Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Reacties van Georges Grootjans

  krook

  Welkom Mailfilipm. Ge bedoelt waarschijnlijk de krook in Gent? Ik vind er dit over op wikipedia: “De ‘Krook’ in Waalse Krook is een oud woord voor een kreuk, een vouw. Het woord verwijst naar de bocht die de Schelde hier maakt.”

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 15 May 2022 14:09

  overkop

  Een kaaskop? ;)

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 15 May 2022 09:38

  vijgen na Pasen

  Iets dat eigenlijk te laat komt, juist zoals gedroogde vijgen na Pasen. Gedurende de vastentijd mocht ge in elk geval vijgen eten. Dus als een schip met een lading vijgen na Pasen aankwam, wanneer ge tochweer alles mocht eten, dan waren dat vijgen na Pasen.
  Het equivalent in Standaardnederlands is ‘mosterd na de maaltijd’

  (toegevoegd door MyriamCarlier 09-05-2022)

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 11 May 2022 06:43

  vrt-taal

  VRT sportjournalist Aster Nzeyimana spreekt in ‘t nieuws over ’hand-baiking’ (handbiking op zijn Vlaams en eigenlijk ook bijna Engels uitgesproken) en verbetert zijn eigen direct met ‘hend-baiking’, op zijn VRT-Hollands. Maar het is toch tegen zijn taalgevoel want hij spreekt daarna toch weer over ‘hand-baiker’ hier en ‘hand-baiker’ daar op zijn Vlaams.

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 07 May 2022 19:42

  treksteen

  Welkom sanderd17. Trekijzer is vrij elgemeen bekend. In welke regio wordt treksteen (vooral) gebruikt? Ik vind niet direct voorbeelden op het internet. Maar dat wilt natuurlijk niks zeggen.

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 06 May 2022 14:49

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.