is in het oud Nederlands vaak gebruikt als een scheldnaam. Dat zoveel betekent als ‘feeks’ en ‘manwijf’. De geruchten gaan dat het woord in Maastricht lange tijd de betekenis had van een ‘Hoerenmadam’. Echter een dragonder komt het meest voor in de terminologie van de krijgsmacht.

    Toen de naam Dragonder in het begin der 17de eeuw in Duitsland in beeld kwam, verstond men daaronder bereden infanterie, samengesteld zo als de gewone infanterie van die tijd, dus uit (bereden) musketiers en (bereden) piekeniers. Het paard van de Dragonder werd uitsluitend als vervoermiddel beschouwd en werd er veel meer waarde gehecht aan de vorming van de man als infanterist, dan aan die als cavalerist. Zijn bewapening was ook voorzien zoals die van de infanterist. De Dragonders werden bij voorkeur ingezet om met de cavalerie, die door onbereden infanterie niet spoedig genoeg kon gevolgd worden, vooruit te gaan, belangrijke punten te bezetten en tegen mogelijke aanvallen van de vijand te verdedigen, wat door eenvoudige cavalerie niet had kunnen geschieden. Deze noodzakelijkheid heeft altijd bestaan en daarom komt de zaak, al is het dan ook niet algemeen, toch hier en daar door de gehele krijgsgeschiedenis voor.

    De naam schijnt uit het begin der 17de of het einde der 18de eeuw af te stammen. Over de woordafleiding is men het echter niet eens; volgens sommigen wordt het afgeleid van Draconarii, dat bij de Romeinen vaandeldragers waren, anderen menen dat het is afgeleid van dragen (als op paarden gedragen infanterie). De meest waarschijnlijke afleiding is, dat deze bereden troepen, die in galop langs kwamen stuiven, dan afstegen en het vuur openden wat met de wapens uit die tijd uitzag alsof ze vuur en vlammen spuugden, zoals draken (dragons) dat zouden doen.

    Na verloop van de eeuwen verviel de functie van dragonder als dubbele functie vanwege de verbeterde wapentechnologie en scheiden zij zich bijna nergens door hun bewapening van de overige cavalerie. Zij werden nu eens tot de zware cavalerie geteld, zoals in Oostenrijk, dan weer tot de lichte, zo als in Pruisen; in Frankrijk behoorden zij tot de liniecavalerie, in Engeland had men regimenten zware en lichte dragonders.

    Tegenwoordig bestaan Dragonders nog steeds als militaire speciale squadrons in een aantal landen, (bijv. Zweden of Brazilië) echter deze eenheden delen echter alleen de naam en hebben niks of nauwelijks meer iets gemeen met hun voorgangers.
    info: http://www.dikkedragonder.nl/default.aspx?url=http://www.dikkedragonder.nl/wat-is-een-dragonder-

    Toegevoegd door fansy op 18 Jan 2014 23:42

    Dragonder in de zin van ‘grote brutale vrouw is’ SN.
    Het lemma klopt wel.

    Toegevoegd door koarebleumke op 16 Feb 2014 21:25

    Voeg een reactie toe

    Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

    Log in

    Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

    Uw gebruikersnaam
    Uw geheime paswoord

    Nieuwe versie!
    Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

    Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

    Creative Commons License

    Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.