Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  pact

  Dit is slechts 1 definitie voor "pact." Bekijk alle definities.

  pact
  (zn. o.; ~en)

  1) toekomstgerichte overeenkomst tussen politieke partijen en/of regio’s over belangrijke maatschappelijke onderwerpen (uitbreiding van VD2017 2. hieronder)
  2) overeenkomst of regeling tussen belangengroepen of betrokkenen over een belangrijk thema of een aanslepend conflict (uitbreiding van VD2017 1. hieronder)

  zie schoolpact; energiepact

  Van Dale 2017 online:
  1.af­spraak, over­een­komst (zoals in ‘een pact met de duivel sluiten’)
  2.trak­taat, ver­drag, m.n. ge­bruikt voor mul­ti­la­te­ra­le ver­dra­gen van be­lang­rij­ke in­houd (internationale overeenkomsten)

  1) Het Energiepact dat door de ministers van Energie is afgesloten en dat tegen 2025 een uitstap uit de kernenergie wil, is een ramp voor de industrie. (trends.knack.be)

  1) Het Schoolpact was een onderwijsakkoord dat op 20 november 1958 door onderhandelaars van de drie politieke partijen in België (meerderheid en oppositie) werd ondertekend. (Wikipedia)

  2)Pact Medische Technologieën: overheid en industrie werken samen aan meer veiligheid en kwaliteit. (fagg-afmps.be)

  2) De ziekenfondsen en minister van Volksgezondheid Maggie De Block ondertekenden op 28 november een toekomstpact over de rol van de ziekenfondsen. (cm.be )

  1) Het Pact 2020 weerspiegelt de gezamenlijke langetermijnvisie, -strategie en -acties van de Vlaamse regering en de sociale partners. (vlaanderen.be )

  2) Het Sociaal Pact waarover heimelijk onderhandeld werd tijdens de bezetting, leidde tot de besluitwet van 28 december 1944 die aanleiding gaf tot ons huidige sociale zekerheidssysteem. (everybodywins.be)

  1 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door Georges Grootjans en laatst gewijzigd door de Bon (19 Jul 2021 18:25)

  👍
  199

  Reacties

  Oei, ik zie dat fansy pact al ingevoerd heeft. Zij het met een ietwat andere definitie. Ik zal er eens over denken of het niet samengevoegd kan worden…

  Toegevoegd door Georges Grootjans op 16 Dec 2017 12:44

  Voeg een reactie toe

  Ingelogde gebruikers kunnen reacties aan deze definitie toevoegen.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Kies je favoriete woord
  Voor de week van het Nederlands zoeken we jullie favoriete woorden uit het Vlaams Woordenboek. Vul onze enquête hier in.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.