Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  pact

  Onze databank bevat de volgende beschrijving(en) van "pact"

  pact
  (zn. o.; ~en)

  1) toekomstgerichte overeenkomst tussen politieke partijen en/of regio’s over belangrijke maatschappelijke onderwerpen (uitbreiding van VD2017 2. hieronder)
  2) overeenkomst of regeling tussen belangengroepen of betrokkenen over een belangrijk thema of een aanslepend conflict (uitbreiding van VD2017 1. hieronder)

  zie schoolpact; energiepact

  Van Dale 2017 online:
  1.af­spraak, over­een­komst (zoals in ‘een pact met de duivel sluiten’)
  2.trak­taat, ver­drag, m.n. ge­bruikt voor mul­ti­la­te­ra­le ver­dra­gen van be­lang­rij­ke in­houd (internationale overeenkomsten)

  1) Het Energiepact dat door de ministers van Energie is afgesloten en dat tegen 2025 een uitstap uit de kernenergie wil, is een ramp voor de industrie. (trends.knack.be)

  1) Het Schoolpact was een onderwijsakkoord dat op 20 november 1958 door onderhandelaars van de drie politieke partijen in België (meerderheid en oppositie) werd ondertekend. (Wikipedia)

  2)Pact Medische Technologieën: overheid en industrie werken samen aan meer veiligheid en kwaliteit. (fagg-afmps.be)

  2) De ziekenfondsen en minister van Volksgezondheid Maggie De Block ondertekenden op 28 november een toekomstpact over de rol van de ziekenfondsen. (cm.be )

  1) Het Pact 2020 weerspiegelt de gezamenlijke langetermijnvisie, -strategie en -acties van de Vlaamse regering en de sociale partners. (vlaanderen.be )

  2) Het Sociaal Pact waarover heimelijk onderhandeld werd tijdens de bezetting, leidde tot de besluitwet van 28 december 1944 die aanleiding gaf tot ons huidige sociale zekerheidssysteem. (everybodywins.be)

  1 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door Georges Grootjans en laatst gewijzigd door de Bon (19 Jul 2021 18:25)

  👍
  199

  pact
  (als tweede lid van een zn.)

  in samenstellingen zelden gebruikt bij de Noorderburen
  NL: ~overeenkomst, ~akkoord

  < pact afspraak (1832) < frans pacte < latijn pactum afspraak, verdrag, eig. verl. deelw. van pacisci (met iem. overeenkomen), verwant met pax (2e nv. pacis) vrede. (Van Dale etymologisch woordenboek)

  VRT Taalnet: Mv pacten: In samenstellingen:
  cultuurpact, duivelspact, generatiepact, niet-aanvalspact, schoolpact, veiligheidspact, Warschaupact,…

  Het Cultuurpact kun je best vergelijken met een oude wijze tante die het cultuurbeleid in Vlaanderen al bijna 40 jaar bewaakt. (vvbad.be)

  0 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door fansy en laatst gewijzigd door de Bon (15 Jul 2021 06:30)

  👍
  188

  Voeg een nieuwe beschrijving toe aan onze databank!

  Weet ge nog een andere betekenis voor deze term? Als ingelogd gebruiker kunt ge uw eigen beschrijvingen van Vlaamse woorden en uitspraken in onze databank aanvullen. Om fouten te verbeteren klikt ge bij de bovenstaande definities op de "bewerk" link, en om te reageren op een definitie klikt ge op de "reacties" link.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.