Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  assisen, hof van ~

  Onze databank bevat de volgende beschrijving(en) van "assisen, hof van ~"

  assisen, hof van ~
  (het ~ (onz.) mv: hoven van ~)

  Het hof van assisen, ook wel assisenhof of volksrechtbank genoemd, werd in 1791 in Frankrijk ingesteld en werd in België en Nederland gedurende de Franse overheersing ingevoerd. Het werd in 1816 door Nederland afgeschaft, maar in België, na de onafhankelijkheid, opnieuw ingesteld in 1831.
  Het is een rechtscollege dat belast is met het vonnissen van misdaden, politieke delicten en drukpersdelicten (uitgezonderd diegene in verband met xenofobie en racisme). Tegen de uitspraak of het arrest van een assisenhof kan men niet in beroep gaan.

  Noot: In Frankrijk, ‘cour d’assises’. In Nederland beslist de ‘meervoudige kamer’ (bestaande uit ten minste drie rechters) over zware of ingewikkelde zaken.
  En France, la cour d’assises est une juridiction départementale, compétente pour juger les personnes accusées d’avoir commis un crime. Les crimes sont le répertoire d’infractions les plus graves (assassinat, meurtre, empoisonnement, viol, vol avec arme…
  Bron: Wikipedia

  Opm. Het voert te ver de drie systemen die wortels hebben in de ‘code civil’, met elkaar te vergelijken. Ook al tonen ze grosso modo overeenkomsten. Ook culturele verschillen zullen in de praktijk veel uitmaken. In Nederland b.v.b. bestaat geen juryrechtspraak.

  Voor wie meer wil weten: Google de termen, en alles rolt over uw scherm.

  zie ook assisen

  Het hof van assisen heeft gans de familie van het vermoorde meisje schuldig bevonden aan moord.

  0 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door LeGrognard en laatst gewijzigd door Georges Grootjans (27 Jul 2021 17:30)

  👍
  360

  Voeg een nieuwe beschrijving toe aan onze databank!

  Weet ge nog een andere betekenis voor deze term? Als ingelogd gebruiker kunt ge uw eigen beschrijvingen van Vlaamse woorden en uitspraken in onze databank aanvullen. Om fouten te verbeteren klikt ge bij de bovenstaande definities op de "bewerk" link, en om te reageren op een definitie klikt ge op de "reacties" link.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.