Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  assisen

  Onze databank bevat de volgende beschrijving(en) van "assisen"

  assisen
  (zn. m)

  wikipedia: Het hof van assisen, ook wel assisenhof of volksrechtbank genoemd, werd in 1791 in Frankrijk ingesteld en werd in België en Nederland gedurende de Franse overheersing ingevoerd. Het werd in 1816 door Nederland afgeschaft, maar in België, na de onafhankelijkheid, opnieuw ingesteld in 1831.
  Het is een rechtscollege dat belast is met het vonnissen van misdaden, politieke delicten en drukpersdelicten (uitgezonderd diegene in verband met xenofobie en racisme). Tegen de uitspraak of het arrest van een assisenhof kan men niet in beroep gaan. Wel kan men in geval van procedurefouten in cassatie gaan bij het Hof van Cassatie

  Van Dale 1995: (in Belg.)

  ook samenstellingen: assisenhof, assisenjury, assisenrechter, assisenzaak, assisenproces, assisenadvocaat…

  zie ook assisen, hof van ~

  Moord en doodslag dat komt normaal voor assisen, tenzij ge minderjarig zijt.

  Advocaat Vermassen is BV geworden dankzij een paar ophefmakende assisenzaken.

  Bij de hervorming van het gerecht is er sprake om de jury bij het assisenproces af te schaffen.

  Beschuldigde sta op was destijds een fameus tv-programma waarin ophefmakende assisenprocessen nagespeeld werden. Om het levensecht te houden mocht er ook al wat Vlaams geklapt worden: Nee, mijnheer de juge, ik heb zijne kop niet ingeslagen met een schup. ’t Was met de pollepel.

  0 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door Georges Grootjans en laatst gewijzigd door de Bon (09 Aug 2021 14:04)

  👍
  372

  Voeg een nieuwe beschrijving toe aan onze databank!

  Weet ge nog een andere betekenis voor deze term? Als ingelogd gebruiker kunt ge uw eigen beschrijvingen van Vlaamse woorden en uitspraken in onze databank aanvullen. Om fouten te verbeteren klikt ge bij de bovenstaande definities op de "bewerk" link, en om te reageren op een definitie klikt ge op de "reacties" link.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.