Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

  • Log in
  • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

    gaan gaan

    Dit is slechts 1 definitie voor "gaan gaan." Bekijk alle definities.

    gaan gaan

    verdubbeling van gaan

    vnw: in België soms dubbel gebruikt: ik ga gaan zwemmen: ik ga zwemmen

    zie: gaan
    vergelijk: west

    gaat ’t gaan gaan? = gaat dat stilaan ophouden

    ook in Oost-Vlaanderen

    Half zeven al? We gaan gaan eten. (Hier wordt niet bedoeld dat men uit eten gaat!)

    Gisteren op tv gebruikte een man de driedubbele gaan, en het klonk geeneens verkeerd: We gaan hier eens gaan gaan eten. (Hier ging men wel in een restaurant eten)

    We gaan ne keer gaan zien. (We stappen maar eens op.)

    Gaat ’t gaan zo met die twee tassen in uw handen? (Zal het lukken…?)

    Een vader zegde tegen zijn ruziënde jongens: “Gaat ’t gaan gaan?”

    Gaat hij daarmee akkoord gaan, of gaat hij daarmee niet akkoord gaan?

    Gaat het hier bijna gaan gedaan gaan zijn?!

    den enigste grapjas gaat ook andere oorden opzoeken. hij gaat gaan werken voor nen bierproducent.(denblaven.blogspot.com – Aalst)

    “Hij rijdt iedere week met zijn twee zoontjes Tobias en Gabriel op de fiets en gaat af en toe met mij gaan paardrijden als dat nog lukt.” (Herman De Croo op vrt.be)

    Toen destijds het concept van een Vlaamse canon geopperd werd passeerden allerlei concepten de revue. Patatten. De Chiro. Vogelepik (vogelenpik) op ne velo. Het combineren van het hulpwerkwoord ‘gaan’ met het bewegingswerkwoord ‘gaan’. Maar vooral: onze valse bescheidenheid. (demorgen.be)

    11 reactie(s)  |  oudere versies
    Toegevoegd door Georges Grootjans en laatst gewijzigd door Georges Grootjans (18 Sep 2022 09:04)
    Dit woord was woord van de dag op 15 Oct 2020

    👍
    410

    Reacties

    hm, van heel Vlaanderen ben ik niet zeker. Ik hoor het al lang op tv, maar heel weinig in Antwerpen. De eerste keer was twee jaar geleden en ik verschoot mijn eigen nen bult. Volgens mij is het overgewaaid uit Oost-Vlaanderen (of West-Vlaanderen?), zoals het met veel woorden gebeurd is, en daar is niets mis mee, maar bij die woorden vraag ik me toch af of de zogezegde Antwerpse expansie niet overroepen is, of zelfs een cliché geworden is.

    Toegevoegd door de Bon op 11 Oct 2011 14:59

    gaan gaan

    in de regio leiestreek,is “gaan gaan” goed gekend. Je hoort het vaak.
    We gaan gan eten,we gaan gan werken…enz.

    Toegevoegd door hamamelis op 11 Oct 2011 20:28

    Tiens, de Bon, ik ken het al heel mijn leven in het Antwerpse. Ik hoor ons moeder nog altijd zeggen: Ge moet nu niet meer naar buiten gaan spelen, we gaan gaan eten. Maar ‘t is waar, soms verschillen zo’n taalgebruiken op een boogscheut afstand.

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 11 Oct 2011 21:50

    @LG: geen idee

    Het lijkt mij ook geen dubbelzegging; aangezien het hier gewoon een combinatie is van ‘gaan’ in de betekenis ‘zullen’ om een toekomst iut te drukken; en ‘gaan’ in de betekenis ‘lopen/vertrekken’ dwz met een betekenis van beweging.

    Afrikaanse ontkenningen als nie…nie die beide identiek zijn in functie, zijn volgens mij een heel ander verschijnsel, net als de Vlaamse vnw als ekik.

    Mij lijkt het ook niet onmogelijk in Antwerpen, maar ik ben wel helemaal taccoord met Bon dat de ‘Antwerpse’ en ‘Brabantse’ expansie heel erg overroepen zijn.
    Ik zie zelf in het Verkavelingsvlaams meer Oost-Vlaams dan Antwerps, dus voor mij is VV veelal een soort mengeling tussen Oost-Vlaams en ABN, soms uitgesproken met een licht Antwerpse tongval.

    Toegevoegd door Diederik op 13 Oct 2011 14:51

    @antwerpenaars (aren) hier, ik hoorde het toevallig (!??) mijn bomma gisteren nog gebruiken, ik heb mijn best gedaan om de zin te onthouden maar nu zijn ik hem toch wel vergeten blijkbaar…

    Toegevoegd door Diederik op 14 Oct 2011 13:26

    Dan zal het rond Antwerpen ook gebruikt worden. Mijn idee van Antwerpen is heel klein zenne: van ’t Steen tot de Seefhoek, en van den Dam tot het Zuid. Maar toevallig vond ik dit, terwijl ik naar teure zocht (hopen dat de link werkt want het is niet kopieerbaar):

    http://books.google.be/books?id=Sqy1mvIPx4wC&pg=PA90&lpg=PA90&dq=gaan+gaan+west-vlaams&source=bl&ots=LSfY37_3SK&sig=3rc28guvm9S6YSgfvv55L6A0JGo&hl=nl&ei=IwmYTr6kHcrtsgbA4_mfBA&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=7&ved=0CEUQ6AEwBg#v=onepage&q=gaan%20gaan%20west-vlaams&f=false

    Toegevoegd door de Bon op 14 Oct 2011 14:22

    Wordt ook niet gezegd in de Kempen. We gaan maar raar opkijken en lachen als we het moesten horen, denk ik.

    Toegevoegd door fansy op 14 Jan 2017 00:01

    ‘Het valt wel op dat we geen vb. vonden van een dubbele werkwoordgroep met kern gaan en als aanvulling een dubbele werkwoordgroep met kern gaan: b.v…. hij gaat gaan komen. Deze konstruktie komt nochtans geregeld voor in het huidige Aalsters’ (135).

    En ik heb in het lemma ook nog een voorbeeld van Aalst ingevoerd.

    Ik gon het toch terug op gans Vl gaan zetten :)

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 17 Mar 2019 11:03

    Ik kan er nog altijd niet van over dat het in Antwerpen of de Kempen niet gebruikt zou worden. Constructies zoals
    “Gaat ’t gaan zo met die twee tassen in uw handen? " (god’et’goan) naast “zal’t gaan zo met die twee tassen in uw handen?” klinkt mij heel vertrouwd.

    “En toen die keer dat we verhuisden naar buiten de ring die ze gaan gaan overdekken.” (blog.wann.es)

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 17 Mar 2019 11:17

    Met die drie verschillende lemma’s die allemaal een ander gaan-fenomeen beschrijven is het in alle geval geen sinecure voor te bepalen wat dat waar gebruikt wordt. Ik moet zeggen dat ik Georges hier bijtreed, ik heb mensen van de Kempen al “gaan gaan” in deze betekenis weten gebruiken. Antwerpen stad kan ik niet met zekerheid zeggen.

    Misschien dat ge dit lemma beter zoudt kunnen beschrijven als “verdubbeling van gaan, zonder betekeniswijziging”, ipv “hulpwerkwoord bij gaan”. Het lemma over gaan gaan mét betekeniswijziging is dan “oneigenlijke verdubbeling van gaan, met betekeniswijziging”, want het is eerder een gaan in de betekenis van SN ‘zullen’ die als hulpwerkwoord wordt gebruikt om de betekenis te veranderen, en de laatste gaan is dan gewoon het Vlaams woord voor SN ‘zullen’. Serieus verwarrend.

    Toegevoegd door nthn op 17 Mar 2019 23:01

    “In de spreektaal in België wordt gaan weleens als hulpwerkwoord gecombineerd met het bewegingswerkwoord gaan. Dat gebruik is geen standaardtaal. Correct is gaan of zullen gaan.” taaltelefoon.be

    Hier suggereren ze dat het in gans VL zou kunnen zijn.

    Maar dan hebben we vrttaal.net:
    “Jammer, beste West-Vlamingen, maar ‘we gaan gaan gaan’ kan echt niet. "
    Ruud Hendrickx wijst het toch aan W-Vl toe.

    Ik heb het voorlopig op regio onbepaald gezet.

    Toegevoegd door Georges Grootjans op 15 Oct 2020 16:04

    Voeg een reactie toe

    Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

    Log in

    Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

    Uw gebruikersnaam
    Uw geheime paswoord

    Nieuwe versie!
    Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

    Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

    Creative Commons License

    Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.