Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

  • Log in
  • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

    belgengevoel

    Dit is slechts 1 definitie voor "belgengevoel." Bekijk alle definities.

    belgengevoel
    (zn. o. geen meerv.)

    het gevoel van Belg te zijn en niet enkel Vlaming

    ook België-gevoel

    Laat ons weten waar er bij jullie in de buurt samengekomen wordt om de match te bekijken. Zodanig dat iedereen weet waar er mogelijkheid is om het ‘Belgengevoel’ samen te beleven. (voetbalkrant.com)

    Ben een wielerliefhebber, geen Belgenliefhebber. Dat Belgengevoel heb ik echt niet, maar bij de Rode Duivels of op O.S. dan weer wel. Raar maar waar. (forum)

    7 reactie(s)  |  oudere versies
    Toegevoegd door de Bon en laatst gewijzigd door de Bon (08 Aug 2021 01:13)

    👍
    311

    Reacties

    Leo Flandriae reageerde op 13 okt 2013:

    belgengevoel
    Beschrijf eens een belg?

    belgen bestaan niet!

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 13 Oct 2013 11:28

    Het rode gevoel

    De Nederlandse TV bestede vanavond aandacht aan het ‘rode gevoel’ bij de zuiderburen. Een stadion voor de helft rood en de andere helft oranje leek de belze conceptontwikkelaar een machtig idee.

    Geef mijn portie maar aan Fikkie ;)

    Toegevoegd door LeGrognard op 15 Oct 2013 23:13

    Wat of wie is een Belg?

    Een Belg? Dat is Hij Die Niet Van Holland Houdt

    De Belg heeft de Nederlander nodig: hij ontleent zijn identiteit aan zijn afkeer van de noorderburen. Dat stelt Femke Noordink. Zij is freelance journalist. Deze bijdrage verscheen eerder in de Volkskrant.

    De Waal Yves Vander Cruysen wil aantonen dat de kleine Belgen veel hebben bijgedragen aan onze planeet, zo lees ik. Dat doet hij door onder de aandacht te brengen dat niet een Nederlander, maar een Belg aan de basis lag van de stichting van New York (DM 19/10). In zijn onderzoek en bewijsvoering ben ik niet gedoken, maar de afgunst jegens Nederland die hier doorheen sijpelt, vind ik tekenend voor Belgen, Walen en Vlamingen gelijk. Een constatering die ook aan de oppervlakte kwam toen ik in België woonde en werkte, in respectievelijk Gent en Brussel. Een spijtige conclusie, omdat Belgen (door deze afgunst?) volstrekt niet van Nederlanders houden. Vooral betreurenswaardig als je je als Nederlander tussen de Belgen begeeft.

    In Belgie kan ik uitstekend doorgaan voor landgenoot, mits ik mijn mond houd. Zit ik undercover in het openbaar vervoer, dan word ik ontmaskerd als de conducteur mijn kaartje controleert. Zodra ik ‘alstublieft’ zeg, draaien alle koppen om. ‘Amai, jij bent er zo een! Wat doet die Ollander in onze tram!’

    Van de positieve kant bekeken is België Nederland in de overtreffende trap. Indrukwekkende architectuur, bourgondisch eten, een gemoedelijke sfeer, cultuur in overvloed. Meer ruimte, minder gebral en op zijn tijd nog lekker ongeorganiseerd. Je eet er hesp met waterzooi bij je nonkel en je kuismadam stoft er de chauffage af. Enig toch? Alleen kan ik wat ik ben niet veranderen. Eens een Ollander, altijd een Ollander.

    Kleine broer
    Maar waar komt die vandaan, die onderhuidse Ollandernijd? Wat meespeelt is dat België kleiner is dan Nederland (met burgers die Vander Cruysen ook als ‘kleine Belgen’ typeert). Een strook langs de zuidkant van ons land van waaruit je bij helder weer met een beetje verrekijker nog altijd Nederland ziet liggen. Het Calimero-effect ligt dus voor de hand.

    Ik zie dat gedrag als afgunst tegenover een grotere broer – laten we hem alvast Henk noemen – die zijn kleinere broer overschaduwt. Henk zelf merkt het bestaan van kleine broer België nauwelijks op. Zoals een Belg eens zei: “Wij hebben honderden prachtige biertjes die niemand ter wereld kent. Holland heeft er een paar die niet te drinken zijn, en die kent iedereen.”

    Als Henk al weet waar België ligt, heeft hij slechts een vaag beeld voor ogen van Vlamingen als simpele maar sympathieke lieden met een koddig accent. ‘Omdat iedereen daar lacht’ en ‘dat taaltje is zo zacht’, aldus Henks hitsong uit de jaren 80.

    Het Belgische brein
    In tegenstelling tot de Nederlander, die alleen Kabouter Plop dan wel Bart Peeters kent, kent iedere Belg minimaal één Nederlander persoonlijk. Dat is een belasting ontduikende buurman, of de weinig fijnzinnige importpartner van een familielid. Zit ik in België in de trein, dan hoor ik regelmatig gesprekken over Hollanders om me heen. Nederlanders als 16 miljoen Henk en Ingrids, die tijdens hun vakanties de boel weer eens luidruchtig komen verstieren in dat mooie Vlaanderenland of in de Ardennen. De eerste Nederlander die in de trein een monoloog afsteekt over Belgen moet ik nog tegenkomen.

    Al met al is het duidelijk: Nederland heeft een vast plekje in het bewustzijn van de Belg. En die aanwezigheid in het Belgisch brein heeft een functie. Belgen hebben de Nederlander nodig. Een gezamenlijke tegenstander om zich tegen af te zetten, om zich een eigen identiteit te vormen. Want een identiteit krijgt alleen inhoud als er iets tegenover staat, wordt alleen een ‘zelf’ in het bijzijn van ‘de ander’.

    Een noodzaak voor Belgen, die per definitie moeite hebben met hun identiteit als volk. Niet voor niets staat Belg (van ‘verbelgd’ in het Gallisch) in sommige interpretaties voor ‘verbolgen’, naar de lichtgeraaktheid van de oude Belgen, die om de geringste aanleiding met elkaar oorlog voerden (flauwe opmerking, ik weet het, maar toch frappant!). Eenheid is er ook vandaag ver te zoeken, met Vlamingen, Walen, Duitstaligen en een onafhankelijk Brussel. Amper in staat om samen een staat te vormen. Dus wat maakt een Belg nou tot Belg? In ieder geval geen gedeelde taal, cultuur of gewoontes.

    Nee, de Nederlander. Die geeft de Belg zijn gezicht: Hij Die Niet Van Hollanders Houdt.

    Toegevoegd door fansy op 24 Oct 2013 18:05

    ’t Is simpeler,ge moet hier Belgen niet definiëren in relatie tot Nederlanders maar in relatie tot zijn eigen. Een Belg is:
    Hij Die Van Niemand Houdt Omdat Hij Het Niet Betrouwt En Meestal Niks Durft Te Zeggen Behalve Misschien Over Bier Omdat Hij Denkt Dat Hij Er Iets Van Kent (Wat Niet Per Se Het Geval Is) Maar Eens Dat Hij Een Beetje Op Zijn Gemak Is Die Andere Toch Wel Een Sympathieke Zal Vinden (Meestal, Tenzij Dat Het Echt Een Ambetanterik Is).

    Nu, twee Belgen dat ligt al iets moeilijker om nog te zwijgen van drie (Wordt vervolgd)

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 24 Oct 2013 22:20

    Is dat de tekst van het nieuwe volkslied hierboven?

    Toegevoegd door LeGrognard op 24 Oct 2013 23:08

    Gene kattepis

    Eindelijk hebben die Walen ook wat (en gene kattepis) dacht ik toen ik het stukje las in de Volkskrant:

    Yves Vander Cruysen
    Pierre Minuit – ook bekend als Peter Minnewit – was in 1626 gouverneur van Nieuw-Nederland, een jonge kolonie aan de oostkust van Amerika. Hij kocht er het eiland Manhattan van de indianen, voor amper 60 florijnen – naar huidige maatstaven zo’n 730 euro. Minuit legde er de basis voor de nederzetting die zou uitgroeien tot de wereldstad New York.

    Hij deed dat in dienst van de Nederlandse republiek, waardoor de stichting van New York altijd aan de Nederlanders is toegeschreven. In 2009, de vierhonderdste verjaardag van New York, werd Nederland daarvoor uitgebreid in de bloemetjes gezet.

    Eerste inwoners waren Waals
    Volgens Vander Cruysen verdienen de Walen voor hun rol in New York meer lof: de eerste inwoners en de stichter waren Waals. Vander Cruysen ontdekte in archieven dat Pierre Minuit – wiens nationaliteit tot nog toe betwist werd – afkomstig was uit het huidige Wallonië. Hij werd in Duitsland geboren, als zoon van een gevluchte Waalse protestant. Zijn moedertaal was het Waals, een variant van het Frans.

    ‘De West-Indische Compagnie zond hem naar Nieuw-Nederland omdat hij de taal van de kolonisten sprak’, zegt Vander Cruysen. ‘De voertaal in de kolonie was Waals, en de inwoners bouwden hun huizen in typisch Waalse stijl. Ik heb een brief gevonden van een Nederlandse priester die klaagde dat hij de inwoners niet verstond. Er werd amper Nederlands gesproken.’

    Vander Cruysen – in het dagelijks leven wethouder – is niet de eerste Belg die de Nederlandse wortels in New York City minimaliseert. In 2009 vond de Belgische consul in de VS dat Nederland het feestjaar onterecht domineerde.

    Nederlandse multinational
    De meeste historici verwerpen de Waalse aanspraken: de West-Indische Compagnie was een Nederlandse multinational, de nationaliteit van de ‘directeur’ deed er niet toe. Bovendien bestond Wallonië in de 17de eeuw niet eens.

    In Wallonië wordt de these van Vander Cruysen wel vlotjes overgenomen. Bijna alle media brachten het verhaal, zonder enige kritiek. ‘Ik wil de Belgen een stukje van hun geschiedenis teruggeven’, aldus Vander Cruysen, die volledig overtuigd is van zijn eigen gelijk. ‘Als historicus wil ik vooral een correct verhaal vertellen, maar ik wil ook tonen dat de kleine Belgen veel hebben bijgedragen aan onze planeet.’

    (In de Volkskrant staat er ook een prachtige tekening bij)

    Toegevoegd door LeGrognard op 25 Oct 2013 19:54

    De polemiek gaat nog door. En ook over taal, zeker ook in de reacties van lezers.

    http://www.demorgen.be/dm/nl/2461/Opinie/article/detail/1730121/2013/10/27/Bij-deze-kom-ik-uit-de-kast-als-hartstochtelijk-neerlandofiel.dhtml

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 27 Oct 2013 12:08

    Voeg een reactie toe

    Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

    Log in

    Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

    Uw gebruikersnaam
    Uw geheime paswoord

    Nieuwe versie!
    Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

    Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

    Creative Commons License

    Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.