Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  Francofonië

  Onze databank bevat de volgende beschrijving(en) van "Francofonië"

  Francofonië
  (het ~, onz. zelfst. nw. geen mv)

  het Franstalig landsgedeelte van België

  De doorgedreven communautarisering van het onderwijs was een weldaad voor Vlaanderen en heeft hier – duidelijk meer dan in ‘Francofonië’ – grote vruchten afgeworpen.
  (Jan De Groof – 2004 – ?https://books.google.be/books?isbn=9020955063)

  jan. 2018 – Wees gerust, Europa zal het zieltogend Francofonië wel helpen, als ze dan tenminste naar Europa’s pijpen willen dansen (zoals Griekenland dat nu ook moet) (https://forum.politics.be/showthread.php?t=158467&page=13)

  Of het nu voor één of voor drie verkiezingen is, maakt niet veel uit: Francofonië zou blijven genieten van voorrechten in Vlaanderen, zonder wederkerigheid op Waals grondgebied. (https://www.tijd.be/content/tijd/nl/mme-articles/54/01/60/5401604)

  0 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door Marcus en laatst gewijzigd door nthn (11 Aug 2021 06:41)

  👍
  168

  francofonie
  (zn. v.; geen mv.)

  vnw: de groep van Franstaligen (meestal Vlaamse) die zich verzetten tegen de gelijkberechtiging van het Vlaams

  Woordenboek Vreemde Woorden : (in België) Franstaligheid in combinatie met een anti-Vlaamse gezindheid.

  vgl. francofoon

  Toch zijn het vooral Franstalige Brusselaars die de francofonie in Vlaanderen willen versterken. In hun midden worden ook de meest Vlaamsvijandige verklaringen afgelegd. (Ons Erfdeel. Jaargang 38)

  België met z’n anti-Vlaamse francofonie en z’n eeuwige liberalisme daarentegen… (forum.politics.be)

  De triomfantelijke toon van Bart De Wever (DS 22 februari) om het verdwijnen van een zogenaamde subcultuur (de Vlaamse Francofonie) te vieren kan niet verbergen dat de huidige etappe van de zogenaamde Vlaamse identiteitsbeleving vooral defensief is. (standaard.be)

  1 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door Georges Grootjans en laatst gewijzigd door Georges Grootjans (05 Sep 2022 06:44)

  👍
  6

  Voeg een nieuwe beschrijving toe aan onze databank!

  Weet ge nog een andere betekenis voor deze term? Als ingelogd gebruiker kunt ge uw eigen beschrijvingen van Vlaamse woorden en uitspraken in onze databank aanvullen. Om fouten te verbeteren klikt ge bij de bovenstaande definities op de "bewerk" link, en om te reageren op een definitie klikt ge op de "reacties" link.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.