Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Reacties van nthn

  Vlaamse uitspraak

  Ochot, eigenlijk is het nog erger: de Hollanders voegen in die afleidingen met ‘achtig’ een glottisslag in, maar dat doen onze nieuwslezers niet. Onze nieuwslezers spreken het dus grandioos verkeerd uit voor zowel het reëel Vlaams publiek als voor het beoogd Hollands publiek. Proficiat!

  Toegevoegd door nthn op 16 Oct 2021 20:41

  Vlaamse uitspraak

  Ik heb azo e gevoel dat deze lijst verplichte lectuur is geworden bij de nieuwslezers en -lezeressen, waarbij ‘VL’ de foute uitspraak is, en ‘NL’ de juiste. Misschien is het gewoon omdat ik er meer op let, maar om een concreet voorbeeld te geven: ik heb vroeger nooit een Vlaamse nieuwslezer de klemtoon in afleidingen met ‘achtig’ verkeerdelijk op ‘achtig’ horen leggen in plaats van correct op het hoofdwoord. De laatste tijd leggen ze daarentegen uitsluitend de klemtoon op ‘achtig’.
  “Vandaag wordt een regenACHTige dag.”
  “Hij was weigerACHTig.”
  “Het ging om een twijfelACHTige beslissing.”

  Zou ik de lijst misschien kleurcodes moeten geven? Rood voor NL, groen voor VL? Maar dan geraken ze misschien nog in de war met de rode en groene werkwoordvolgorden (terwijl het Vlaams juist een oranje volgorde hanteert).

  Toegevoegd door nthn op 16 Oct 2021 20:34

  goesting

  Jawadde, Taalmiet heeft dat nog maar online gezet of er heeft al een taalgendarm zijn gal over gespogen.

  Toegevoegd door nthn op 14 Oct 2021 18:11

  oetel

  Het lijkt in alle geval verdacht op het Hollands/Jiddisch ‘hoteldebotel’:
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Hoteldebotel

  Het lijkt mij bizar dat dat hier zou ingeburgerd zijn, gezien het aantal Jiddische leenwoorden in het Vlaams (en al zeker het Vlaams ten westen van de Schelde) eigenlijk letterlijk op één hand te tellen is, maar bon, alles kan. Misschien is er een bargoense connectie.

  Toegevoegd door nthn op 13 Oct 2021 20:23

  een, twee, drie, piano

  Dat is nu toch echt kunnen. Ik zit voor “bewogen zijn” een aantal zoektermen uit te proberen, en wat vind ik: een reclameboodschap waarin verwezen wordt naar 123 piano.

  “1,2,3, ster! Je bent bewogen! Nu terug naar het beginpunt!” (smellstories.be)

  Er zijn echter ook zoekresultaten uit NL voor ‘bewogen zijn’ in de betekenis van zelf een beweging uitgevoerd te hebben. Het zou wel nog om Zuid-Nederlanders kunnen gaan.

  Toegevoegd door nthn op 12 Oct 2021 20:22

  Kies je favoriete woord
  Voor de week van het Nederlands zoeken we jullie favoriete woorden uit het Vlaams Woordenboek. Vul onze enquête hier in.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.