Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  Schoon Vlaams

  Dit is slechts 1 definitie voor "Schoon Vlaams." Bekijk alle definities.

  Schoon Vlaams
  (zn. o. geen meerv.)

  1) was in de tijd van de ABN-acties een eerste poging van dialectsprekers om hun woorden te vernederlandsen

  Schoon Vlaams wordt soms nog in één adem genoemd met tussentaal en Verkavelingsvlaams, maar ze zijn volgens mij niet vergelijkbaar.

  2) typisch Vlaams (bv. ’Nondedju, zoals we op zijn schoon Vlaams zeggen)

  3) Verkavelingsvlaams

  Typisch Vlaams: Belgisch-Nederlandse tussentaal (informeel): Belgisch-Nederlandse Standaardtaal; Gangbaarheid: 7; Vlaamsheid: 5

  zie ook schoon spreken

  1) In zijn schoonste Vlaams expliqueerde hij zijn geval aan meneer de juge.

  demorgen.be: Dat is toch opkomen voor je rechten, straffe opiniestukken schrijven in het schoon Vlaams en alle presentatoren van Tien om te zien zonder met de ogen te knipperen rangschikken van groot naar klein.

  2) Een pyrrusoverwinning is in het schoon Vlaams een scheet in een fles. (scheet, een ~ in een fles) (Mark Coenen – De Morgen)

  3) Bingo! Joël, met wie ik vaak van mening verschil — over taal en andere onderwerpen — maar met wie ik niettemin graag af en toe een tas (voor Joël ‘een kop’) koffie drink, wierp zich alweer en als de wiedeweerga op als verketteraar van het ‘Schoon Vlaams’. (demorgen.be)

  3) Verkavelingsnederlands overwoekerd door Engelse woorden, dat is het Schoon Vlaams van 2018! (Luckas Vander Taelen
  – vrt.be )

  11 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door de Bon en laatst gewijzigd door de Bon (20 Oct 2021 12:21)
  Dit woord was woord van de dag op 14 Jan 2021

  👍
  323

  Reacties

  http://taalschrift.org/reportage/000458.html

  Toegevoegd door fansy op 04 Aug 2013 15:00

  Het lemma is correct. Al die termen Tussentaal, Schoon Vlaams, Belgisch-Nederlands enz. duiden op iets halverwege het dialect en het SN. En dat vind ik eigenlijk geen goei zaak. (Het VW verhelpt er niet veel aan, want ook hier wordt dialect en Vlaams dikwijls – ook door mij ;) – op één hoop gegooid.)

  Ik draai de zaak liever om: Vlaams is voor mij de taal die een Vlaming spreekt/schrijft wanneer hij zich ‘schoon’ probeert uit te drukken. Dus Jan Becaus spreekt Vlaams, Eddy Merckx spreekt Vlaams, Will Tura spreekt Vlaams, Wim Helsen spreekt Vlaams en ik spreek Vlaams.
  Vandeweek was Axl Peleman op de radio en hij maande zichzelf aan om voor radio 1 zijn best te doen om schoon te spreken. Dus het enige wat hij deed, waren zijn uitgesproken Antwerpse klanken (voor efkens toch) wat afvlakken. Maar dat verandert weinig of niets aan zijn taal want met of zonder die Antwerpse klanken sprak hij voorbeeldig Vlaams. Meer nog dan uitspraak en woordenschat wordt Vlaams bepaald door het gebruik van bv. voorzetsels, de zinsbouw (woordvolgorde) en van die dingen. Jan Becaus, die voor de SN-adepten perfect SN praat, liet zich op zijn laatste werkdag ontvallen: ‘Het is leuker van uitgewuifd te worden dan uitgejouwd.’ Sommigen zullen zeggen dat het Hollands is vanwege die leuker, maar ik zeg dat het Vlaams is vanwege die ‘van’. En Schoon Vlaams nog wel.

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 04 Aug 2013 15:24

  Ruud Hendrickx, taaladviseur bij de VRT, pretendeert:
  “Steeds minder Vlamingen spreken een zuiver dialect. Dialecten zijn plaatsgebonden. Maar doordat de mensen mobieler zijn geworden en ook gezinnen vormen met partners uit andere streken, is er een soort gemeenschappelijke tussentaal ontstaan, die kenmerken heeft van de dialecten maar die tegelijk aanleunt tegen de standaardtaal. Deze tussentaal wordt soms Verkavelingsvlaams genoemd (het Vlaams dat je hoort in nieuwe wijken aan de rand van steden en grotere gemeenten) of Schoon Vlaams. Deze laatste term is ironisch bedoeld: het is de taal van mensen die denken dat ze keurig spreken, maar de standaardtaal niet beheersen.”

  Toegevoegd door fansy op 04 Aug 2013 15:49

  Die laatste zin is heel elitair: ‘het is de taal van mensen die denken dat ze keurig spreken, maar de standaardtaal niet beheersen’. Een heel groot deel van de Vlamingen beheerst het SN niet, toch niet op de manier waarop de taalpausen het prediken conform hun rubrieken zeg-niet-dit-maar-zeg-wel-dat.

  Martine Tanghe en Jan Becaus zijn keurturners, en al de rest zijn sukkelaars zeker? Draai het eens om: Definieer Vlaams eens als de taal die zogoed als alle Vlamingen spreken. Mensen gaan al wat met een geruster gemoed het woord kunnen voeren in een gezelschap. Nu is er alleen maar de aangekweekte reflex om schrik te hebben om fouten te maken.

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 04 Aug 2013 16:02

  Dat citaat wordt ten onrechte aan mij toegeschreven. Het staat in een interview van Ludo Permentier met mij en Jan Schoukens. Maar de definities zijn niet van mij noch Jan.

  Toegevoegd door ruud op 26 Feb 2016 12:06

  Okee Ruud, bedankt voor de mededeling. Hierbij de bron van het artikel: http://taalschrift.org/reportage/000458.html

  Toegevoegd door fansy op 27 Feb 2016 07:22

  Echter

  Taaladviseur die een zin begint met ‘maar’, jawadde dadde.

  Toegevoegd door nthn op 26 Aug 2018 21:59

  Een zin beginnen met maar…

  https://vrttaal.net/column/maar-mag-dat-zomaar

  Toegevoegd door de Bon op 20 Oct 2021 12:29

  Maar een zin eindigen met maar mag niet van mij op straffe van 10 jaar gevangenis: Zoals de Nederlanders doen, zeg maar. Aaaargh ;)

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 20 Oct 2021 12:47

  Nee máár!

  Toegevoegd door nthn op 21 Oct 2021 15:15

  Ja, nthn? Zegt het maar.

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 21 Oct 2021 17:07

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.