Vlaams Woordenboek logo

Het Vlaams woordenboek


Index

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Log in

Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

Uw gebruikersnaam
Uw geheime paswoord

 • Log in
 • Wees welgekomen | Willekeurig | Top woorden | Recent

  francofoon

  Onze databank bevat de volgende beschrijving(en) van "francofoon"

  francofoon
  (bn.)

  mbt de Belgische francofonie

  Het is duidelijk dat de voorzitter van de rechtbank de bevolking bewust een rad voor de ogen draait om de absurde verhouding 20/80, die in een dwaas akkoord werd vastgelegd, te verdedigen en dat hij op die manier een francofone politieke agenda dient. (senate.be)

  De francofone coryfeeën kijken aan tegen de zoveelste Vlaamse verovering. Geen taalwet deze keer, maar een tunnel waardoor de boerse Vlaamse horden massaal Brussel zullen binnenrukken. De tunnel, zeggen ze met afgrijzen, is een instrument “de l’impérialisme flamand”. Ik vind geen woord uit, ik zweer het. (Geert van Istendael – demorgen.be)

  Dat ze een reukje hadden van een francofone elite is helemaal weg. Er is alleen nog onversneden adoratie in de verschillende landsdelen. (demorgen.be)

  0 reactie(s)
  Toegevoegd door Georges Grootjans (05 Sep 2022 07:07)

  👍
  9

  francofoon
  (zn. m.; ~en)

  in België iemand die uit overtuiging het Frans obstinaat als voertaal aanhoudt of promoot ondanks dat hij in Brussel of Vlaanderen woont en/of Vlaams kent

  Woordenboek Vreemde Woorden:
  I. zn spec. in de Brusselse agglomeratie: persoon die uitsluitend Frans spreekt of wil spreken (ook al kent hij Vlaams)

  opm: In SN is een francofoon gewoon een Franssprekende

  zie ook andere betekenis van francofoon

  vgl. francofonie

  …de Vlamingen, wetend dat een francofoon uit de kuststreek, de Brusselse periferie, Voeren enz altijd francofoon stemt … (lezersbrief hbvl.be)

  Men kan zich voorstellen dat het “Triangle” verhaal en het vooruitzicht van een très grand Bruxelles, voor een Francofoon , die met niets en niemand anders moet rekening houden,en die het ook nooit geleerd heeft, een droomoplossing lijkt . (seniorennet.be)

  0 reactie(s)  |  oudere versies
  Toegevoegd door Georges Grootjans en laatst gewijzigd door Georges Grootjans (05 Sep 2022 08:41)

  👍
  6

  Voeg een nieuwe beschrijving toe aan onze databank!

  Weet ge nog een andere betekenis voor deze term? Als ingelogd gebruiker kunt ge uw eigen beschrijvingen van Vlaamse woorden en uitspraken in onze databank aanvullen. Om fouten te verbeteren klikt ge bij de bovenstaande definities op de "bewerk" link, en om te reageren op een definitie klikt ge op de "reacties" link.

  Log in

  Registreer als nieuwe gebruiker om het Vlaamse Woordenboek op zijn best te kunnen gebruiken. Als ingelogde gebruiker kunt ge bijvoorbeeld nieuwe termen aan ons woordenboek toevoegen, andermans definities verbeteren, en reageren op bestaande definities.

  Uw gebruikersnaam
  Uw geheime paswoord

  Nieuwe versie!
  Er is een nieuwe versie van het Vlaams Woordenboek online. Mocht je problemen ondervinden, gelieve deze te melden op onze GitHub.

  Het Vlaams woordenboek  |  Concept en realisatie door Anthony Liekens

  Creative Commons License

  Het Vlaams Woordenboek by Anthony Liekens is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.